10.8 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăVideoMacron spune că va lucra cu oricine va câștiga alegerile din SUA

Macron spune că va lucra cu oricine va câștiga alegerile din SUA

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți (16 ianuarie) că va avea de-a face cu oricine va câștiga alegerile din SUA, la o zi după ce fostul președinte Donald Trump și-a asigurat o victorie răsunătoare în primul concurs prezidențial republican din 2024, din Iowa, potrivit Reuters.

„ Întotdeauna am avut aceeași filozofie, iau liderii pe care mi-i dau oamenii. Și mă angajez în serviciul Franței și interesele acesteia, să dialoghez cu oricine”, a spus Macron.

Trump, care se confruntă cu o serie de acuzații penale federale și de stat, legate de eforturile sale de a-și anula înfrângerea, la alegerile din 2020, în fața democratului Joe Biden, este în fruntea candidaților republicani la președinție pentru scrutinul din noiembrie 2024.

Macron a avut o relație de sus și de jos cu Trump în cei patru ani în care au stat la putere în același timp.

Inițial a adoptat un ton mai conciliant cu Trump, pe care l-a numit „prieten” și chiar l-a invitat să ia masa în Turnul Eiffel, de Ziua Bastiliei.

Dar, pe măsură ce anii au trecut, deciziile politice privind clima, impozitarea și Iranul în special, au provocat fricțiuni între fostul președinte și aliații săi europeni.

Macron chiar a spus odată că apelurile lui telefonice cu Trump și alți lideri mondiali au fost ca niște cârnați: mai bine să nu se știe ce este înăuntru.

Macron spune că discuţiile cu Trump sunt precum cârnaţii: Mai bine nu știi conținutul

Marţi, în timpul unei conferinţe de presă în compania premierului israelian Benjamin Netanyahu, Macron a fost întrebat despre o relatare de luni a CNN conform căreia o discuţie telefonică cu Trump săptămâna trecută a decurs ‘îngrozitor’, potrivit Reuters.

Împrumutând un citat faimos din cancelarul prusac Otto von Bismarck, Macron şi-a rezumat politica de a se abţine de la comentarii ‘off-the-record’ despre discuţiile sale cu liderii altor state. ‘Aşa cum Bismarck obişnuia să spună, dacă le-am explica oamenilor cum sunt făcuţi cârnaţii, e puţin probabil că i-ar mai mânca’, a răspuns Macron.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu cere explicații de la șeful Transgaz pentru achiziția de iPhone-uri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că îl va chema la explicații pe Ion Sterian, șeful Transgaz, după ce compania a achiziționat iPhone-uri...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Partidul-stat i-a luat-o lui Nicușor pe Gabi Dragostea Lui

Ilustrație: Marian Avramescu Coaliția partidului stat PSDNL îl face să plângă din dragoste pe primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, chiar în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă