26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO - General Rus: "Moscova țintește sudul Ucrainei"

VIDEO – General Rus: „Moscova țintește sudul Ucrainei”

Un general rus a declarat că Moscova vrea să cucerească tot sudul și estul Ucrainei, obiective de război mult mai largi decât a recunoscut, în timp ce continuă o nouă ofensivă după ce campania sa de cucerire a capitalei Kiev s-a prăbușit luna trecută.

Un general rus a declarat vineri că Moscova vrea să cucerească tot sudul și estul Ucrainei, obiective mult mai largi decât recunoscuse anterior, în timp ce continuă o nouă ofensivă.

Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a fost citat de agențiile de știri rusești de stat spunând că Moscova urmărește să cucerească întreaga regiune Donbas de est, să se lege de peninsula Crimeea și să captureze sudul Ucrainei până la o regiune separatistă, ocupată de Rusia, din Moldova.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că aceste comentarii dezvăluie minciuna din afirmațiile anterioare ale Rusiei că nu are ambiții teritoriale, spunând pe Twitter:

„Au încetat să o mai ascundă și pe asta. Astăzi, comandamentul jefuitorilor, violatorilor și ucigașilor ruși a recunoscut că scopul celei de-a doua faze a războiului nu este victoria asupra miticilor naziști, ci pur și simplu ocuparea estului și sudului Ucrainei. Imperialismul așa cum este el”.

Statul major al Ucrainei a declarat că forțele rusești au intensificat atacurile de-a lungul întregii linii de front din estul țării și că încearcă să organizeze o ofensivă în regiunea Harkov, la nord de Donbas.

Pe străzile din Mariupol, vineri, rămășițele tancurilor și ale altor vehicule se găseau printre clădirile bombardate – un oraș cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei, care acum este ruină.

Președintele rus Vladimir Putin a revendicat joi victoria acolo în cea mai mare bătălie din războiul din Ucraina, declarând orașul portuar „eliberat”, deși sute de soldați și civili ucraineni încă rezistau în interiorul unei uzine siderurgice gigantice, unde vineri puteau fi văzute coloane de fum care se ridicau din uzină.

Putin a declarat că a decis să nu încerce să scoată din rădăcini trupele ucrainene care încă se mai adăpostesc acolo, ci să le baricadeze în interior.

Orașul din sudul țării este scena celei mai grave crize umanitare a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa militară specială” de demilitarizare și „denazificare” a Ucrainei.

Ucraina și Occidentul spun că Putin a lansat un război neprovocat.

Imaginile din satelit publicate joi de Maxar Technologies arată un sit de gropi comune din Mariupol care s-a extins în ultimele săptămâni pentru a conține peste 200 de noi morminte, potrivit companiei.

Ucraina estimează că zeci de mii de civili au murit în oraș în timpul bombardamentelor Rusiei, iar primarul din Mariupol a făcut vineri apel la „evacuarea completă” a orașului devastat, afirmând că aproximativ 100.000 de persoane au rămas acolo.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă