15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiCCR: Există un conflict juridic Guvern - preşedinte

CCR: Există un conflict juridic Guvern – preşedinte

Totodată, judecătorii constituţionali au stabilit, referitor la desemnarea miniştrilor plini, că nu există conflict între premier şi preşedinte, şeful statului nefiind obligat să semneze decretele de numire a acestora.

Potrivit surselor citate, preşedintele este obligat să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a miniştrilor interimari.

Sursele citate au explicat că problema revocării miniştrilor şi a numirii celor interimari e o chestiune de competenţa prim-ministrului. Astfel, în ceea ce priveşte revocarea, preşedintele trebuia să accepte propunerea premierului. În privinţa refuzului şi nemotivării numirii unor miniştri interimari, judecătorii constituţionali au plecat de la premisa că aceştia nu erau titulari ca să se analizeze calitatea lor de membru al unei coaliţii şi pentru a rezolva problema continuităţii funcţionării Guvernului preşedintele era obligat să-i numească, au precizat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, în privinţa numirii miniştrilor plini, CCR a decis că nu există conflict, pentru că, în funcţie de evoluţia politică, preşedintele nu putea fi obligat să-i numească.

Judecătorii constituţionali au decis, cu majoritate de voturi, în privinţa existenţei conflictului juridic privind numirea miniştrilor interimari. În ceea ce priveşte inexistenţa conflictului în cazul miniştrilor plini, decizia a fost luată în unanimitate.

Cele mai citite

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...
Ultima oră
Pe aceeași temă