10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. Armata Română se pregătește să respingă atacuri cu rachete sau cu...

FOTO. Armata Română se pregătește să respingă atacuri cu rachete sau cu drone. Avioanele – țintă sunt produse în România

Ministerul român al Apărării a testat, joi, în poligonul Capu Midia, noul avion – țintă destinat antrenării împotriva unor atacuri aeriene.

Simulatorul este produs de către Departamentul de Armamente al MApN, la cererea Forțelor Aeriene ale României. Avioanele – țintă pot simula atacul unor rachete de croazieră, al unor vehicule aeriene fără pilot (UAV) sau al unor elicoptere, iar militarii români pot realiza trageri asupra acestora, inclusiv cu muniție de război.

Totuși, în antrenamentele de rutină se va evita doborârea avioanelor – țintă, pentru ca acestea să poată fi utilizate pe termen lung.

Avioanele țintă pot fi conduse prin telecomandă, de la sol, sau pot avea traiectoria prestabilită. De asemenea, ele pot decola ca o aeronavă obișnuită sau pot fi lansate în poligon prin parașutare.


Citește și: Militarii români deschid focul împotriva avioanelor fără pilot

Avioanele Ultra 20 sunt propulsate de un motor cu benzină care le ridică pană la 1000 de metri altitudine. La testele de pană acum, aparatele au atins 200 de kilometri la oră.


Un avion – ţintă conceput de Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) costă circa 3.000 de euro – faţă de 30.000 de euro, cat costă un aparat similar oferit de producători din străinătate. Preţul redus al aparatului este foarte important, întrucât avioanele – ţintă pot fi distruse la antrenamente.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă