10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCopos, la DNA. Este audiat în dosarul "Scriitorii din pușcării"

Copos, la DNA. Este audiat în dosarul “Scriitorii din pușcării”

Omul de afaceri George Copos a ajuns la Direcția Națională Anticorupție (DNA), marți dimineață, unde va fi audiat în dosarul scriitorilor din închisori. Copos, condamnat la închisoare cu executare în dosarul “Transferuriler din fotbal”, ar fi plagiat cel puțin una din cele cinci cărți scrise în închisoare. În prezent, el este urmărit penal pentru furt intelectual la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 al Capitalei. Copos nu a făcut declarații la intrarea la DNA. 

Procurorii DNA au început urmărirea penală in rem (pentru faptă), fiind vizate persoanele care i-au sprijinit pe autorii  lucrărilor  științifice  scrise în pușcării, lucrări în baza cărora condamnații au ieșit mai devreme din închisoare. Până în prezent au fost audiați atât semnatari ai lucrărilor, precum Dan Voiculescu, George Becali și George Copos, cât și îndrumătorii lucrărilor, precum IPS Laurențiu Streza sau IPS Teodosie. Pentru fiecare  lucrare științifică scrisă și publicată deținuții beneficiau de reducerea pedepsei cu 30 de zile.

În luna ianuarie 2016, ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat că numărul scriitorilor din pușcării și a lucrărilor semnate de aceștia a crescut alarmant, ajungând la peste 400 în anul 2015. Tot atunci, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată. Până acum, au fost ridicate documente cu privire la modul în care au fost redactate lucrările științifice în închisori, au fost audiați ca martori atât autorii, cât și coordonatorii de lucrări.

Între timp, ministrul Justiției a schimbat legea, astfel că, indiferent de numărul lucrărilor științifice publicate, scurtarea pedepsei privative de libertate nu poate depăși 20 de zile.

 

Citește și: George Copos, singurul scriitor condamnat acuzat de plagiat

George Copos a fost condamnat în martie 2014 la trei ani şi opt luni de închisoare în dosarul transferurilor de jucători, după câteva luni primind o pedeapsă de patru ani de detenţie în dosarul Loteria I. Omul de afaceri a fost eliberat în anul 2015, după ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani.

Omul de afaceri George Copos a reușit să își reducă pedeapsa cu închisoare pe care a primit-o cu 150 de zile cu ajutorul a cinci lucrări științifice pe care le-ar fi scris în detenție. Printre acestea se numără și cea care a făcut obiectul analizei de plagiat a Comisiei de Etică din cadrul Universității București, „Alianțe matrimoniale, în politica principilor români din Țara Românească și Moldova, în secolele XIV-XVI“. Istoricul Cătălin Parfene a reclamat faptul că lucrarea s-a inspirat din teza sa de masterat. „Este aceeași înșiruire a ideilor. Se schimbă topica și sunt folosite sinonime“, declara istoricul, pentru „România liberă“, în aprilie anul trecut.

În luna mai, Autoritatea Națională a Penitenciarelor a formulat o plângere penală cu privire la suspiciuni de plagiat în cazul deţinuţilor care au prezentat în faţa comisiilor lucrări ştiinţifice, fiind vorba despre sesizarea făcută în cazul lui George Copos, privind cartea “Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldava (secolele XIV – XVI)”, scrisă de omul de afaceri în spatele gratiilor. 

Sesizarea în cazul lui George Copos s-a făcut pe baza raportului venit de la Comisia de etică din cadrul Universităţii Bucureşti, a trei referate întocmite de specialişti în istorie, dar şi a documentelor depuse de Copos în momentul în care a făcut cerere să-i fie aprobată lucrarea ştiinţifică, adaugă ANP.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au început urmărirea penală faţă de George Copos pentru infracţiuni privind drepturile de autor şi cele conexe, fals în declaraţii şi participaţie improprie la abuz în serviciu.

La data de 10 septembrie 2014, George Copos a semnat un angajament prin care susţinea că nu a plagiat, precizează parchetul. Ulterior, în 29 septembrie 2014, dată la care a fost publicată lucrarea, George Copos “şi-a însuşit fără drept, în parte, opera unui alt autor şi a prezentat-o conducerii Penitenciarului Bucureşti- Rahova ca o creaţie intelectuală proprie”, susţin procurorii într-un comunicat de presă. În aceeaşi zi, Copos “a solicitat conducerii Penitenciarului Rahova acordarea zilelor câştig urmare a publicării lucrării cu caracter ştiinţific menţionată mai sus, pe care a anexat-o cererii, determinând astfel comisia de liberare condiţionată să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi să aprobe astfel cererea şi să acorde cele 30 de zile de câştig”, mai precizează Parchetul.

Citeşte şi: Oficial: George Copos a plagiat ca să scape de închisoare

Legat de plagiatul său, Copos spunea că titlurile asemănătoare a două lucrări nu relevă că este vorba de un plagiat. Mai mult, el a precizat că nu ştia că istoricul Cătălin Parfene a scris o lucrare pe acelaşi subiect. ”În particular m-a interesat mult Napoleon, epoca lui, modul în care a făcut politică, inclusiv prin folosirea relaţiilor de familie pentru atingerea scopurilor sale. Am fost surprins de felul în care împăratul a încercat să creeze o reţea de monarhii europene înrudite, folosind în acest scop alianţele matrimoniale, respectiv căsătorii ale fraţilor şi surorilor lui cu descendenţi ai unor capete încoronate din ţările importante în politica europeană a vremii. (…) Spun aceste lucruri tocmai pentru că ele mi-au generat parte din ideile cărţii pe care am scris-o şi care tocmai a fost acuzată de un fel de ‘repovestire’, inexistentă de altfel”, susținea el, în luna ianuarie. 

Referitor la precizarea comisiei Universităţii din Bucureşti cum că lucrarea sa ar fi “repovestită”, omul de afaceri a declarat că toate cărţile “se scriu din cărţi citite, cu câteva idei diferite la origine; doar geniile au altă posibilitate, iar eu, în mod sigur şi clar, nu mă încadrez în această categorie”, concluzionează Copos. 

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns la concluzia că omul de afaceri „a plagiat subtil“ din lucrarea de masterat a doctorandului în istorie Cătălin Parfene. Universitatea propune retragerea titlului onorific de profesor emerit lui Stelian Brezeanu, cel care recomanda cartea lui George Copos.

Copos are patru dosare penale: Loteria I și Loteria II, Dosarul transferurilor și dosarul plagiatului. 

În curs de actualizare 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă