19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăVideoRacheta europeană Ariane 5 își lansează misiunea finală

Racheta europeană Ariane 5 își lansează misiunea finală

Racheta europeană Ariane 5 a pornit miercuri din Guyana Franceză pentru ultima oară, în misiunea finală, transportând doi sateliți de comunicații militari, lăsând astfel națiunile sale cu un vid în accesul autonom în spațiu, pentru prima dată în mai bine de patru decenii, conform Reuters.

Racheta europeană Ariane 5 își lansează cea de-a 117-a și ultima misiune, pentru dislocarea a doi sateliți militari de comunicații, lucru petrecut în 5 iulie 2023.

Racheta Ariane 5 și-a lansat misiunea finală, iar succesorul ei, Ariane 6, nu se știe când va putea să fie lansat

Retragerea lui Ariane 5 lasă națiunilor europene un vid în ceea ce privește accesul autonom la spațiu pentru prima dată în mai bine de patru decenii.

Succesorul său, Ariane 6, a avut parte de întârzieri tehnice și s-ar putea să nu aibă parte de lansare până în 2024, iar tensiunile cu Moscova, din cauza Ucrainei, înseamnă că Europa a pierdut accesul la lansatorul rusesc Soyuz.

Misiune “cu succes” pentru Ariane 5: Doi sateliţi de telecomunicaţii au fost lansaţi pe orbită

Aceasta a fost cea de-a treia lansare din acest an pentru Arianespace, compania care comercializează lansările spaţiale, au indicat reprezentanţii acesteia într-un comunicat.

Cea de-a 242-a lansare din sectorul Ariane, a marcat revenirea lansatorului european Ariane 5 după ce, la 25 ianuarie, doi sateliţi de telecomunicaţii au fost plasaţi pe orbită, însă, fapt rar, nu au ajuns la destinaţia programată de specialişti. O comisie de anchetă a dezvăluit oficial la sfârşitul lunii februarie că această anomalie a traiectoriei a fost cauzată de o problemă de parametrizare care nu a fost detectată în timpul controalelor de calitate, a precizat sursa citată.

Stephane Israel, director executiv al Arianespace, a declarat pentru AFP că procesul de gestionare a acestei manevre a fost îmbunătăţit, ceea ce demonstrează că “şi după 80 de succese consecutive putem progresa, iar în seara aceasta am făcut-o într-un mod frumos”.

Construit de grupul japonez NEC Corporation, catelitul DSN-1/Superbird-8, cu o masă de 5.348 kg la decolare, a fost lansat pentru SKY Perfect JSAT, principalul operator de satelit din Asia. Conform Arianespace, DSN-1 este primul satelit de telecomunicaţii pentru apărare ce operează în bandă X. Acesta a fost lansat pentru guvernul japonez.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Elevii români, medaliați la Olimpiada Balcanică de Matematică. Mesajul ministrului Educației

O medalie de aur, patru de argint şi una de bronz au fost obţinute de elevii români la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfăşurată zilele...

Zelenski vede Ucraina membru în NATO cu o condiție majoră

Președintele Volodimir Zelenski consideră că Ucraina nu va putea deveni membru NATO până când nu va câștiga războiul cu Rusia, conform observatornews.ro. Secretarul general al...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă