24.4 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeVideoVIDEO: Ucraina doboară șase rachete hipersonice rusești

VIDEO: Ucraina doboară șase rachete hipersonice rusești

Armata ucraineană afirmă că a doborât șase rachete hipersonice rusești Kinzhal într-o singură noapte, contracarând o super-armă pe care Moscova o prezentase anterior ca fiind aproape de neoprit.

Ce este o rachetă Kinzhal?

Armata ucraineană afirmă că a distrus șase rachete hipersonice rusești deasupra cerului Kievului în cursul nopții, dintr-o salvă de 18 rachete îndreptate spre țară.

Și, dacă se confirmă, ar putea marca o demonstrație majoră a eficacității apărării sale aeriene occidentale recent desfășurate împotriva a ceea ce Rusia a descris anterior ca fiind o super-armă de neoprit: numită racheta Kinzhal, sau “pumnal” în limba rusă.

Dar ce este racheta Kinzhal? Ce o face să fie atât de puternică și ce ar sugera presupusa lor interceptare?

Se spune că racheta Kinzhal este capabilă să se deplaseze cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, de unde și eticheta de hipersonică.

Ministerul rus al Apărării spune că un Kinzhal a distrus un sistem de apărare antiaeriană Patriot în cadrul tirului din timpul nopții, un model american recent desfășurat de Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a descris în mod frecvent Kinzhal ca fiind o dovadă a armei de “generație următoare” care poate înfrunta NATO, cu o rază de acțiune de 3.000 de kilometri și capacitatea de a transporta un focos nuclear sau convențional.

Acestea au fost prezentate pentru prima dată publicului în 2018. Rusia spune că le-a folosit pentru prima dată în Ucraina anul trecut și că a recunoscut utilizarea lor doar în câteva ocazii.

La începutul acestei luni, Ucraina a afirmat că a doborât pentru prima dată o rachetă deasupra capitalei, folosind unul dintre aceste sisteme de apărare aeriană Patriot.

Anterior, capacitatea Patriot-urilor de a intercepta Kinzhals era doar teoretică. Distrugerea a șase deodată ar sugera că ar putea fi o apărare fiabilă, mai degrabă decât o simplă lovitură norocoasă.

Kinzhal nu este singura armă hipersonică a Rusiei. Aceasta deține, de asemenea, o rachetă de croazieră hipersonică numită Zircon, care poate fi lansată de către navele militare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și superstiții. Ce se întâmplă pe 23 septembrie și de ce e bine să mănânci pâine în această zi

 Echinocțiul de toamnă 2023. Tradiții și superstiții. Echinocțiul marchează momentul începutului toamnei astronomice. Astfel, nopţile călduroase de vară vor fi înlocuite de nopţi lungi...

Echinocțiu de toamnă – Care e tradiția în ziua de 23 septembrie

Echinocțiul de toamnă are loc în acest an pe data de 23 septembrie, la ora 09.50. Conform astro-urseanu.ro, ca în fiecare an, la...

Am chemat în judecată Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal!

„Cred că s-a creat la un moment dat o confuzie, dar o va lămuri instanța, între dreptul de a filma și dreptul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies