12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să pierzi un proces pe mâna grefierei. Manevre pentru deturnarea...

Cum să pierzi un proces pe mâna grefierei. Manevre pentru deturnarea justiției: citații trimise prin poștă exact în ziua procesului

O grefieră de la Curtea de Apel Galați și mai mulți angajați ai Tribunalului Galați sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu după ce i-au spulberat unui justițiabil dreptul de a-și susține cauza în instanță.

Actul de justiție poate fi deturnat uneori prin manevre simple, care ar putea să treacă neobservate sau să fie interpretate ca o banală neglijență a unei grefiere sau a unui angajat din personalul auxiliar. În instanțele din Galați s-a întâmplat ca pe un număr de sentință pronunțată într-un dosar de divorț să fie aprobată o retrocedare de teren. Se întâmplă și ca, într-un dosar în care mai mulți polițiști sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu și obstrucționarea justiției în anchetarea unui accident, actul de justiție să fie deturnat prin desființarea drepturilor procesuale ale celui care aduce acuzațiile.

O grefieră de la Curtea de Apel Galați și angajați din cadrul personalului auxiliar din cadrul Tribunalului Galați sunt cercetați penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Galați pentru abuz în serviciu după ce au pus la cale o manevră pentru ca o persoană să nu se prezinte la un termen decisiv în proces și să nu depună probe la acel termen.

Cum pierde un justițiabil dreptul de a se reprezenta

Este un caz de acum doi ani, confirmat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) abia în decembrie 2016. Este vorba de un dosar în care un tânăr, Bogdan Banu, a fost acuzat de polițiști de comiterea unui accident de circulație. În primă instanță, Banu a primit 18 ani de închisoare. Dar, după ce expertizele judiciare i-au dovedit nevinovăția, tânărul a primit trei ani cu suspendare. Banu, însă, a formulat o cerere de strămutare a dosarului nr. 2.483/121/2014, aflat pe rolul Tribunalului Galaţi. Obiectul dosarului era o plângere formulată împotriva Ordonanţei de respingere a plângerii penale, în dosarul celor cinci polițiști, în prezent anchetați de Direcția Generală Anticorupție pentru abuz în serviciu. Cererea de strămutare a fost depusă la Tribunal, dar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați, care a stabilit termen pentru 16.06.2016. Potrivit procedurilor, Curtea de Apel a cerut Tribunalului înștiințarea părților. A fost întocmită adresa nr. 1.449/4/29.05.2014, prin care lui Banu i se comunica data şi i se recomanda să depună probe la dosar: „Menţionăm că până la această dată puteţi trimite memorii şi vă puteţi prezenta la termenul fixat“. Numai că, deşi fusese întocmită pe 29 mai, adresa a fost trimisă prin poştă chiar în ziua procesului, pe 16 iunie. Prin această manevră lui Bogdan Banu i-au fost încălcate drepturile procesuale, pentru că nu a putut depune probe şi nici nu a putut fi prezent la proces, pentru a-şi susţine cauza. În sală a fost numai reprezentantul Parchetului, care a cerut respingerea cererii și a avut câștig de cauză.

 

CSM a confirmat -manevra

 

Complicitatea angajaților Tribunalului Galați în mecanismul mușamalizării dosarului a fost probată, în decembrie 2016, de CSM, care a dispus un control al Inspecției Judiciare. Raportul Inspecției a confirmat manevra: „Deşi, aşa cum rezultă din copiile înscrisurilor comunicate de Tribunalul Galaţi, toate adresele către părţi au fost întocmite la data de 29.05.2014, potrivit borderoului pentru trimiterea corespondenţei, comunicările către petent, cât şi către intimaţi, au fost depuse la Oficiul Poştal în vederea expedierii la data de 16.06.2014, astfel încât se confirmă susţinerile petentului privind tardivitatea aducerii la cunoştinţă a termenului stabilit pentru soluţionarea cererii“, se spune în adresa nr. 5.822/IJ/3.156/DIJ/2016 a CSM.

 

Vidul legislativ îi scapă pe „auxiliari“ de -pedeapsă

 

Stabilirea vinovaţilor se pierde în hăţişul prevederilor legale. Inspecţia Judiciară a constatat că, potrivit art. 62 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor, atribuţiile de întocmire a actelor de procedură şi expediere a acestora revine personalului auxiliar. Dar activitatea personalului auxiliar nu poate fi verificată de Inspecţia Judiciară, pentru că, din interpretarea art. 74 din Legea 317/2004 privind CSM, rezultă că Inspecţia Judiciară, prin inspectorii judiciari, poate efectua verificări numai în legătură cu activitatea judecătorilor şi procurorilor. Abaterile disciplinare ale celor din personalul auxiliar sunt prevăzute de Legea nr. 567/2004, privind statutul personalului auxiliar şi pot fi verificate de preşedintele instanţei respective. Astfel, un caz de deturnare a -actului de justiție se încheie fără vinovați, pentru că aceștia ar risca doar o sancțiune administra-tiv-financiară (10% reducere din salariu pe trei luni, de exemplu).  

 

Penal

Grefiera a indus în eroare instanța

Totuși, un amănunt care ar putea trece neobservat a dus la o perspectivă penală a cazului. Potrivit unuia din documentele depuse la dosar, la termenul din data de 16.06.2014, în dosarul 539/44/2014 al Curții de Apel Galați, grefierul Anica Sevastin a indus în eroare instanța privind existența la dosar a „dovezilor de aducere la cunoștința părților despre termenul acordat și posibilitatea acestora de a se prezenta sau depune memorii conform art. 73 Cod Procedură Penală“.

În condițiile în care și CSM a confirmat citațiile au fost depuse la oficiul poștal în ziua procesului, acest pasaj din sentință intră sub incidența mărturiei mincinoase sau fals în declarații. În acest caz, a fost deschis un dosar penal. Potrivit adresei nr. 161/VIII/29.03.2017, a procurorului general al Parchetului de pe lângă -Curtea de Apel Galați, Gabriel Marcel Enciu, dosarul va fi anchetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.

În dosar sunt vizați Anica Sevastin, grefier în cadrul Curții de Apel Galați, și personalul auxiliar din cadrul Tribunalului Galați care avea ca atribuțiuni comunicarea actelor de procedură, acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, conform art. 246 Cod Penal.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă