22.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăVideoMii de musulmani din Niger fac o rugăciune în fața bazei militare...

Mii de musulmani din Niger fac o rugăciune în fața bazei militare franceze

Mii de musulmani din Niger s-au adunat vineri (15 septembrie), în fața bazei militare franceze a țării, în ceea ce a devenit o rugăciune săptămânală pentru plecarea trupelor franceze, potrivit Reuters.

Zeci de mii de protestatari s-au adunat în fața bazei, în urmă cu două săptămâni, pe 2 septembrie, cerând ca trupele sale, precum și ambasadorul Franței, să părăsească țara. Sute de oameni au rămas de atunci, jurând că vor ocupa intrarea din fața bazei până când cererile lor vor fi îndeplinite.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că ambasadorul Franței în Niger este ținut ostatic la ambasada Franței de către junta militară care a preluat puterea în iulie.

Liderii militari ai Nigerului au ordonat expulzarea ambasadorului la sfârșitul lunii trecute, dar Parisul a respins-o, spunând că încă îl consideră pe președintele ales democratic Mohamed Bazoum, deținut în prezent prizonier, drept singurul lider legitim al țării.

Premierul regimului militar din Niger negociază ca forțele franceze să se retragă

Premierul numit de regimul militar din Niger a afirmat luni că sunt “în curs” discuţii pentru ca forţele franceze staţionate în ţară să se retragă “rapid”, sperând în acelaşi timp că va fi menţinută “cooperarea” cu Franţa, notează AFP, potrivit agerpres.ro.

Reamintind că guvernul de la Niamey a denunţat acordurile militare cu Parisul, Ali Mahaman Lamine Zeine a declarat că forţele franceze “se află într-o poziţie de ilegalitate” şi a estimat că “discuţiile în curs ar urma să permită retragerea acestor forţe foarte rapid”.

“Ceea ce ne interesează, dacă este posibil, este să menţinem cooperarea cu o ţară cu care am împărtăşit o mulţime de lucruri”, a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Tensiunile diplomatice sunt la maxim între junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 26 iulie şi Franţa care nu îi recunoaşte legitimitatea.

Aproximativ 1.500 de soldaţi francezi sunt staţionaţi în Niger pentru a participa la lupta antijihadistă în cadrul unor acorduri militare bilaterale.

Pe 3 august, generalii care au preluat puterea printr-o lovitură de stat au denunţat mai multe dintre aceste acorduri. Unul dintre aceste texte conţinea un preaviz de o lună, potrivit militarilor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Serviciul militar obligatoriu va fi reintrodus în Germania

Se reintroduce serviciul militar obligatoriu în Germania. Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, este aşteptat să-şi prezinte propunerea privind serviciul militar obligatoriu, potrivit capital.ro. Se...

Opt morți și 21 de răniți după un atac cu o rachetă rusească la Krivoi Rog

Opt persoane au fost ucise și 21 rănite după ce o rachetă rusească a lovit clădiri rezidențiale din Krivoi Rog. Despre aceasta anunță Ministerul...

Clotilde Armand află că plângerile penale nu se depun pe Facebook

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul înfrânt al sectorului 1 din Capitală, Clotilde Armand, a învățat o lecție prețioasă la aceste alegeri locale: plângerile penale se...
Ultima oră
Pe aceeași temă