24.7 C
București
luni, 26 septembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Prima navă de grâu cu destinația Africa părăsește Ucraina

VIDEO: Prima navă de grâu cu destinația Africa părăsește Ucraina

În zorii zilei de marți dimineață (16 august), vrachierul Brave Commander s-a deplasat prin apele Mării Negre, îndreptându-se către Africa.

Aceasta este prima navă de transport umanitar care părăsește Ucraina cu destinația Africa de la invazia Rusiei din februarie.

Transportă mii de tone de grâu. Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au prăbușit de la începutul războiului – pe care Moscova îl numește o „operațiune militară specială”.

Prețurile mondiale ale alimentelor au crescut, iar temerile legate de penuria din Africa și Orientul Mijlociu au crescut. Trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate luna trecută în cadrul unui acord între Rusia și Ucraina, negociat de Națiunile Unite și Turcia.

Nava Brave Commander, închiriată de ONU, se îndreaptă spre Djibouti, iar proviziile de grâu vor fi apoi destinate Etiopiei.

Nava de transport a fost încărcată la sfârșitul săptămânii trecute în Pivdennyi din Ucraina.

Vorbind în port, coordonatorul rezident al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat că speră că vor mai fi multe transporturi către țările care au nevoie de ele.

„Sunt cel puțin cinci care se află deja în condiții asemănătoare foametei și alte 20 care se află pe ceea ce noi numim <lista de supraveghere pentru foamete>. Așa că aceste transporturi vor fi extrem de importante pentru aceste populații.”

Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia parte în conflictul european și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale.

Cu toate acestea, continentul este deosebit de vulnerabil la repercusiuni.

La începutul lunii august, ambasadorul Statelor Unite la ONU a declarat că, din cauza conflictului, 40 de milioane de persoane vor ajunge în situația de nesiguranță alimentară, iar Africa Subsahariană va fi cea mai afectată.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Putin provoacă NATO

De ce se face atâta tămbălău în urma referendumurilor din provinciile Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, teritorii care au o suprafață cumulată de mai...

Ca să scape de condamnare, rectorul Mihnea Costoiu și-a schimbat avocatul

Rectorul Universității Politehnica, profesorul Mihnea Costoiu, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, și-a schimbat avocatul. Procesul este acum în faza apelurilor. Mihnea Costoiu...

Scandal politico – diplomatic cu suspiciuni de spionaj. România interzice intrarea a 14 ziariști de la Russia Today

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a acuzat România că a refuzat să permită intrarea a 14 cetățeni...
Ultima oră
Pe aceeași temă