9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum vor putea circula şoferii fără permis pe drumurile din România

Cum vor putea circula şoferii fără permis pe drumurile din România

Românii fără permis auto vor avea voie să conducă vehicule şi fără permis, pe anumite drumuri şi cu însoţitor, dar obţinerea carnetului de conducere va fi condiţionată de absolvirea a 10 clase. Strategia rutieră a Guvernului mai prevede şi interzicerea detectoarelor de radar şi evaluări psihologice mai riguroase pentru şoferi.

 

Proiectul Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră 2011-2020 schimbă regulile de şofat în România. Marile noutăţi sunt posibilitatea ca şi cei care nu au carnet să poată sta la volan, în urma unui proces de instruire şi testare, şi “permisul provizoriu de conducere”, premergător obţinerii permisului auto, care va avea însă anumite restricţii pentru şofer şi nu va fi valabil în afara României.
Pentru cei care conduc fără permis este necesar un însoţitor cu experienţă, care va răspunde împreună cu şoferul în caz de accident sau contravenţie. În plus, fără carnet se va putea conduce doar pe anumite drumuri şi pe anumite ore.

N-ai carte, n-ai permis

Cei care vor să conducă la orice oră şi pe orice drum, inclusiv în străinătate, trebuie să facă dovada că au absolvit 10 clase – învăţământul minim obligatoriu, conform noii legi a Educaţiei. Măsura vine după ce presa a relatat că persoane care nu ştiau să scrie şi să citească au reuşit să dea examen şi să ia carnetul.

În plus, durata de valabilitate a permisului auto va scădea pe măsura înaintării în vârstă, iar evaluarea psihologică a candidaţilor pentru obţinerea permisului auto şi sistemul de criterii la examinarea pentru acordarea permisului de conducere vor fi îmbunătăţite, conform proiectului de strategie.

Consiliere psihologică pentru vitezomani

Pentru a descuraja “agresivitatea rutieră”, guvernul vrea să interzică detectoarele de radar – deşi acesta era unul din motivele pentru care au permis, în trecut, aceste dispozitive. Pe de altă parte, sancţiunile pentru depăşirea vitezei legale vor fi mai dure – amenzile şi durata suspendării permisului cresc în funcţie de viteza maşnii. Şoferii care vor să-şi ia permisul înapoi mai repede pot opta pentru programe de reabilitare comportamentală/consiliere psihologică sau un “stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere” în spitale.

O altă măsură este suspendarea permisului pentru cei care refuză să-şi plătească amenzile rutiere. În schimb, şoferii vor avea posibilitatea să plătească amenda pe loc, în loc să stea la coadă la ghişeele administraţiilor financiare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă