5.9 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăVideoAlegeri în Pakistan: Nawaz Sharif și Imran Khan pretind amândoi victoria

Alegeri în Pakistan: Nawaz Sharif și Imran Khan pretind amândoi victoria

Foștii prim-miniștri pakistanezi și rivalii acerbii, Nawaz Sharif și Imran Khan, au declarat vineri (9 februarie) ambii victorie în alegerile afectate de rezultate întârziate și de atacuri ale militanților, aruncând țara într-o nouă criză politică, potrivit Reuters.

Aceasta vine după ce votul de joi a înregistrat rezultate întârziate și violență – cu 28 de persoane ucise în atacuri ale militanților.

Partidul PML-N al lui Sharif a câștigat cele mai multe locuri de către un singur partid.

Dar susținătorii lui Khan întemnițat, care au candidat ca independenți după ce partidul său a fost exclus de la urne, au câștigat cele mai multe locuri în general.

Sharif a spus că partidul său va încerca să formeze un guvern de coaliție dacă ce nu reușește să câștige o majoritate clară de unul singur.

Partidul PTI al lui Khan a lansat un mesaj audiovizual creat, folosind AI, și l-a distribuit pe contul său de socializare X.

În aceasta, Khan a respins pretenția lui Sharif la victorie și și-a îndemnat susținătorii să sărbătorească și să-și protejeze votul. Membrii independenți nu pot forma singuri un guvern, dar au opțiunea de a se alătura oricărui partid după alegeri.

VIDEO. Explozii soldate cu mai mulți morți în ajunul alegerilor din Pakistan

Două explozii în apropierea birourilor candidaților electorali din provincia Balochistan, în sud-vestul Pakistanului, au ucis cel puțin 26 de persoane și au rănit alte zeci, au anunțat oficialii, sporind îngrijorările privind securitatea în ajunul alegerilor generale.

Pakistanul merge la urne joi (8 februarie) în contextul creșterii atacurilor în ultimele luni și încarcerării lui Imran Khan, câștigătorul ultimelor alegeri naționale, care a dominat titlurile de pe prima pagină a ziarelor în ciuda crizei economice și a altor probleme care amenință țara înarmată nuclear.

Autoritățile au declarat că sporesc securitatea la secțiile de votare.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Parlamentarii români au interzis pe platforma TikTok

Parlamentarii români au interzis pe TikTok. Atacul hackerilor asupra Parlamentului României, când infractorii cibernetici au reușit să sustragă multe documente, printre care și...
Ultima oră
Pe aceeași temă