22.4 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialSerbia: Liderul conservator Aleksandar Vucici va forma Guvernul

Serbia: Liderul conservator Aleksandar Vucici va forma Guvernul

Preşedintele sârb Tomislav Nikolici l-a desemnat, marţi, pe liderul conservator Aleksandar Vucici să formeze noul Guvern de la Belgrad, în urma alegerilor legislative anticipate din 16 martie, relatează AFP, conform Mediafax.

"Îl felicit sincer pe Aleksandar Vucici pentru rezultatul obţinut la alegeri. Am informat Parlamentul că i-am încredinţat mandatul pentru formarea Guvernului, dar, sincer, nu aş dori să fiu în locul său", a declarat preşedintele Nikolici.

Şeful statului a făcut referire la reformele dureroase pe care Vucici va trebui să le implementeze în vederea normalizării economiei ţării, unde şomajul afectează 20% dintre cei 7,2 milioane de locuitori.

Citește și: Miting cu 10.000 de oameni al opoziţiei, la Belgrad

Noul Guvern va trebui să ia măsuri controversate, în special în vederea restructurării sectorului public, cu 700.000 de salariaţi, din totalul de 1,7 milioane de angajaţi la nivel naţional.

Guvernul pe care îl va conduce va trebui, de asemenea, să continue negocierile în vederea normalizării relaţiilor cu Kosovo, unde majoritatea albaneză şi-a proclamat independenţa în 2008, precum şi discuţiile pe tema aderării la UE, începute în luna ianuarie.

Aleksandar Vucici urmează să-şi prezinte Guvernul la sfârşitul săptămânii în Parlament, pentru votul de învestire. Partidul Progresul (SNS, conservator), formaţiunea condusă de Vucici, deţine 158 de mandate dintre cele 250 ale Parlamentului sârb.

Alekandar Vucici ar putea aduce în Guvern Partidul Socialist al fostului premier Iviţa Dacici, care deţine 44 de mandate în noul Parlament, unde au intrat şapte partide, dintre care trei formaţiuni reprezentând minorităţile etnice.

Cele mai citite

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă