18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialGhiță pierde o sumă colosală, pentru că și-a încălcat condițiile de control...

Ghiță pierde o sumă colosală, pentru că și-a încălcat condițiile de control judiciar. Magistrații Înaltei Curți decid, în 5 ianuarie, dacă fostului deputat i se va ridica interdicția de a părăsi România. Polițiștii au mers, din nou, la domiciliul acestuia

UPDATE: Poliţiştii au mers din nou, vineri, la locuinţa din Ploieşti a fostului deputat Sebastian Ghiţă, pentru a-i aduce o citaţie a instanţei supreme prin care este informat că, în 5 ianuarie, urmează să judece contestaţia formulată de procurorii DNA privind interdicția de părăsire a ţării. Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, la locuinţa lui Ghiţă polițiștii l-au găsit pe socrul acestuia.

Poliţiştii i-au adus la cunoştinţă socrului fostului parlamentar faptul că pe 5 ianurie Ghiţă ar trebui să se prezinte la instanţa supremă.


Fostul deputat Sebastian Ghiță va pierde cauțiunea de 60 de milioane de lei, în cazul în care instanța supremă va decide arestarea sa, ca urmare a încălcării obligațiilor controlului judiciar, informează News.ro.

Conform Codului de procedură penală, instanţa de judecată dispune prin hotărâre confiscarea cautiunii, dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive. Potrivit articolului 217, alineatul 9, din Codul de procedură penală, „în cazul în care, pe durata măsurii controlului judiciar pe cauţiune, inculpatul încalcă, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin (…) judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, la cererea motivată a procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive”.

În cazul lui Sebastian Ghiţă, judecat sub control judiciar pe cauţiune, Poliţia a anunţat deja instanţa supremă că el a încălcat condiţiile controlului judiciar, deoarece nu s-a prezentat când a fost chemat la sediul IPJ Prahova, în 20 decembrie. Dacă judecătorii de la instanţa supremă decid înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă, Sebastian Ghiţă pierde cauţiunea.

Vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a preschimbat, la solicitarea DNA, termenul de judecată în cazul contestaţiei privind ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru Sebastian Ghiţă, de pe 30 ianuarie pe data de 5 ianuarie 2017.


Citește și: Sebastian Ghiță și-a bătut joc de toți șefii SRI, mai ales de cei care l-au inventat | OPINIE

Toată conducerea Serviciului Român de Informații a ajuns într-o situație penibilă când Sebastian Ghiță a dispărut, fugind de Poliție după ce a dat mâna cu șefii serviciului secret. Dacă dispariția inculpatului Ghiță nu a fost aranjată chiar de grupul din SRI care l-a creeat și susținut, modul cum a ales să fugă incupatul aflat sub control este umilitor pentru conducerea serviciului de informații.


ÎCCJ a hotărât, la solicitarea DNA, preschimbarea termenului la care se va judeca contestaţia declarată de procurori împotriva deciziei iniţiale a instanţei supreme de a ridica interdicţia de părăsire a României pentru Sebastian Ghiţă, în dosarul în care este judecat pentru dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă, folosire de informaţii nedestinate publicităţii şi conducerea unui vehicul fără permis. Astfel, potrivit hotărârii de vineri, contestaţia se va judeca pe 5 ianuarie 2017 şi nu pe 30 ianuarie cum fusese stabilit joi.

În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.

În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.


Citește și: Informații explozive ale jurnaliștilor din Gorj pun într-o nouă lumină dispariția lui Sebastian Ghiță. Șeful Direcției Operațiuni Speciale – surprins la o petrecere

 

Dosarul dispariției lui Sebastian Ghiță, imediat după ce a participat la o reuniune SRI și se afla sub monitorizarea Poliției, capătă o nouă întorsătură pe baza unor  informații oferite de jurnaliștii de la Gorj News. Aceștia relatează că, în anul 2013, chestorul Liviu Vasilescu, șeful Direcției Operațiuni Speciale din IGPR, ar fi participat la o petrecere într-un local de lux din Târgu Jiu, împreună cu anumiți șefi locali din Ministerul de Interne și cu fostul șef al SRI Gorj, colonelul Peptan.


În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.

În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ. Instanţa supremă a stabilit pentru 31 ianuarie termenul de judecare a contestaţiei DNA, dar procurorii pot cere schimbarea termenului, pentru ca solicitarea să fie judecată mai rapid.


Citește și: EXCLUSIV. Ultima întâlnire oficială la care a participat Ghiță înainte să dispară a fost într-un sediu SRI. Reprezentanții SRI au confirmat oficial, pentru România liberă, întâlnirea protocolară. Cine e responsabil pentru fuga suspectului

Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor.


Sebastian Ghiţă nu poate pleca din ţară fără acceptul procurorilor pentru că decizia, până la judecarea contestaţiei, nu este definitivă.

Fostul deputat este însă căutat de miercuri, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a solicitat, de urgenţă, şefului Poliţiei Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acţionat poliţiştii în cazul dispariţiei fostului deputat Sebastian Ghiţă, urmând a fi dispuse măsuri în consecinţă, anunţă IGPR. Poliţia Română susţine că s-a solicitat sprijin şi Poliţiei de Frontieră, că au fost făcute verificări la punctele de trecere a graniţei şi că, „până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieşirea din ţară”.

Din comunicat reiese că Sebastian Ghiţă se afla sub supravegherea Direcţiei Operaţiuni Speciale(DOS) de luni, 19 decembrie, din dispoziţia DNA Ploieşti, dar, susţine Poliţia Română, ordonanţa procurorilor “nu a presupus un control în trafic sau limitarea libertăţii inculpatului”.


Citește și: Ghiță, Trofeul Anticorupție al lui Dragnea | OPINIE

Fugarul Sebastian Ghiță va fi Trofeul Anticorupție pentru Liviu Dragnea, așa cum a fost Adrian Năstase Trofeul Calității pentru Victor Ponta.


Fostul deputat Sebastian Ghiță este dat în consemn la frontieră și la toate unitățile de poliție, după Direcția Națională Anticorupție (DNA) a emis un mandat de aducere, ca urmare a neprezentării sale în fața procurorilor, miercuri. Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat, în contextul în care acesta este căutat de miercuri de poliție, ca urmare a neprezentării sale la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

„Nu am putut lua legătura cu el şi nici nu am de gând să îl caut eu. Am nişte contracte de reprezentare în instanţă, o să mă prezint acolo”, a spus avocatul lui Ghiţă.

Polițiștii l-au căutat, miercuri, pe Sebastian Ghiță acasă și în alte locuri pe care le frecventa, după ce pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, ca urmare a neprezentării sale la audieri. 

„Conform procedurii, l-au căutat la domiciliu şi în alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de către acesta. Îl căutăm în judeţul Prahova, iar  IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA în care numele său apare ca suspect, s-a prezentat ultima dată luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiţă este cercetat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea organelor de urmărire penală. Astfel, Ghiţă este dat în consemn la frontiere.

Ghiţă a fost citat să vină la DNA Ploieşti la ora 12.00, însă fostul parlamentar şi-a trimis avocaţii. Doi apărători ai acestuia au ajuns în jurul orei 11.45 la DNA Ploieşti, iar după mai bine de o oră au părăsit sediul instituţiei fără să facă vreo declaraţie.

 

 

Cele mai citite

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...
Ultima oră
Pe aceeași temă