10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul primar al Timișoarei, audiat la DNA în cazul finanţării echipei Poli...

Fostul primar al Timișoarei, audiat la DNA în cazul finanţării echipei Poli Timişoara

Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a fsot audiat miercuri, timp de peste două ore, la DNA, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara, informează Mediafax.

Fostul primar al Timişoarei a ieşit din sediul DNA Timişoara la ora 12.00, însă a refuzat să facă declaraţii.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu a fost audiat, miercuri, la DNA Timişoara, în dosarul în care este urmărit penal, alături de alte persoane, pentru finanţarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal Poli Timişoara. Ciuhandu s-a prezentat singur la sediul DNA Timişoara, aşteptându-şi apoi avocatul. Fostul edil a spus, la intrare, că nu are ce să regrete şi că nu a venit la DNA ca să “exprime regrete”, ci să vadă dosarul.

Procurorii DNA Timișoara au început urmărirea penală faţă de fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu, faţă de secretarul Consiliului Local, Ioan Cojocari, şi faţă de un consilier juridic al instituţiei, pentru abuz în serviciu, în dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de DNA, Gheorghe Ciuhandu, Ioan Cojocari şi consilierul juridic Delia Dumitru sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Procurorii anticorupţie susţin că, în anul 2008, Ciuhandu, atunci primar al Timișoarei, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, au încălcat normele legale care reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul SC Politehnica Timişoara SA și au semnat, împreună cu Delia Dumitru și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul “Contract de asociere”, în baza căruia era alocată, pe o perioadă de trei ani, suma de 9.000.000 de lei anual, “pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara”.

“Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare. Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv”, se arăta în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale, în perioada 2008-2011, din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 de lei, către SC Politehnica Timişoara, nu a servit intereselor comunității, “ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul” echipei de fotbal, finanțarea fiind astfel ilegală.

Totodată, DNA arăta că ilegalităţile au fost constatate şi de Camera de Conturi a județului Timiș, cu ocazia unui audit financiar prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 de lei. Primăria municipiului Timișoara contestase raportul Curții de Conturi, însă acţiunea a fost respinsă printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Timișoara.

Pentru recuperarea prejudiciului, s-a dispus sechestru asupra unui imobil aparținând lui Ciuhandu şi asupra conturilor bancare ale lui Cojocari.

DNA adăuga că în dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

Fostul primar al Timişoarei Gheorghe Ciuhandu s-a aflat, luni, la sediul DNA Timişoara, alături de Ioan Cojocari, unde procurorii le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile din dosar. Tot atunci, Ciuhandu a fost chemat să se prezinte la audieri miercuri.

În octombrie anul trecut, procurorii DNA au ridicat mai multe acte de la Primăria Timișoara privind finanțarea de către Consiliul Local a echipei de fotbal FC Poli Timișoara. Atunci, actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, spunea că alte documente cerute de procurori vor fi căutate în arhivă.

“Procurorii au fost la instituția Primăriei pentru a se documenta în privința perioadei 2008-2011, când eu nu am fost primar și, drept urmare, nu am ce să vă spun pe acest subiect, privind finanțarea fotbalului. Vă rog să vorbiți cu DNA, eu nu am nicio legătură cu subiectul. Documentele solicitate de DNA vor fi căutate în arhivele Primăriei Timișoara, sunt acte din 2008”, declara atunci Robu.

La rândul său, procurorul-șef al DNA Timișoara, Tamaș Schiffbeck, declara atunci că acțiunea procurorilor a vizat ridicarea unor documente privind finanțarea echipei de fotbal FC Timişoara de către Consiliul Local.

În anul 2008, Consiliul Local Timișoara și echipa de fotbal FC Poli Timișoara au semnat un contract de finanțare prin care CL se angaja să finanțeze echipa cu suma de 2,5 milioane de euro pe an, pentru a sprijini performanțele. La acea vreme, clubul de fotbal era condus de omul de afaceri Marian Iancu, iar din partea CL Timișoara, documentul a fost semnat de primarul de atunci, Gheorghe Ciuhandu.

“Suma alocată de Primăria Timișoara va fi folosită pentru acoperirea în mod exclusiv a cheltuielilor echipei de fotbal, conform Hotărârii de Guvern 1447/2007”, se arăta în contractul semnat între cele două părți.

În 2009, un raport al Curții de Conturi a arătat că, din suma de bani obținută de clubul de fotbal de la Consiliul Local Timișoara, 150.000 de euro au fost folosiți fără a respecta legea.

Contractul avea o clauză potrivit căreia, dacă auditul intern al Primăriei constată că nu se fac cheltuieli conform legii, banii folosiți altfel se returnează.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă