16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăVideoUcraina lovește o mare navă de război rusă, iar Moscova recunoaște paguba

Ucraina lovește o mare navă de război rusă, iar Moscova recunoaște paguba

Ucraina a lovit o mare navă de război rusă de debarcare, în Crimeea, cu rachete de croazieră, într-un atac peste noapte care a ucis cel puțin o persoană și ar putea împiedica orice încercare rusă de a ocupa mai mult teritoriu ucrainean de-a lungul coastei Mării Negre, potrivit Reuters.

Imaginile obținute de Reuters au arătat momentul exploziei mari din portul Feodosia, din Crimeea, în timp ce s-au ridicat pene groase de fum.

Reuters a reușit să confirme locația videoclipului din poziționarea macaralelor văzute în fundal, în timpul exploziei, și forma penei de fum care se potrivea cu imaginile care se coroborează din locație. Structurile clădirilor din jur, văzute în materialul de referință pentru videoclip, s-au potrivit și cu imaginile din satelit.

Ministerul rus al Apărării, citat de agenția de presă Interfax, a declarat că Ucraina a folosit rachete lansate aeriene pentru a ataca portul Feodosia și că marea navă de aterizare Novocherkassk a fost avariată.

Rusia amenință că va ataca în apele României navele care merg spre Ucraina

După ce s-a retras din acordul care permitea trecerea prin Marea Neagră a navelor cu cereale din Ucraina, Rusia amenință că va ataca, oriunde în Marea Neagră, navele care se îndreaptă spre Ucraina.

Războiul purtat de Rusia în Ucraina riscă să aibă implicații militare și asupra altor țări din regiune, inclusiv asupra României și Bulgariei. Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia va considera drept potenţiale transporturi de încărcături militare, şi, drept consecință, drept ţinte militare, orice nave care se vor îndrepta, pe Marea Neagră, spre porturi din Ucraina.

Anunțul transmis de Rusia nu face distincție între navele care ar circula goale (de exemplu, cele care ar urma să încarce produse agricole din Ucraina) sau cele care ar avea încărcătură la bord. De asemenea, anunțul Rusiei nu face distincție între apele internaționale ale Mării Negre și apele teritoriale ale unor țări riverane, cum este, de exemplu, România.

Aceste detalii sugerează că Rusia se consideră îndreptățită să atace chiar nave care se află în apele teritoriale ale României. Mai mult chiar, Ministerul rus al Apărării a precizat că “statele de pavilion ale navelor care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate de Rusia implicate în Ucraina de partea regimului de la Kiev”.

Altfel spus, dacă o navă sub pavilion românesc va merge spre Ucraina, Rusia va considera că România este implicată în război de partea Ucrainei. Anunțul amenințător a fost transmis de Ministerul rus al Apărării la data de 19 iulie 2023 și a început să fie aplicat de Rusia, teoretic, din data de 20 iulie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Ce cred profesorii români că este important pentru elevii lor?

Corectitudinea științifică și actualitatea informațiilor sunt cele mai importante criterii din punctul de vedere al profesorilor atunci când vine vorba despre manualele școlare pentru...

Asociația GIC IOR-Titan acționează în instanță Primăria Capitalei pentru recuperarea zonei retrocedate ilegal din Parcul IOR

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera 12 hectare de pădure urbană din Parcul IOR retrocedate în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă