Disproporție între cheltuielile de personal și cele pentru armament. Pensiile militare ne costă mai mult decât înzestrarea Armatei

de Mircea Marian , 25 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 11:30, 26 aprilie 2017
Disproporție între cheltuielile de personal și cele pentru armament. Pensiile militare ne costă mai mult decât înzestrarea Armatei

Ministerul Apărării a cheltuit, în 2016, 2,87 miliarde de lei pentru pensiile militare. Pentru înzestrare, cheltuielile au fost de doar 2,193 miliarde de lei, din totalul de 10,73 miliarde lei alocați M.Ap.N.

Într-un răspuns la o interpelare a deputatului PNL Sorin Ovidiu Moldovan, ministrul Apărării Gabriel Leș a arătat care a fost raportul dintre cheltuieile pentru înzestrare și cele de personal, în cadrul bugetului M.Ap.N.

Cea mai accentuată disproporție între aceste tipuri de cheltuieli a fost în anul 2012, când doar 4% din banii alocați Ministerului Apărării s-au dus în înzestrare, în timp ce 84% din sumă au fost pentru salarii – inclusiv hrana și echiparea.

De altfel, dacă în 2008 circa 69% din buget se ducea în salarii și 16% în dotare, din 2009, în special sub conducerea ministrului Gabriel Oprea, a crescut masiv procentul destinat salariilor. 

În 2017, Guvernul Grindeanu promite că bugetul Ministerului Apărării va sări de la 10,73 miliarde lei, cât a fost anul trecut, la 16,332 miliarde lei. Din această sumă, 7,58 miliarde, adică 46,49%, s-ar duce pe înzestrare, iar 3 miliarde pentru pensii. Per total, cheltuielile de personal, care includ pensiile militare, vor fi de 7,1 miliarde de lei, adică 43,55% din bugetul M.Ap.N. 

Ministrul Apărării precizează, în răspunsul la interpelare, că, în documentul „The Wales Summit Pledge”, de după reuniunea la vârf a NATO din 2014, în Țara Galilor, se cere – „cu rol de orientare politico-militară pentru cuantificarea resurselor financiare destinate apărării” – ca 2% din PIB să fie alocat Apărării, iar din acești bani minimum 20% să fie pentru „echipamente majore și cercetare-dezvoltare”.

Polonia, șocată de -prețurile plătite de români

La sfârșitul lunii martie, în cadrul unei audieri în comisia de apărare a parlamentului polonez, un comandant--adjunct al Forțelor Armate Poloneze a declarat că România a cumpărat avioane F-16 second-hand la un preț mai mare decât dacă le-ar fi luat noi-nouțe. Potrivit site-ului The Aviationist, generalul Jan Sliwka a „menționat” cazul achiziției de către România a avioanelor F-16 și a reieșit că costul final a fost mai mare decât dacă ele erau noi. El a negat că Polonia va vinde F-16 second-hand către România. Polonia se pregătește să cumpere avioane   multirol, opțiunile fiind între achiziționarea de F-16 second hand, F-16 noi sau F-35.  

POZIŢIE. Băsescu, îngrijorat de blocarea achizițiilor

„Lansarea comenzilor pentru achiziţia corvetelor, amânată. Achiziţia de transportoare blindate de la Moreni, amânată. Achiziţia de rachete pentru apărarea antiaeriană, amânată. Achiziţia de elicoptere de atac de la Ghimbav, amânată. Achiziţia celei de a doua escadrile de F 16, amânată. Programul de modernizare al fregatelor, amânat”, a scris, pe Facebook, fostul președinte Traian Băsescu, care a arătat că achiziții majore de armament sunt amânate de către Guvernul Grindeanu.

Fostul şef al statului a apreciat că armata americană nu va putea apăra niciodată o ţară ca România, care refuză să se apere. România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, a anunţat, joi, la Smârdan, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă. Anunțul său l-a nemulțumit pe președintele PSD, Liviu Dragnea, care a susținut că astfel de anunțuri trebuie făcute de către ministrul Apărării. 

 

Puteti citi România Liberă în format .pdf, aici!

Comentarii

 • Rares

  26 aprilie 2017 10:48

  In caz de conflict propun ca in prima linie sa fie GENERALII armatei romane activi si pensionari. Cu atatea COCORATII la piept cu siguranta vor orbi dusmanul daca e zi cu soare. Altfel cu dotarea care o are si cu soldatii platiti cu 1000 lei lunar, n-avem nici o sansa sa castigam un razboi nici macar cu Albania. Ne bat skiperii de ne asculta cu urechea. Asta se intampla intr-o tara in care asa zisa democratie, permite ca toti hotii, iresponsabilii, profitorii, pilosii sa ocupe functii de decizie in stat, in administratia centrala si locala.

  raspunde comentariului
  • shefu statului in cur

   26 aprilie 2017 13:57

   si intreg aliotmanul in frunte cu Academia Carol1 si Consiliul SUPREM de Aparare a Tzarii LOR!

   raspunde comentariului
 • DNA sa vina sa va IA, ia! in frunte cu CSAT-ul hotz si sabotor al statului roman

  25 aprilie 2017 22:58

  sa vna DNA si sa-i ia la intrebari, in legatura cu pensiile inumane si avioanele placate cu foitza de aur de 24 de carate invizibile!

  raspunde comentariului
 • Zugravu mircea

  25 aprilie 2017 16:58

  Daca ne referim la pensiile fostilor militari, da, sunt nemeritat de mari, tinand cont de faptul ca nu ei au tras greul activitatilor din cadrul armatei ci amaratii de militari in tetmen, hraniti cu laturi, echipati cu zdrente. Sleahta de paraziti, in frunte cu "colonelul butaforie", numitul dogaru nu trebuie sa aiba pensii mai mari decat cei ce au muncit, bine,rau, cu adevarat in tara si i-au intretinut, cand erau "activi" si nu plateau un leu la fondul de pensii. Pe deasupra mai si furau, cu nerusinare, din ratiile soldatilor, din echipamentul "stoc" al militarilor in termen. Adevarul asta nu indrazneste nimeni sa li-l spuna in fata atunci cand vin cu pretentiile lor nesimtite. Boc a facut o fapta curajoasa cand le-a diminuat pensiile, dar javrele s-au pus pe latrat si cu ajutorul gunoaielor nationale psd, alde, crin antonescu, au reusit sa-l inlafture si sa puna ei mana pe tara ca sa o jecmaneasca. Cu ajutorrul prostimii.

  raspunde comentariului
 • Dimijoarei Obt

  25 aprilie 2017 16:35

  Noua cucerire de varf a Romaniei este racheta sol-aer OF-1! Old Farts -One va fi in prima linie de aparare care va rade dusmanul de la radacina ! Rusine sa va fie ! Niste microbi !

  raspunde comentariului
 • FLORIN

  25 aprilie 2017 16:19

  Bataie de joc .Niste paraziti care nu au facut nimic toata viata militara.Niste analfabeti care au baut,mincat si s-au imbracat pe banii nostri si ies la pensie la 40 de ani de stresati si bolnavi ce sunt de lene si nemunca.Tara asta e praf si pulbere.Nu mai are nici o scara a valorilor.La fel si cei din PolitieSRITribunaleParchete.

  raspunde comentariului
 • Vali

  25 aprilie 2017 15:49

  Eliminati ma pensiile speciale si luati-va scule!

  raspunde comentariului
 • radu

  25 aprilie 2017 15:33

  Colonelul Dogaru si ceata lui de sustinători .... o armată de cerșetori .... au pensii dintre cele mai mari și nu au făcut nimic pentru țara asta....De ce au pensii așa de mari ? Cu ce sunt mai diferiți decât noi ceilalți ? Era ok principiul contributivității introdus de guvernul Boc...

  raspunde comentariului
 • GERALD

  25 aprilie 2017 15:32

  TOATE GUNOAIELE CEAUSISTE DIN ARMATA CARE ERAU CADRE COMUNISTE CARE INDOCTRINAU MILITARII AU PENSII NERUSINAT DE MARI AVAND IN VEDERE CA EL AU SLUJIT UN DICTATOR STALINIST SI AU FOST STALPUL PUTERII CARE AU IMPUS STALINISMUL COMUNIST CU ARMELE POPULATIEI.

  raspunde comentariului
 • Virgil Ciuca

  25 aprilie 2017 14:26

  Dupa lovitura de stat din dec 1989 tradarea de tara si neam a fost si ramane rasplatita cu grade si pensii nerusinate!sindicatul militarilor " o capuse" trebuie scos in afara legiitoti dar abslut toti ofiterii superiori care au fost activi la sfarsitul lui 1989 trebuire sa fie crecetati pentru posibila participare la lovitura de stat!Romania trebuie sa reintroduca serviciul militar obligatoriu, sa-si refaca industria de aparare cu componenta nucleara si sa interzica manevre si stationarea de trupe straine pe pamant romanesc! dar trebuie sa recheme mercenarii romani din Afganistan! si teatre de operatii din tari straine! Achizitia de armament strain trebuie sa fie drastic limitata- avem capacitatea de a ne reface industria de aparare!Armata si serviciile secrete trebuie sa fie puse sub controlul generalilor de origine romana - ca o garantie in plus ca vom limita tradarea de tara si neam a generalilor! Virgil CiucaNew York25 aprilie 2017Virgil Ciuca

  raspunde comentariului
 • Gogu

  25 aprilie 2017 13:21

  Bai nea Marian, autorule....cat ai salariu!?cat au salariul aia la metrou?cat are salariu...soldatul?poti sa ai F16 ...daca saraiul e mic ...il doboara ...factorul uman

  raspunde comentariului
 • preda stelian

  25 aprilie 2017 13:19

  Pensiile nejustificate ale celor din armata ,politie,secu,activisti comunisti,sunt din drepturile celor care meritau,dar au pensii de mizerie I-ati vazut cat sunt de obraznici,aroganti si primitivi?Multi dintre ei se duceau catre aceste institutii,nu pentru ca aveau inclinatii legate de aceste profesiuni ci pentru ca urau munca ,iar aici aveau totul asigurat,casa,masa haine,salariu.Cel putin generatiile urmatoare au scapat de un numar mare trantori

  raspunde comentariului
 • vasile

  25 aprilie 2017 10:44

  Pensii nesimțite pentru coloneii și generalii care au făcut armata la cules de păpușoi. Sau torționarii de la pușcăriile comuniste, în timp ce veteranii de război primesc cateva sute de lei. O reordonare a valorilor în Armata române se impune urgent. Dogaru și șleahta lui de profitori ar trebui să nu primească nimic, și-au luat deja porția pentru sute de ani.

  raspunde comentariului
 • escobar

  25 aprilie 2017 10:36

  de cine sa se apere?!....de RUSI?!.....poate nici NU vor sa se "apere de rusi" ci chiar le-ar placea sa fie SLUGI LA RUSi,cum am mai fost 45 ani....cu Dogariu "varf de lance=luptator pt.drepturi sociale",cel care l-a adus pe Ponta la PUTERE in 2012,cand NU intamplator TOT bugetul MAPN s-a dus pe PENSII si SALARII,"ambii" fiind sustinatori "DECLARAT a lui Putin","PREVIZIUNILE" sunt foarte CLARE....NU au facut ei si PRU-partidul lui Ghitza tot in acest SCOP !!!!!

  raspunde comentariului
  • Krakadil Krakadilovici

   25 aprilie 2017 13:57

   Măi Pablo, păi când or începe pensionarii să iasă cu piepturile găunoase să îi oprească pe ruși și când or începe să tușească aruncând proiectile biochimice pline de viruși înspre brava Armată Roșie, se face aia Armata Vânătă de Bolnavă și se retrage strategic în spitale, că nu rezistă la ce viruși au pensionarii români!Deci pensionarii este baza apărării neconvenționale împotriva trupelor speciale Speznaz rusești....

   raspunde comentariului
 • Alf

  25 aprilie 2017 10:29

  Acum si-au dat seama? Iar populatia simplă scrâsneste din dinti când primeste pensia străvezie după ani multi de muncă adevărată!

  raspunde comentariului
 • VIORICA

  25 aprilie 2017 9:52

  CEI CARE AU CAPTURAT RO O DISTRUG NU O DEZVOLTA. FOSTII MILITIENI SI MApN-isti care s-au luptat PANA IN 1990 cu ALCOOLUL, cu CURVELE, si dormeau in timpul serviciului pentru ca nu aveau nici o norma de munca sau de studiu AU ACUM CELE MAI MARI PENSII SI SALARII. INTELECTUALI SI MUNCITORII CARE S-AU PENSIONAT DUPA 1990 SUNT CERSETORI PE STRADA SAU LA URMASII LOR RO este o tara fara rost, de cacao, de ******* lumii....

  raspunde comentariului
 • gl GRUMAZ UN ANALFABET

  25 aprilie 2017 9:20

  GRUMAZca multi alti grnrtali este un agramat insa ridica pensia cat trei plutoane de subofiteri si mananca cat pt 2 garnizoane fra sa fi participat in teatre de operatiuni.. disproportia este imensa atat la salarii cat si la pensii si avantaje. pot fi triati generalii si colonei numai prin teatre de operatiuni nu insa spalatori de pahare gen PRICINA,PETRESCU etc

  raspunde comentariului
 • Pop

  25 aprilie 2017 0:05

  intrebati-l pe cretinoidul de Popescu Tariceanu, parintele pensiilor nesimtite de ce a fost nevoie ca tranatorii armatei comuniste sa ia atatia bani, iar taranii sa ramana muritori de foame in Romania.tara e condusa agresiv cu prosti si coruptzi, iar pensionarii senili care i-au votat alearga acum dupa firimiturile scapate de ei printre degete

  raspunde comentariului
 • eugen raduca

  25 aprilie 2017 0:00

  povestea asta cu armasta si toti carutasii ei care se cred in nato e doar un vis ....uita-ti-va imbecililor imprejur si da-ti-na seama ca realitatea e realitate ...traim in secolul 21 si singurii care se agita cu amenintarile sint indivizii care se simt ceea ce nu sint si legati de jidaniiii si aparatul lor de propaganda ....uita sa ne spuna adevarata ustorie a sec. 20 cu tradarile lui.....

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design