10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO: Cine este Abascal, potențialul lider al extremei drepte spaniole?

VIDEO: Cine este Abascal, potențialul lider al extremei drepte spaniole?

Partidul spaniol Vox, anti-feminist și anti-imigrație, a trecut de la periferie la centrul politicii în doar câțiva ani, iar fondatorul și liderul său, Santiago Abascal, se profilează ca un potențial conducător după votul din Spania. O coaliție ar putea aduce extrema dreaptă la guvernare pentru prima dată de la sfârșitul dictaturii lui Franco din anii 1970.

Santiago Abascal, liderul partidului spaniol Vox, de extrema dreaptă ar putea deveni următorul lider al Spaniei.

Nu a existat niciun lider detașat în ultimele sondaje de opinie înainte de alegerile din Spania.

Acestea arătau că Partidul Popular, de opoziție conservatoare, sau PP, l-a învins pe actualul președinte socialist Pedro Sanchez, dar are nevoie să se unească cu Vox, anti-imigrație și anti-feminist, pentru a obține o majoritate.

Acest lucru ar oferi extremei drepte un rol în guvern pentru prima dată de la sfârșitul dictaturii lui Francisco Franco în 1975.

Cine este Santiago Abascal?

“Adevărata Spanie este vie, s-a trezit. Slavă Domnului.”

Abascal a început ca deputat al PP, dar s-a certat cu partidul, în parte din cauza modului în care a gestionat grupul militant basc ETA și alte provocări separatiste.

„Santi”, așa cum este poreclit, este din regiunea bascilor și a fondat Vox pentru a milita pentru abolirea autonomiei regionale și a parlamentelor.

Acest lucru a lovit o coardă pentru mulți spanioli după o cerere eșuată de independență a Cataloniei în 2017.

Vox a sărbătorit câștigarea primelor 12 locuri la alegerile regionale din Andaluzia din 2018.

În nouă ani, Abascal și-a transformat partidul marginal în a treia cea mai mare forță electorală a Spaniei.

Deci, cum rămâne cu celelalte partide?

“Cartierele noastre se degradează ca urmare a imigrației ilegale și a traficului de droguri. Eu cred asta și oamenii care locuiesc în acel cartier și care ne ascultă cred asta…”

Vox este de extremă dreaptă.

Promit să le readuc spaniolilor „lucrurile care contează cu adevărat”.

„Ne confruntăm cu o adevărată invazie a teritoriului nostru național”.

Vox vrea să expulzeze migranții ilegali și să folosească o blocada navală pentru a-i împiedica să sosească în Spania.

Deși spune că sprijină imigrația care răspunde nevoilor pieței muncii sau ale celor care împărtășesc limba sau cultura Spaniei.

A promis că va abroga legile progresiste privind drepturile transgenderilor, avortul și drepturile animalelor și dorește să anuleze protecția împotriva schimbărilor climatice promovate de Sanchez.

Vox mai spune că va scădea impozitul pe venit, va reprima corupția, va reduce cheltuielile publice și va crește scutirile fiscale pentru familiile numeroase.

“Dorința mea este să își unească forțele pentru că îmi plac foarte mult ideile lui Vox. Am fost educată într-o școală condusă de călugărițe, tatăl meu era foarte catolic,” spune o pensionară.

„Ne-am întoarce cu 50, 60 de ani, la o perioadă în care un dictator era aici dând ordine și făcând ce-i plăcea. Nu se poate”, spune un proprietar de magazin.

Orice s-ar întâmpla, Vox a devenit rapid un element fix al politicii spaniole.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă