-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeVideoVIDEO. Atacurile aeriene americane în Siria alimentează teama unui conflict mai amplu

VIDEO. Atacurile aeriene americane în Siria alimentează teama unui conflict mai amplu

Armata americană a efectuat lovituri împotriva a două instalații din Siria folosite de Corpul Gărzii Revoluției Islamice din Iran și de grupările pe care acesta le susține, a anunțat joi (26 octombrie) Pentagonul, ca răspuns la o serie de atacuri împotriva forțelor americane atât în Irak, cât și în Siria. Kristy Kilburn explică modul în care atacurile alimentează teama că acest conflict, dintre Israel și Hamas, se va extinde în întreaga regiune.

Atacurile efectuate vineri (27 octombrie) de două avioane de luptă F-16 americane asupra unor instalații de arme și muniții din Siria alimentează temerile că războiul dintre Israel și Hamas s-ar putea extinde în Orientul Mijlociu.

Președintele Joe Biden a ordonat misiunea ca represalii la atacurile asupra forțelor americane de către milițiile susținute de Iran.

Pentagonul a precizat că cele două instalații vizate în apropiere de Abu Kamal, un oraș sirian aflat la granița cu Irakul, au fost folosite de Corpul Gărzii Revoluției Islamice din Iran și de grupări de miliție.

Trupele americane și de coaliție au fost atacate de cel puțin 19 ori în Irak și în Siria de către forțele susținute de Iran în ultima săptămână.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat marți la Națiunile Unite că Washingtonul va acționa rapid dacă vor continua atacurile din partea reprezentanților Iranului.

“Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul. Nu dorim ca acest război să se extindă. Dar dacă Iranul sau alte state atacă personalul american oriunde, ne vom apăra poporul, ne vom apăra securitatea – rapid și decisiv,” a transmis Blinken.

Hamas, Jihadul Islamic și Hezbollah din Liban sunt toate susținute de Teheran.

Biden a trimis un mesaj rar către liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, avertizându-l împotriva atacurilor împotriva personalului american din Orientul Mijlociu, a declarat joi (26 octombrie) Casa Albă.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a răspuns la Națiunile Unite.

“Le transmit sincer oamenilor de stat americani care gestionează acum genocidul din Palestina că noi nu salutăm extinderea războiului în regiune. Dar avertizez, dacă genocidul din Gaza continuă, nu vor fi cruțați,” a transmis Hossein Amir-Abdollahian.

Statele Unite au trimis deja nave de război și avioane de luptă în regiune în ultimele trei săptămâni.

Iar joi, la Pentagon, generalul de brigadă Patrick Ryder a confirmat că alți aproximativ 900 de soldați americani urmează să ajungă acolo.

“Deși nu voi vorbi despre locațiile specifice de desfășurare a acestor forțe, pot confirma că acestea nu vor merge în Israel și că, din nou, sunt menite să sprijine eforturile regionale de descurajare și să consolideze în continuare capacitățile de protecție a forțelor americane,” a spune Ryder.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Deca încearcă în continuare să mascheze rezultatele slabe de la testele PISA. Propagandă pentru legile lui Iohannis, de la Ministerului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, în continuare, încearcă să mascheze rezultatele foarte slabe de la testele PISA, sub alibiul că e la fel de rău...
Ultima oră
Pe aceeași temă