24 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSpecialParlamentul European a solicitat sancţiuni împotriva a 32 de oficiali ruşi

Parlamentul European a solicitat sancţiuni împotriva a 32 de oficiali ruşi

 Deputaţii europeni au votat miercuri o rezoluţie, cu scopul de a cere sancţiuni împotriva a 32 de oficiali de rang înalt ruşi implicaţi în decesul avocatului rus Serghei Magniţki, relatează AFP, citată de Mediafax.

Rezoluţia are doar o valoare politică şi nu obligă autorităţile europene să urmeze recomandările deputaţilor europeni.

Potrivit unor anchete independente, Serghei Magniţki, care a dezvăluit un caz de corupţie implicând autorităţile ruse, a decedat în 2009, în timp ce se afla în arest preventiv, după ce "a suferit de condiţii inumane şi a făcut obiectul unor neglijenţe deliberate şi unor torturi".

Rezoluţia propune Consiliului, care reprezintă statele UE, o listă de 32 de funcţionari ruşi implicaţi şi care ar trebui vizaţi de sancţiuni privind interdicţii de vize şi îngheţarea averilor deţinute în statele membre UE.

Serghei Magniţki, devenit un simbol al luptei împotriva corupţiei, a fost arestat în 2008, după ce a denunţat o schemă frauduloasă pusă la cale, în opinia sa, de oficiali din poliţie şi ai Fiscului în detrimentul statului rus şi fondului de investiţii Hermitage Capital.

În iulie 2013, după aproape patru ani de la moartea sa, un tribunal din Moscova l-a recunoscut vinovat pentru evaziune fiscală. Potrivit unei hotărâri din 2011 a Curţii Supreme, o persoană decedată poate fi judecată în Rusia, iar familia acesteia are dreptul să facă o cerere de reabilitare, ceea ce nu a fost cazul în dosarul Magniţki.

Dosarul Magniţki a afectat relaţiile dintre Moscova şi Washington.

Cele mai citite

Tragedie în Columbia: Un mort și nouă răniți după prăbușirea unei cabine a telefericului din Medellin

O persoană a murit şi alte nouă au fost rănite după ce una dintre cabinele telefericului din Medellin s-a prăbuşit, a declarat primarul celui...

Speranță pentru agricultori, chiar și în condițiile secetei: un morcov răsare din Ciucă, după negocierile cu Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Agricultorii români se plâng de seceta care a acaparat Europa și țara noastră în special, ce le compromite toate culturile. Se întrevede...

România-Olanda în optimi de finală la EURO 2024. Tabloul complet al meciurilor din optimi

S-a decis tabloul complet al optimilor de finală de la EURO 2024. Cu siguranţă, cea mai aşteptată partidă pentru noi este duelul România –...
Ultima oră
Pe aceeași temă