18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăȘtirile zilei NATO: Șapte aliați și-au îndeplinit ținta de cheltuieli militare

 NATO: Șapte aliați și-au îndeplinit ținta de cheltuieli militare

Șapte din 30 de aliați și-au îndeplinit obiectivul(ținta) de cheltuieli militare a NATO de 2% din PIB în 2022, cu o țară mai puțin decât în 2021, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat marți (21 martie) șeful alianței Jens Stoltenberg, cerând aliaților să stimuleze mult mai repede investițiile în apărare.

Stoltenberg nu a dezvăluit care țări au atins obiectivul, dar s-a referit, în timpul unei conferințe de presă de la Bruxelles, la raportul anual al NATO care va fi publicat ceva mai târziu, marți, potrivit Reuters.

Șapte aliați și-au atins ținta de cheltuieli militare după ce procentul a crescut la 2% ca reacție la ocuparea Crimeei de către Rusia

El i-a îndemnat pe aliați să-și sporească cheltuielile militare mai rapid.

La summitul din Țara Galilor din 2014, liderii NATO au convenit să cheltuiască cel puțin două procente din PIB-ul lor pentru apărare într-un deceniu.

Decizia a fost atunci o reacție la ceea ce a fost percepută ca o situație de securitate grav deteriorată în Europa, la câteva luni după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Cum va influenţa situaţia din Ucraina cheltuielile militare ale României

Criza ucraineană a determinat o regândire a întregii strategii NATO față de Rusia. Occidentul nu mai consideră Moscova drept partener, ci adversar. În aceste condiții geostrategice noi în Europa, oficiali americani și ai NATO solicită din ce în ce mai apăsat țărilor europene să crească cheltuielile militare. România dorește, la rândul său, acest lucru, dar nu pare a şti pe ce să dea banii.

Sâmbătă, secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a afirmat într-un discurs la Washington că „pe termen lung, trebuie să ne aşteptăm ca Rusia să pună la încercare logica alianţei noastre, energia noastră, angajamentul nostru”. El a reamintit că, după 1991, Alianţa Nord-Atlantică a căutat „parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia, dar astăzi NATO trebuie să fie pregătită să revizuiască principiile de bază ale relaţiei sale cu Rusia”. Concluzia șefului Pentagonului este că aceste acţiuni tipice Războiului Rece obligă statele membre NATO să sporească bugetele consacrate apărării. „Liderii guvernelor noastre trebuie să înţeleagă consecinţele tendinţelor actuale de scădere a cheltuielilor în domeniul apărării şi să ajute la depăşirea impasului bugetar”, a avertizat Chuck Hagel. Puncte de vedere similare au exprimat și secretarul de stat, John Kerry, și președintele Barack Obama.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă