6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăVideoDefrișările pădurilor cresc simțitor în pădurea Amazon din Brazilia

Defrișările pădurilor cresc simțitor în pădurea Amazon din Brazilia

Defrișările din pădurea tropicală Amazon din Brazilia au crescut cu peste 80% în august față de un an mai devreme, au arătat datele preliminare ale guvernului, în septembrie,  în timp ce incendiile au înregistrat un ritm record.

Susținătorii protecției mediului dau vina pe președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro pentru acest declin accelerat.

Defrișarea în pădurea tropicală amazoniană a crescut cu peste 80% în august conform datelor preliminare ale guvernului. În tot acest timp, incendiile fac ravagii într-un ritm record.

Defrișările în pădurea marelui fluviu Amazon din Brazilia au făcut să crească criticile la adresa președintelui Jair Bolsonaro, văzut ca principal vinovat

Avocații pentru mediu dau vina președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

 „ În ultimii patru ani am avut un mandat profund  anti-mediu. A slăbit organele de control, nu a pus în aplicare un plan robust de combatere a defrișărilor; prin discurs și practică, a încurajat avansul ilegalității în Amazon”.

Defrișările în primele șapte luni ale anului 2022 însumau o suprafață de aproximativ șapte ori mai mare decât NYC.

Defrișarea pădurii amazoniene din Brazilia, la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani

Imaginile înregistrate din satelit timp de 12 luni până la sfârşitul lunii iulie 2018 arată că 7.900 de kilometri pătraţi de pădure au fost distruşi în regiunea Amazonului, echivalentul a jumătate din teritoriul ocupat de Jamaica. Suprafaţa este cu 13,7% mai mare decât cea înregistrată anul trecut în aceeaşi perioadă, notează Agerpres.

Defrişarea este una dintre principalele cauza ale încălzirii globale, provocând circa 15% din cantitatea anuală de emisii de gaze cu efect de seră, comparabil cu cantitatea emisă de sectorul transporturilor. Ministrul mediului din Brazilia, Edson Duarte, a spus într-un comunicat că exploatarea forestieră ilegală este principala cauză a defrişărilor din Amazon. Ministrul a făcut apel la guvern pentru sporirea măsurilor de supraveghere a pădurii. În statele Pará şi Mato Grosso s-au înregistrat cele mai mari creşteri ale defrişărilor. Mato Grosso este principalul producător de cereale al Braziliei şi înregistrează cea mai mare producţie de soia din ţară.

Observatorul pentru climă din Brazilia, o reţea de organizaţii non-guvernamentale, a precizat într-o declaraţie separată că această creştere nu este surpinzătoare. În plus faţă de exploatările forestiere ilegale, sectorul materiilor prime, aflat în plină dezvoltare în Brazilia, contribuie la distrugerea pădurilor odată cu eforturile fermierilor de a se extinde, se mai spune în declaraţie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă