13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoricul și fostul consilier prezidențial Zoe Petre a murit. Primele reacții

Istoricul și fostul consilier prezidențial Zoe Petre a murit. Primele reacții

Mai multe personalități au reacționat la vestea morții lui Zoe Petre.

Victor Ciorbea: „Am primit cu tristețe vestea trecerii la cele veșnice a profesorului, istoricului, omului politic și publicistului Zoe Petre. Personalitate influentă, Zoe Petre afirma că: 'Vocația adevărată nu poate fi înăbușită. În orice mediu, oricât de neprielnic, vocația răzbate dacă realmente o ai'. Ca istoric, a căutat să restabilească adevărul despre actul din 1944, explicând că, dacă nu capitulam, 'Armata sovietică intra în București ca armată de ocupație. Schimbarea făcută de Rege la 23 August a evitat un dezastru. …gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă România devenea teatru de război? Toată România?' ".

MAE: „Personalitate de prim rang a vieții universitare naționale, Zoe Petre a îndrumat zeci de studenți care au ales cariera diplomatică. Caracterul ei puternic, convingerile ferme față de democrație, statul de drept, valori autentice cu izvor istoric în civilizația antică, fundament al unei societăți solide bazate pe tradiții și știință, Zoe Petre a realizat cu tact, perseverență și respect pentru serviciul diplomatic român o punte solidă între mediul academic și acțiunea diplomatică. A fost un sprijin solid pentru diplomații români, o atitudine care a încurajat abordarea coerentă și asumarea, de către Ministerul Afacerilor Externe, a rolului coordonator în pregătirile pentru îndeplinirea obiectivelor majore ale politicii externe: aderarea la NATO, Uniunea Europeană și rezultatele la Summitul OSCE de la Istanbul (1999). Zoe Petre va rămâne în amintirea mai multor generații de diplomați un reper și un model de perseverență și dedicație în atingerea scopurilor în contexte dificile".

Victor Ponta: „Am avut ocazia să o cunosc pe doamna Petre — într-adevăr, o personalitate remarcabilă. Condoleanțe familiei și celor apropiați", a scris Ponta, vineri, pe Facebook.

Călin Popescu Tăriceanu: „Am și vorbit cu doamna profesor (Zoe Petre) cu mai puțin de o săptămână în urmă, când era deja într-o stare de sănătate precară, și sunt foarte afectat de știrea aceasta. Regret foarte mult, pentru că a fost și o personalitate deosebită în domeniul academic, dar a avut și un rol politic important într-o perioadă de transformări și de evoluție democratică a României, în perioada mandatului președintelui Constantinescu și regret foarte mult dispariția ei din viață", a afirmat Tăriceanu, la Senat.

Profesorul Vlad Nistor: „Doamna Petre a fost, din nefericire cred, privită secvențial în societatea românească și societatea românească nu i-a acordat doamnei Zoe Petre rolul pe care de fapt îl merita pentru că, în opinia mea, doamna Petre a fost una dintre cele mai consistente personalități ale vieții culturale și publice românești în ultimele decenii, un istoric cu o minte absolut specială, nu numai un erudit, dar și cu o subtilitate a înțelegerii fenomenelor pe care nu foarte mulți istorici din România și de-aiurea l-au avut vreodată. Un personaj cu adevărat de excepție. Nu a scris foarte mult, dar cât a scris sunt opere cu adevărat fundamentale. (…) România a pierdut acum una dintre marile personalități, una dintre mințile cele mai clare, unul dintre oamenii care înțelegeau cel mai bine felul în care această societate funcționează", a declarat Vlad Nistor, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, Zoe Petre a avut un impact fundamental asupra multor generații de istorici români, care au ajuns personaje importante în istoriografia românească.

„În ceea ce privește să-i zicem prezența politică, pentru că nu a fost politică în sensul clasic, a fost undeva la marginea politicii și în același timp în centrul acesteia. Doamna Zoe Petre a intrat în jocurile politice din România într-un moment în care a considerat pe bună dreptate, zic eu, că societatea românească nu este coerent și consistent reprezentată de politicienii începutului anilor '90, că majoritatea celor care populau această zonă erau personaje cu interese personale, nu cum trebuie în mod real să fie un politician, iar al doilea lucru ține de consecvența doamnei Petre. Doamna Petre nu a vrut niciodată să facă o carieră politică — că atunci s-ar fi înscris într-un partid politic și ar fi avut o poziție pregnantă într-unul sau într-altul dintre acestea. Doamna Petre a fost legată direct și permanent de un singur proiect politic — proiectul politic construit de către și în jurul lui Emil Constantinescu", a adăugat Nistor.



Istoricul și fostul consillier prezidențial Zoe Petre a murit, vineri dimineața, la vârsta de 77 de ani. În 30 august, surse medicale citate de Agerpres, precizau că ea era internată de mai multă vreme la Spitalul Elias.

Potrivit surselor, starea lui Zoe Petre nu era una favorabilă, fiind internată pe secția de Terapie Intensivă.

„În această dimineață a plecat dintre noi doamna Zoe Petre, Profesorul nostru admirat și iubit. Despre ceea ce a însemnat pentru noi, despre darurile spirituale pe care le-am primit de la ea ca studenți și colegi vom depune mărturie, cu recunoștință și emoție, întotdeauna”, a anunțat Departamentul de Istorie antică, Arheologie, Istoria Artei, pe Facebook.

Zoe Petre a fost istoric, publicist şi om politic român. 

În perioada 1990-1996 a fost decan al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti. 

La 1 decembrie 1996, Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al Președintelui României, Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit aceasta funcție până la data de 21 decembrie 2000, când a fost eliberată din funcție după ce Emil Constantinescu a părăsit postul de președinte al României.

 

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă