11.8 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeVideoEgiptean la trecerea Rafah din Gaza: „Am văzut moartea”

Egiptean la trecerea Rafah din Gaza: „Am văzut moartea”

Un egiptean a declarat, la punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, că „ am văzut moartea cu ochii”.

Mai mulți străini și palestinieni cu dublă naționalitate s-au pregătit să părăsească Fâșia Gaza joi (2 noiembrie), prin punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, potrivit Reuters.

Cel puțin 320 de cetățeni străini, de pe o listă inițială de 500, precum și zeci de răniți grav din Gaza, au trecut în Egipt miercuri (1 noiembrie) în baza unui acord încheiat între Israel, Egipt și Hamas.

O femeie egipteană, care așteaptă pe partea Fâșiei Gaza a graniței, a spus că vrea să meargă acasă la restul copiilor ei, în Egipt.

„ De ce ne lăsați în această distrugere? am văzut moartea cu proprii noștri ochi”, a spus Ghada Zaki Ahmed El Saka.

Deținătorii de pașapoarte din Australia, Austria, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Indonezia, Italia, Japonia, Iordania, Regatul Unit și Statele Unite au fost evacuați.

Oficialii din Gaza au spus că punctul de trecere a frontierei Rafah se va redeschide joi, astfel încât mai mulți străini să poată ieși. O sursă diplomatică a declarat că aproximativ 7.500 de deținători străini de pașapoarte vor părăsi Gaza în aproximativ două săptămâni.

Punctul de frontieră din Gaza spre Egipt va fi deschis câteva ore, pentru a permite evacuarea unor răniți

Punctul de frontieră Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, ar urma să fie deschis timp de câteva ore, în cursul zilei de 1 noiembrie 2023, pentru prima dată de când a început actualul război din Orientul Mijlociu.

Deschiderea temporară a punctului de frontieră se face pentru a permite transportarea din Gaza spre Egipt a unor palestinieni răniți. Ar fi vorba de 81 de răniți, care ar urma să fie tratați în spitale din Egipt, în condițiile în care spitalele din Gaza sunt supraglomerate și avariate de bombardamente. Este posibil ca Egiptul să înființeze spitale de campanie în apropierea graniței cu Gaza.

Pentru a se deschide punctul de frontieră Rafah, s-a ajuns la un acord între Egipt, Israel și gruparea teroristă Hamas. Gruparea Hamas este cea care deține controlul în Fâșia Gaza.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă