Laura Codruța Kovesi, la Consiliul Europei: Trebuie revizuită legislația privind imunitatea miniștrilor

de Mihai Diac , 20 martie 2017 - stire actualizata la ora 21:55, 20 martie 2017
Foto: Arhivă

În România sunt necesare revizuirea legislației privind imunitatea, sporirea transparenței în achizițiile publice și revizuirea procedurilor pentru achiziții publice, a declarat, luni, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi,  la conferința de la Strasbourg a GRECO, organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Acestea ar fi doar câteva dintre măsurile de prevenire "absolut necesare" care trebuie luate în lupta împotriva corupției la nivel guvernamental în România, a afirmat Laura Codruța Kovesi, potrivit Biroului de Presă al Consiliului Europei.

Laura Codruța Kovesi a făcut o prezentare a tipurilor de activități de corupție cele mai frecvente în România, așa cum reiese din cazurile instrumentate de DNA.

Kovesi a spus că "legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită și trebuie limitată la durata mandatului lor" și s-a referit la cazul unui ministru bănuit că a primit în jur 45.000 euro pentru a-și influența subordonații să acorde contracte anumitor firme.

"Camera Deputaților a respins cererea procurorilor DNA de ridicare a imunității. Ancheta care îl viza pe ministrul în cauză nu a putut continua, dar a continuat în cazul altor două persoane implicate, care au fost condamnate la închisoare. Ancheta contra ministrului a fost închisă pentru că imunitatea nu i-a fost ridicată. Este evident că în acest caz nu se poate vorbi despre egalitate în fața legii. De aceea considerăm că legislația privind imunitatea miniștrilor trebuie revizuită, imunitatea trebuie limitată la durata mandatului. Respingerea cererii de ridicare a imunității nu este motivată, iar votul parlamentarilor nu e public. Este dificil pentru mine să vă spun de ce au fost respinse solicitările în cazurile noastre", a arătat procurorul-șef al DNA.

Șefa DNA a vorbit și despre tipologia cazurilor de corupție instrumentate de DNA în care sunt vizați membri ai Guvernului, spunând că ele arată în ce domenii trebuie intervenit pentru prevenirea corupției.

"Cele mai multe tipologii se referă la domeniul achizițiilor publice, la cum sunt administrate fondurile sau la numirea sau menținerea unor persoane în anumite posturi", a spus Kovesi.

Ea a făcut referire la cazuri în care miniștrii "primesc bani pentru a încheia contracte cu anumite companii sau pentru a-și folosi autoritatea asupra subordonaților pentru a încheia contracte cu anumite companii".

O altă tipologie menționată de Kovesi a vizat cazurile în care un ministru în funcție a derulat activități comerciale incompatibile cu poziția lui, folosind informații obținute în baza funcției sale.

Procurorul-șef al DNA a enumerat câteva măsuri de prevenire a acestor infracțiuni de corupție la nivel înalt, măsuri pe care le consideră "absolut necesare": reglementări clare privind imunitatea, o mai mare transparență în achizițiile publice, revizuirea procedurilor pentru achizițiile publice, prioritizarea investițiilor și a plăților în funcție de criterii obiective, stabilirea unor criterii clare și obiective pentru numirea sau menținerea în funcție.

Ceilalți vorbitori la conferința de luni au fost secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, procurorul general al Ciprului, Costas Clerides, raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pe teme privind corupția, Michele Nicoletti, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, și președintele organizației Transparency International, José Ugaz.

Loading...

Comentarii

 • dr.Samarescu

  21 martie 2017 7:14

  raspunde comentariului
 • Elena

  21 martie 2017 1:14

  Nu doar o radiografie a corupției românești dar și un discurs în limba engleza de înaltă tinuta. .Încă o data doamna Laura a învins în războiul cu Olguta Vasilescu, prin acuratețea discursului ținut în limba engleza. .Bravo doamna Laura!

  raspunde comentariului
  • Agamenco

   21 martie 2017 7:38

   Problema nu e ca Olguta nu s-a exprimat bine in Engleza, problema e ca Olguta nu are nimic in cap. A o compara pe Olguta cu Dna Kovesi e ca a compara Catedrala Sfintul Petru de la Vatican cu o biserica de cartier din Bucuresti.

   raspunde comentariului
 • Mihai

  20 martie 2017 23:15

  DNA e cel mai bun lucru ce-l are Romania. Sugerez Dnei Kovesi sa umble inconjurata de bodygards pentru ca mafiotii ce-si asteapta rindul la inchisoare nu se vor da inapoi de la nimic sa scape.

  raspunde comentariului
  • Puie Monta

   21 martie 2017 5:48

   Kovesi te votam, te votam cu toții, ca sa moara de Necaz, lenesi și hoții.!

   raspunde comentariului
 • @ Sefa DNA

  20 martie 2017 23:08

  Sa indrazneasca cineva sa se atinga de sefa DNA , STRADA II CALCA IN PICIOARE ! Nimeni nu este mai presus de lege , pestele de la cap se-mpute , dat de pamant cu coruptii din toate sferele de activitate , indiferent de rang si functie . Un CCR NEASERVIT POLITIC , CU OAMENI ALESI DUPA CRITERII DE COMPETENTA AR FI FOST MANDRU SA VA AIBA SEF LA DNA , actualii nu stiu cum sa-i scape pe Dragnea si Tariceanu si sa va schimbe din functie pentru a deveni o tara condusa discretionar de oligarhi . Aveti girul oamenilor cinstiti din Romania , SA PUTREZEASCA IN PUSCARIE TOTI CE-SI BAT JOC SI FURA NEAMUL ROMANESC !

  raspunde comentariului
 • Elena

  20 martie 2017 22:56

  Da, imunitate limitată, culmea e că acei scăpați de anchete datorită imun.au tupeul să dea lecții de moralitate_un caz este d.Vosganian.Sustin D.N.A

  raspunde comentariului
  • Ilie de la scularie

   21 martie 2017 5:58

   O putem ajuta si noi pe doamna Codruta, raportand recolte recrd la hectar

   raspunde comentariului
 • ţara hoţilor

  20 martie 2017 22:42

  In Romania doar DNA-ul mai poate asigura o bruma de disciplina. Soarta doamnei Kovesi e transata, Dragnea si-a exprimat girul,Tudorel Tudor a luat act.

  raspunde comentariului
  • Iacomi Torrian

   21 martie 2017 6:00

   Putem ajuta si noi, toti cetateni, .Noi ne-am propus productie maxima de otel, anul asesta

   raspunde comentariului
 • relativ

  20 martie 2017 22:21

  Doamna, puteti fi sigura ca aveti milioane de sustinatori aici in Romania -- curaj si binecuvantare de la DUMNEZEU!

  raspunde comentariului
 • Bravo, doamna Laura Kovesi!

  20 martie 2017 21:52

  Va sustinem in lupta anti-coruptie!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design