14.5 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: Anunțul lui Putin a determinat exodul bărbaților ruși

VIDEO: Anunțul lui Putin a determinat exodul bărbaților ruși

Unii bărbați ruși s-au îndreptat rapid spre frontiere joi (22 septembrie). După ce președintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială, traficul la punctele de trecere a frontierei cu Finlanda și Georgia a crescut vertiginos, iar prețurile biletelor de avion de la Moscova au explodat. 

Traficul de la frontieră s-a intensificat în noaptea de joi spre vineri, în timp ce unii bărbați ruși s-au grăbit să iasă din țară după ce președintele Vladimir Putin a cerut mobilizarea parțială – înrolarea a 300.000 de rezerviști.

La granița Rusiei cu Georgia, o înregistrare video obținută de Reuters a arătat traficul de miercuri seară.

Pentru unii, precum Ivan, traversarea a durat până la 12 ore.

“Cred că polițiștii de frontieră ruși îi lăsau pe oameni să treacă foarte încet. De exemplu, ieri, înainte de miezul nopții, puteai trece granița mult mai repede. După miezul nopții, fie au sosit la graniță multe mașini, fie polițiștii de frontieră au început să lucreze mai încet,” spune Ivan.

O scenă similară a fost și la granița cu Finlanda.

Un bărbat pe nume Nikita a spus că îi era teamă să nu fie chemat la război.

Întrebat de un reporter de ce, el a spus că din cauză că mobilizarea este o mare greșeală pentru Rusia, Europa și pentru poporul ucrainean.

Anunțul de miercuri al lui Putin a stârnit temeri că unii bărbați în vârstă de luptă nu vor avea voie să părăsească țara.

Prețurile au urcat LA peste 5.000 de dolari pentru biletele de avion dus, către cele mai apropiate locații din străinătate, majoritatea fiind complet vândute pentru zilele următoare.

Alex a fost unul dintre cei care au sosit pe aeroportul din Istanbul: “Nu am crezut că următorul pas va fi mobilizarea și am impresia că nu mulți ruși vor să lupte și vor să fie mobilizați și vor să meargă în armată…”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, i-a avertizat pe cetățenii ruși că războiul ajunge acum la ușa lor.

“Decizia Rusiei privind mobilizarea este o recunoaștere sinceră a faptului că armata lor profesionistă, care a fost pregătită timp de decenii pentru a lua pământul altcuiva, nu a reușit să reziste și s-a prăbușit. Iar acum, din cauza mobilizării, pentru majoritatea cetățenilor ruși, războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu maie este ceva ce apare la televizor sau pe internet, ci ceva care a intrat în fiecare casă rusească.”

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că știrile despre oamenii care părăsesc țara sunt pur și simplu o exagerare.

“Informațiile despre agitația de pe aeroporturi și așa mai departe sunt foarte mult exagerate. S-a exagerat foarte mult. Există o mulțime de informații false despre acest lucru. Trebuie să fim foarte atenți în această privință pentru a nu deveni o victimă a unor informații false pe această temă”.

De asemenea, el a precizat că Rusia numește în continuare conflictul o “operațiune militară specială” în loc de război.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă