23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialGradul de ocupare al penitenciarului Aiud a atins valoarea de 108%. Din...

Gradul de ocupare al penitenciarului Aiud a atins valoarea de 108%. Din lipsă de spaţiu, în celule stau şi 12 deţinuţi

Situaţia privind gradul de ocupare al penitenciarelor din România este critică. În Aiud, la închisoarea de maximă siguranţă, capacitatea legală este de 759 de locuri, aceasta atingând, în realitate, valoarea de 108,43%, aici fiind închise 823 de persoane, iar în celule stau între doi şi 12 deţinuţi, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, subcomisar Nicoleta Mătărîngă, a declarat că gradul de ocupare a închisorii a scăzut simţitor în ultimii ani. Efectivul mediu de deţinuţi pe anul trecut a fost de 860, iar gradul de ocupare 113%.

”Astăzi sunt închişi 823 de deţinuţi, iar capacitatea legală este 759 de locuri, indicele de supraaglomerare fiind 108,43%. În anul 2015, spre exemplu, aveam şi peste 1.100 de deţinuţi. Supraaglomerarea este acoperită prin suplimentarea numărului de paturi. La Aiud nu sunt deţinuţi care dorm doi într-un pat, iar în celule se află între două şi 12 persoane. Deocamdată nu ştim precis la ce se face referire şi, de aceea, nu avem cum să ştim şi cum să facem o evaluare. Până nu apar normele nu vă pot da o cifră câţi din Aiud s-ar încadra”, a spus Nicoleta Mătărîngă.

La nivel naţional, gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit raportului anual, în 31 decembrie 2016, la Penitenciarul Aiud erau condamnate 185 (21,79 %) pentru furt calificat, 261 (30,74 %) pentru omor, 155 (18,25 %) pentru tâlhărie, iar un număr de 248 (29,21 %) pentru săvârşirea altor infracţiuni.

La sfârşitul anului, era închis un minor ( 0,11%), 61 de tineri (7,18%), 784 de persoane între 21 şi 60 de ani (92,34%) şi trei persoane peste 60 de ani (0,35 %). Totodată, anul trecut, dreptul la încheierea unei căsătorii a fost acordat ca urmare a solicitărilor pentru 17 deţinuţi, care au beneficiat şi de câte o vizită intimă în spaţiul anume destinat, cu durata de 48 de ore.

Anul trecut au existat două decese, în urma unui suicid şi a unui stop cardio-respirator. Penitenciarul Aiud este unul de maximă siguranţă, iar deţinuţii cu regimuri mai uşoare sunt transferaţi.

 

Cele mai citite

Elenei Lasconi i-ar fi suficientă o noapte de președinte ca a lui Geoană, ca să vorbească mai mult ca Iohannis

Ilustrație: Marian Avramescu La cum a început să turuie primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, imediat după ce a fost aleasă online președinte al Uniunii...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...
Ultima oră
Pe aceeași temă