22.8 C
București
marți, 25 iunie 2024
AcasăSportAlte sporturiUn oficial de la Jocurile Olimpice de iarnă susține că poveștile despre...

Un oficial de la Jocurile Olimpice de iarnă susține că poveștile despre abuzurile drepturilor omului sunt „minciuni”

Jocurile Olimpice de iarnă se confruntă cu o controversă politică reînnoită după ce un oficial a spus că poveștile despre abuzurile drepturilor omului sunt „minciuni”.

Purtătorul de cuvânt al Jocurilor de la Beijing, Yan Jiarong, a mai spus că Taiwanul face parte din China. În timp ce Taiwanul este un stat democratic auto-guvernat, Beijingul îl vede ca parte a teritoriului său. Comitetul Olimpic Internațional a spus în repetate rânduri că Jocurile ar trebui să fie libere de politică.

Un oficial de la Jocurile Olimpice de iarnă a vorbit despre abuzurile drepturilor omului

Yan a făcut comentariile ei la un briefing zilnic de presă joi. Ea a vorbit după ce purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, a fost întrebat la o conferință de presă despre prezența Taiwanului la ceremonia de închidere de duminică. În urma comentariilor sale, Yan a spus că există o singură China.

Declarația ei reiterează poziția Chinei față de Taiwan, pe care îl pretinde drept propriul său teritoriu „sacru”. În ultimul an, China a intensificat presiunea pentru a izola insula de aliații săi internaționali. Mai târziu, ea a intervenit când un reporter a adresat CIO o întrebare despre materialele din regiunea Xinjiang din China care sunt folosite în îmbrăcăminte.

„Așa-numita muncă forțată din Xinjiang este minciuna creată de grupuri deliberate”, a spus Yan.

Grupurile pentru drepturile omului au acuzat unele companii textile care se aprovizionează cu materiale din Xinjiang că ignoră abuzurile asupra populației uigure din regiune. China neagă toate acuzațiile de abuz.

SUA a acuzat China de genocid

SUA au acuzat China de genocid în reprimarea uigurilor. Și această afirmație a fost negată de chinezi în mod ferm. Pe fondul unui boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă, CIO a încercat să țină politica departe de evenimentul sportiv.

Sportivilor li s-a spus să respecte Regula 50 a CIO, care interzice declarațiile politice pe podiumul pentru medalii și în competiții. Regula, ușor revizuită înainte de Jocurile de la Tokyo de anul trecut pentru a permite unele proteste pe terenul de joc dacă este aprobată pentru prima dată de CIO, a fost pusă în centrul atenției în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice.

“Suntem întotdeauna împotriva ideii de politizare a Jocurilor. CIO are 206 membri, inclusiv Republica Populară Chineză și Comitetul Național Olimpic al Taipeiului Chinez”, a spus Yan.

Taiwan concurează la majoritatea evenimentelor sportive, inclusiv la Jocurile Olimpice, ca Taipeiul Chinez, la insistențele Beijingului, care vede Taiwanul ca parte a „o singură China”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...

Când un viitor rege britanic face selfie cu Taylor Swift

Se schimbă paradigma de valori a lumii! Dacă înainte, ziua de naștere a unui viitor rege era celebrată cu multă solemnitate, astăzi, rolurile se...
Ultima oră
Pe aceeași temă