21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023
AcasăInternaționalVIDEO: Xi Jinping își asigură un al treilea mandat

VIDEO: Xi Jinping își asigură un al treilea mandat

Președintele Chinei, Xi Jinping, și-a asigurat vineri (10 martie) al treilea mandat de cinci ani, într-o mișcare fără precedent, care i-a permis să devină cel mai puternic lider al țării de la Mao Zedong încoace.

Chinezul Xi Jinping a fost ales din nou pentru un al treilea mandat record de președinte, la finalul unei săptămâni de întâlniri pentru cele două organisme politice de top din China, în care și-a întărit și mai mult controlul asupra țării.

Aproape 3.000 de membri ai parlamentului chinez au votat în unanimitate pentru Xi vineri (10 martie) în Marea Sală a Poporului din Beijing, într-o cursă în care nu a existat niciun alt candidat.

„Jur să fiu loial Constituției Republicii Populare Chineze, să susțin autoritatea acesteia, să îndeplinesc îndatoririle statutare, să fiu loial patriei și poporului său, să lucrez cu sârguință și onestitate, să accept monitorizarea din partea poporului și să muncesc din greu pentru a construi o țară socialistă modernă, prosperă, democratică, civilizată, armonioasă și frumoasă”, a spus acesta.

Limita de două mandate prezidențiale de cinci ani a fost înscrisă în Constituția Chinei în 1982, la șase ani după moartea lui Mao Zedong, de către Deng Xiaoping, care a recunoscut pericolele guvernării unui singur om și ale cultului personalității după haosul Revoluției Culturale.

Xi a eliminat acest lucru în 2018, cu sprijinul aproape unanim al legislativului.

Iar în octombrie anul trecut, Partidul Comunist de guvernământ l-a reconfirmat în funcția de secretar general al comitetului central pentru încă cinci ani.

Prelungirea mandatului lui Xi în această săptămână vine în contextul în care relațiile cu Washingtonul și Occidentul se înrăutățesc, din cauza unor probleme precum Taiwanul, războiul din Ucraina, comerțul și drepturile omului.

Săptămâna aceasta, presa de stat l-a citat pe Xi învinuind Occidentul pentru dificultățile cu care se confruntă economia chineză, spunând: „Condus de Statele Unite, Occidentul a pus în aplicare un sistem de reținere pe toate planurile pentru a suprima China, aducând provocări fără precedent dezvoltării Chinei”.

La sesiunea parlamentară anuală, care se încheie luni, vor fi aleși sau numiți în posturi guvernamentale cheie și alți oficiali aprobați de Xi – inclusiv premierul în așteptare Li Qiang – văzut discutând cu Xi chiar înainte de votul de vineri.

Loialul lui Xi și fostul șef al partidului din Shanghai, care a supravegheat blocarea orașului din cauza COVID-19, va avea în curând sarcina de a conduce a doua cea mai mare economie a lumii.

Parlamentul i-a ales vineri, de asemenea, pe Zhao Leji în funcția de președinte al parlamentului și pe Han Zheng în funcția de vicepreședinte al Chinei.

Han a condus supravegherea deciziilor politice pentru Hong Kong și Macao, inclusiv în timpul protestelor antiguvernamentale masive din 2019 din Hong Kong privind o propunere de lege de extrădare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Armata ucraineană a lansat mai multe acțiuni ofensive în zona orașului Bahmut

Armata ucraineană efectuează mai multe ''acțiuni ofensive'' în zona oraşului Bahmut, care este ocupat de trupele ruse, a anunţat pe canalul său de Telegram...

Comisia Europeană nu prelungește măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

Comisia Europeană (CE) a anunţat că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut, destinate să contracareze impactul preţurilor...

Comisia Europeană aprofundează integrarea Ucrainei în piața unică a UE prin intermediul finanțării infrastructurilor în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, și viceprim-ministrul pentru reconstrucția Ucrainei și ministru al comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat astăzi, 6 iunie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă