27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski explică cum Ucraina a scăpat de o catastrofă nucleară

Zelenski explică cum Ucraina a scăpat de o catastrofă nucleară

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat un dezastru provocat de radiațiile nucleare, o catastrofă nucleară, din Ucraina deoarece electricitatea către centrala nucleară Zaporojie a fost întreruptă ore în șir din cauza bombardamentelor rusești în zonă, acuzații pe care Moscova le-a negat.


Zelenski a spus că bombardamentele rusești de joi au declanșat incendii în gropile de cenușă ale unei centrale electrice pe cărbune din apropiere, care a deconectat complexul de reactoare, cea mai mare instalație de acest fel din Europa, de la rețeaua electrică, potrivit Reuters.

Zelenski spune că Ucraina a fost aproape de o catastrofă nucleară, doar priceperea tehnicienilor ucraineni evitând acest lucru


Generatoarele diesel de rezervă au asigurat alimentarea cu energie vitală pentru sistemele de răcire și siguranță ale fabricii, a spus el, lăudând tehnicienii ucraineni care operează centrala sub supravegherea armatei ruse.


„Dacă personalul stației noastre nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja forțați să depășim consecințele unui accident cu radiații”, a spus el într-un discurs ținut joi seară.

AIEA a anunțat că un acord între Rusia și Ucraina ar permite o inspecție la centrala nucleară de la Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie la centrala nucleară de la Zaporojie, în zilele următoare.

Sistemele de siguranţă ale centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei au fost activate joi, după ce întreruperi ale furnizării electricităţii au fost semnalate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse, relatează agenţia RIA, citată de Reuters, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a bombardat din nou centrala.

Întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parţial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut joi mai devreme că în ultima zi artileria ucraineană a lovit de ”şapte ori cu arme de mare calibru” zona centralei nucleare. Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziţii ale trupelor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru, din partea opusă centralei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă