23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialGrefierii de la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia protestează, luni, în...

Grefierii de la Tribunalul Alba şi Judecătoria Alba Iulia protestează, luni, în faţa instituţiilor

Cel puţin 50 de grefieri de la Judecătoria Alba Iulia şi Tribunalul Alba protestează, luni la prânz, nemulţumiţi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie, citează Mediafax.

Liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia, grefierul Raul Nicolae Ban, a declarat că “la protest participă aproximativ 50 de grefieri, arhivari, şoferi şi aprozi, respectiv corpul personalului auxiliar şi conex din cadrul Judecătoriei Alba Iulia şi Tribunalului Alba, toţi nemulţumiţi de diferenţele salariale existente în sistemul de justiţie”.

”Principalul motiv pentru care protestăm este nerespectarea legii, cu precădere a deciziei Curţii Constituţionale nr. 794 din 2016. Această decizie a permis recunoaşterea unor hotărâri judecătoreşti privind drepturi salariale restante, neaplicate până acum. Hotărârile datează din anii 2007 – 2010 şi nu sunt puse în aplicare nici la acest moment. La construirea noului buget pe 2017 şi estimarea pentru 2018 ni s-a comunicat faptul că vor fi avute în vedere aceste sume şi incluse în proiectul de buget”, susţine liderul sindical din cadrul Judecătoriei Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, Ministerul Justiţiei a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o adresă prin care comunica faptul că au fost incluse sumele pentru plata diferenţelor doar pentru magistraţi.

”Noi suntem ruda săracă a familiei justiţiei. Decizia Curţii Constituţionale spune că acea valoare de referinţă sectorială recunoscută pentru noi prin hotărâri judecătoreşti se aplică întregii familii ocupaţionale a justiţiei. Acum, se pare că cineva se gândeşte dacă noi facem parte sau nu din justiţie. Sigur că facem parte”, adaugă Raul Nicolae Ban.

Totodată, alte motive de nemulţumire a corpului personalului auxiliar şi conex din cadrul Judecătoriei Alba Iulia şi Tribunalului Alba sunt: lipsa unei legislaţii şi a unor reglementări adaptate la realităţile din instanţe şi parchete, sporirea atribuţiilor şi a responsabilităţilor, inechităţile salariale existente în rândul acestor categorii de personal, chiar între salariaţi aflaţi în situaţii identice, precum şi necorelarea veniturilor salariale cu atribuţiile, responsabilităţile şi importanţa muncii şi imposibilitatea compensării orelor suplimentare efectuate peste orele de program legal de către personalul auxiliar de specialitate, prin raportare la volumul de activitate şi complexitatea atribuţiilor.

Cele mai citite

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă