17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒZig ZagLucruri pe care poate nu le ศ™tiaศ›i despre Cristofor Columb

Lucruri pe care poate nu le ศ™tiaศ›i despre Cristofor Columb

1. Numele de Cristofor Columb este rezultatul unei anglicizฤƒri a numelui sฤƒu real, Cristoforo Colombo, primit la Genova, unde s-a nฤƒscut. L-au rebotezat, însฤƒ, ศ™i alte popoare: spaniolii îi spun Cristóbal Colón, suedezii, Kristoffer Kolumbus, iar olandezii, Christoffel Columbus. Pânฤƒ ศ™i numele sฤƒu genovez e incert, neexistând documente istorice care sฤƒ ateste originea sa.

2. Tatฤƒl lui Columb a fost ศ™i el navigator, iar dupฤƒ moarte sa, Columb a primit documentele ศ™i jurnalele sale personale, care, probabil, au fost decisive în opศ›iunea viitorului explorator de a studia geografia.

3. În 1488, o oarecare Beatriz Enriquez de Arana i-a nฤƒscut lui Columb un fiu: Fernando. Columb nu numai cฤƒ a recunoscut copilul, dar l-a ศ™i ศ›inut minte, dupฤƒ 13 ani luându-l cu el  într-una din expediศ›iile sale. Fernando a scris mai târziu o biografie a tatฤƒlui sฤƒu, aceasta devenind principala sursฤƒ de informaศ›ie despre viaศ›a marelui explorator.

4. Columb era ferm convins cฤƒ poate ajunge în Asia navigând spre vest. I-a fost însฤƒ foarte greu sฤƒ convingฤƒ pe cineva din Europa acelor vremuri, cฤƒ Pฤƒmântul este rotund (ศ™i nu plat, cum se credea atunci), ศ™i cฤƒ finanศ›area expediศ›iei sale e cu rost. A bฤƒtut la nenumฤƒrate porศ›i ca sฤƒ obศ›inฤƒ bani, apelând inclusiv la regele Portugaliei, dar majoritatea conducฤƒtorilor europeni au crezut despre el cฤƒ e trฤƒznit ศ™i nu i-au acordat prea multฤƒ importanศ›ฤƒ. A stat pe la curtea regalฤƒ a Spaniei ani de zile, în speranศ›ฤƒ cฤƒ va reuศ™i sฤƒ îi convingฤƒ pe Ferdinand ศ™i Isabella sฤƒ îi finanศ›eze cฤƒlฤƒtoria. Pânฤƒ la urmฤƒ s-a dat bฤƒtut ศ™i a plecat în Franศ›a, unde a primit, în 1492, vestea cฤƒ voiajul sฤƒu va fi, în sfârศ™it, finanศ›at.

5. În faimoasa cฤƒlฤƒtorie din 1492, Columb a promis un premiu în aur celui care va vedea primul ศ›ฤƒrmul. Norocul i-a surâs unui marinar, Rodrigo de Triana, care la 12 octombrie 1492 vฤƒzuse mica insulฤƒ Bahamas, botezatฤƒ de Columb San Salvador. Rodrigo n-a primit însฤƒ niciodatฤƒ premiul promis, Columb pฤƒstrându-l pentru el ศ™i spunând tuturor cฤƒ, de fapt, el vฤƒzuse deja un fel de luminฤƒ în noaptea anterioarฤƒ. Bietul Rodrigo probabil cฤƒ n-a fost prea încântat de explicaศ›iile ศ™efului sฤƒu, acum, însฤƒ, are o frumoasฤƒ statuie într-unul din parcurile Seviliei.

6. În acei ani, nimei nu avea curajul sฤƒ plece de bunฤƒ voie într-o cฤƒlฤƒtorie cu destinaศ›ie incertฤƒ. De aceea, Columb a apelat la deศ›inuศ›i, care au preferat sฤƒ riศ™te decât sฤƒ moarฤƒ în beciurile închisorii sau executaศ›i. Pe cele trei corฤƒbii cu care a plecat Columb la drum în prima sa expediศ›ie au fost însฤƒ ศ™i numeroศ™i evrei, printre aceศ™tia, translatorul, cârmaciul ศ™i medicul lui Columb. I-a luat cu el crezând cฤƒ va da mฤƒcar de careva din cele zece triburi pierdute ale lui Israel, situaศ›ie în care ar fi avut nevoie de cineva care sฤƒ vorbeascฤƒ ebraica. Mai era însฤƒ un motiv: începea Inchiziศ›ia ศ™i, odatฤƒ cu ea, prigoana ศ™i expulzarea evreilor din Spania.

7. În prima expediศ›ie, cea din 1492, nava amiral a lui Columb, Santa Maria, s-a scufundat, obligându-l pe Columb sฤƒ lase 39 dintre oamenii sฤƒi într-un loc numit La Navidad, aceศ™tia formând astfel prima colonie europeanฤƒ din Lumea Nouฤƒ. Deศ™i era de presupus cฤƒ se va întoarce în Spania cu corฤƒbiile pline de mirodenii ศ™i alte bunuri, dar ศ™i cu informaศ›ii preศ›ioase pentru deschiderea unei noi ศ™i importante rute comerciale, Columb a ajuns în Spania cu mâinile goale ศ™i lipsit de cea mai bunฤƒ dintre corฤƒbiile sale.

8. Columb a fฤƒcut patru cฤƒlฤƒtorii în America. În ultima dintre expediศ›ii, la un moment dat, echipajul a rฤƒmฤƒs aproape fฤƒrฤƒ provizii. Localnicii erau ostili europenilor, prin urmare, Columb s-a decis sฤƒ apeleze la un truc: le-a spus cฤƒ dacฤƒ nu îl ajutฤƒ cu mâncare ศ™i bฤƒuturฤƒ, le va lua lumina Lunii, ศ™tiind cฤƒ în curând urma sฤƒ aibฤƒ loc o eclipsฤƒ totalฤƒ de Lunฤƒ. În scurt timp a ศ™i început eclipsa ศ™i Luna s-a întunecat. Dupฤƒ ce au tras o sperieturฤƒ zdravฤƒnฤƒ, bฤƒศ™tinaศ™ii au livrat imediat proviziile solicitate de oamenii zeului alb.

9. Cea de a patra ศ™i ultima expediศ›ie a a vut loc între 1502 ศ™i 1504. Columb descoperฤƒ insula Martinica, dupฤƒ care exploreazฤƒ coasta Americii Centrale. Ciudat este cฤƒ marele explorator credea ศ™i atunci cฤƒ se aflฤƒ în India.

10. Cristofor Columb a murit în 1506, la Valladolid, în Spania. Rฤƒmฤƒศ™iศ›ele sale pฤƒmânteศ™ti au fost pฤƒstrate acolo pânฤƒ în 1537, când sunt trimise la Santo Domingo. De aici, sunt trimise, în 1795, la Havana, de unde, în 1898, se pare cฤƒ s-au întors în Spania, la Sevilla. Totuศ™i, în 1877 este descoperitฤƒ la Santo Domingo o ladฤƒ plinฤƒ cu oase, pe care era scris numele sฤƒu. De atunci, cele douฤƒ oraศ™e, Sevilia ศ™i Santo Domingo, susศ›in rฤƒspicat cฤƒ deศ›in rฤƒmฤƒศ™iศ›ele pฤƒmânteศ™ti ale lui Columb. ศ˜i ambele au câte un mausoleu sofisticat în care pฤƒstreazฤƒ oasele cu pricina.

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu atacฤƒ Curtea Constituศ›ionalฤƒ a Romรขniei รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

รŽn urma unui val critic la adresa Curศ›ii Constituศ›ionale a Romรขniei cu privire la respingerea candidaturii Dianei ศ˜oศ™oacฤƒ la alegerile prezidenศ›iale, Marcel Ciolacu, preศ™edintele...

TRAGEDIE: O tรขnฤƒrฤƒ de 27 de ani ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i รฎntr-un apartament din Bistriศ›a

O tรขnฤƒrฤƒ ศ™i pฤƒrinศ›ii ei au fost gฤƒsiศ›i morศ›i, sรขmbฤƒtฤƒ searฤƒ, รฎn apartamentul lor din Bistriศ›a, รฎn urma unui apel la 112 care anunศ›a...

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ