16.8 C
București
marți, 17 mai 2022
AcasăTechVa fi Apple ultimul gigant tehnologic american rămas în China ?

Va fi Apple ultimul gigant tehnologic american rămas în China ?

A fost o vreme când giganții tehnologiei americane se aflau în China, chiar și Facebook. Astăzi, prezența uriașă a Apple în țară pare din ce în ce mai vizibilă, relatează BBC.

Săptămâna trecută, Microsoft, care încă operează în China, a anunțat că își va închide rețeaua de socializare LinkedIn.

Compania a spus că trebuie să se conformeze statului chinez, unde regulile au devenit din ce în ce mai dificile.

Apple are propriile probleme de cenzură în țară.

BBC a raportat săptămâna trecută că două aplicații religioase populare au fost eliminate din AppStore.

Ulterior, a apărut că Audible, deținută de Amazon și aplicația Yahoo Finance au fost, de asemenea, eliminate.

Apple Censorship, un grup care monitorizează AppStore, spune că a înregistrat o creștere a aplicațiilor care au fost eliminate luna aceasta.

Marea represiune tehnologică

Este foarte greu de evaluat ce se întâmplă în spatele ușilor închise de la Beijing.

Totuși, ceea ce devine din ce în ce mai clar este că Apple și Microsoft sunt implicate într-o bătălie internă între autorități și industria tehnologică chineză.

China are propriii săi mari titani ai tehnologiei, Tencent, Alibaba și Huawei, care sunt companii globale enorme. Dar, guvernul chinez a devenit îngrijorat de puterea pe care o dețin.

În aprilie, Alibaba a acceptat o amendă record de 2,8 miliarde de dolari (2 miliarde de lire sterline), după ce o investigație a constatat că a abuzat de poziția sa dominantă pe piață.

În august, guvernul chinez a dezvăluit un plan pe cinci ani care subliniază o reglementare mai strictă a economiei tehnologice

Companiile americane au fost afectate de „marea represiune tehnologică”.

„Reprimarea sugerează că atât Apple, cât și Microsoft sunt foarte conștienți de faptul că poziția lor este mai slabă decât a fost în ultimii ani. Ei știu că trebuie să funcționeze cu atenție”, spune James Griffiths, autorul cărții The Great Firewall of China.

Pachetul care a umplut paharul pentru Microsoft, pare a fi o lege care va intra în vigoare la 1 noiembrie. Legea privind protecția informațiilor personale (PIPL) – care ar fi impus companiei să respecte mai multe reglementări.

Microsoft face aluzie la aceasta într-o declarație în care explică decizia sa de a retrage LinkedIn: „Ne confruntăm cu un mediu de operare mult mai provocator și cu cerințe mai mari de conformitate în China”.

Graham Webster, redactor-șef al Proiectului DigiChina de la Universitatea Stanford, a declarat: „Cred că au decis că pur și simplu nu merită”.

Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Strașnicii Zdob și Zdub, isprăviți de junta progresistă

De la ABBA, Eurovision nu a mai reușit să lanseze vreun șlagăr. Motivul? Suprapolitizarea concursului muzical. La ultima ediție, de departe, progresiștii și-au dat...
00:00:41

Vicepreședintele SUA Kamala Harris sosește în Emiratele Arabe Unite(EAU) unde se întâlnește cu noul lider

Vicepreședintele SUA Kamala Harris și o delegație de înalți oficiali au sosit luni la Abu Dhabi pentru a-și oferi condoleanțele după moartea conducătorului din...

Zece persoane au fost ucise în bombardamente în orașul Severodonețk din estul Ucrainei

Cel puţin zece persoane au fost ucise în bombardamente ruse asupra oraşului Severodonețk, în estul Ucrainei, aproape înconjurat de forţele Moscovei, a anunţat luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă