24.2 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Dovezile arată că Rusia a comis crime de război

VIDEO: Dovezile arată că Rusia a comis crime de război

Amnesty International a declarat că există dovezi convingătoare cum că trupele rusești au comis crime de război, inclusiv execuții extrajudiciare ale civililor, atunci când au ocupat o zonă din afara capitalei Ucrainei în februarie și martie.

Civilii au suferit, de asemenea, abuzuri precum “tortură” din partea forțelor rusești în timpul atacului lor eșuat asupra Kievului în primele etape ale invaziei lansate de Kremlin pe 24 februarie, a declarat grupul pentru drepturile omului într-un raport.

“Dovezile pe care le-am adunat de când a început invazia rusă în Ucraina, la sfârșitul lui februarie 2022, implică forțele militare ruse care au încălcat grav dreptul internațional, inclusiv omoruri extrajudiciare, atacuri disproporționate și nediscriminatorii împotriva civililor, inclusiv în zone dens populate”, a declarat secretarul general al Amnesty, Agnes Callamard, într-o conferință de presă la Kiev.

Rusia, care își numește invazia o “operațiune specială” pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști, neagă că forțele sale au comis abuzuri. Kievul și susținătorii săi occidentali spun că afirmația privind fascismul este un pretext fals pentru un război de agresiune neprovocat.

Raportul Amnesty este cel mai recent care documentează presupusele crime de război comise de forțele rusești atunci când au ocupat o zonă la nord-vest de Kiev, inclusiv orașul Bucha, unde autoritățile ucrainene susțin că peste 400 de civili au fost uciși. Moscova și-a retras trupele la începutul lunii aprilie.

Raportul a concluzionat că trupele rusești au comis o “serie de aparente crime de război” în Bucha, inclusiv “numeroase omoruri ilegale”, cele mai multe dintre ele în apropierea intersecției dintre străzile Yablunska și Vodoprovidna.

Amnesty a declarat că a documentat 22 de cazuri de omoruri ilegale comise de forțele rusești – “cele mai multe dintre acestea fiind aparent execuții extrajudiciare” – în Bucha și în zonele din apropiere.

Întrebat de Reuters înainte de raportul Amnesty despre operațiunea Rusiei din Bucha, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Povestea de la Bucha este o înscenare și un fals”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Frații Tate rămân sub control judiciar. Pot părăsi Bucureștiul și Ilfovul, dar nu pot pleca din țară

În temeiul dispoziţiilor art. 348 C. pr. pen. şi art. 207 alin. 4 ?i 7 C. pr. pen. constată legalitatea şi temeinicia măsurii...

Și-a înscenat răpirea, ca să stea cu amanta, de Anul Nou. Nu i-a ieșit pasența și trebuie să plătească bani poliției pentru timpul pierdut...

Paul Iera a fost adus marți în fața judecătorilor unei instanțe din Wollongong, o localitate din statul New South Wales, care l-au informat...

Premierul Ciolacu anunță majorarea salariului minim. Guvernul a retars OUG cu CASS obligatoriu pentru toți angajații

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi majorarea salariului minim cu 10%. Pentru salariații din construcții, agricultură și industria alimentară salariile vor rămâne, pentru moment, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies