9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăTechTeodor Atanasiu, șeful din umbră al PNL

Teodor Atanasiu, șeful din umbră al PNL

Teodor Atanasiu ar putea prelua atri­bu­țiile de co­pre­șe­dinte al Partidului Național Liberal deținute de Alina Gorghiu, în perioada în care aceasta va fi în concediu de maternitate, afirmă surse liberale. Acest pas vine după ce Teodor Atanasiu, care trece în PNL drept un apropiat al Palatului Cotroceni, pare să își fi consolidat puterea în partid.

Astfel, recent, a fost cel care a negociat candidatura lui Ma­rian Munteanu la Primăria Capitalei și a obținut votul conducerii PNL, în ciuda sprijinului pe care copreședintele Vasile Blaga i l-a acordat Adrianei Săftoiu. De altfel, acest lucru a fost recunoscut de Marian Munteanu însuși, ce-i drept cu unele ezitări. Întrebat cine i-a oferit candidatura, Munteanu a răspuns: „Nu sunt sigur… să nu greşesc. Cred că domnul Atanasiu sau domnul Predoiu, chiar nu ştiu cum au discutat dânşii“.

Peste câteva momente, a recunoscut că nu îl cunoşte pe Cătălin Predoiu şi a afirmat: „M-a sunat domnul Atanasiu“. De fapt, ezitările noului candidat liberal sunt o dovadă a influenței prim-vicepreședintelui liberal: candidatul PNL pur și simplu nu știa dacă are undă verde să oficializeze implicarea acestuia (la ora respectivă, poziția oficială a PNL era că propunerea a fost a lui Cătălin Predoiu).

Cum se explică forța lui Atanasiu

După desemnarea lui Mari­an Munteanu drept candidat, Teodor Atanasiu a fost numit coordonator al campaniei PNL pentru București. Potrivit unor surse liberale, acesta deține puterea reală în filială, în dauna președintelui oficial, Cătălin Predoiu. Explicația este simplă: prin relația cu Mari­an Munteanu, Atanasiu este cel care ar influența eventuale numiri în funcții, dacă primul va câștiga Primăria Capitalei. Cert e că Atanasiu este în pole-position pentru a prelua șefia PNL București, în contextul zvonurilor despre posibila îndepărtare a lui Predoiu, care a ratat misiunea de a găsi un candidat cu șanse pentru Capitală, dându-i ocazia lui Atanasiu să apară drept salvator.

Interesant este că, dacă pla­nu­rile sale vor reuși, prim-vi­ce­președintele liberal ar putea să ocupe două funcții pe care partidul i le-a refuzat în trecut – de copreședinte al PNL și de șef al PNL București. Influența lui Atanasiu în partid se bazează pe controlul informal pe care îl are asupra filialelor PNL din Transilvania, al căror vot cântărește greu la orice congres. De altfel, în vara lui 2014, Atanasiu i-a chemat pe șefii organizațiilor județene la el acasă, în Alba-Iulia, pentru a dirija voturile de la congres pentru Klaus Iohannis și împotriva lui Crin Antonescu, care încerca să revină în cursa pentru Cotroceni.

Eșecuri și succese

În decembrie 2014, după alegerea lui Klaus Iohannis ca președinte al României, Teodor Atanasiu și-a depus candidatura pentru șefia Partidului Național Liberal, intrând în competiție cu Ludovic Orban. Postul de președinte interimar al vechiului PNL asigura, automat, și pe cel de copreședinte al noului PNL, rezultat din fuziunea cu PDL. La vremea respectivă, Iohannis se afla sub o presiune uriașă, după ce venise la putere pe valul unor mișcări de stradă prin care se cerea schimbarea modului de a face politică. În aceste condiții, Iohannis a preferat să o sprijine pe mult mai tânăra Alina Gorghiu, iar Atanasiu s-a retras anunțând că o va susține în competiția cu Orban.

Liderul liberal a obținut totuși șefia PNL București, din care  a fost schimbat în decembrie 2015 cu Predoiu, tocmai pentru că strategii partidului încercau o schimbare de imagine.

Acum, însă, se apropie congresul PNL și influența lui Teodor Atanasiu își spune cuvântul. Congresul este programat, oficial, la începutul lui 2017, dar ar putea fi devansat, în funcție de rezultatul alegerilor locale. Numărul delegaților la congres este influențat de rezultatul alegerilor și Atanasiu controlează Transilvania și Capitala, fiefuri tradiționale ale PNL.

Există și cazuri în care nu a reușit să controleze politica lo­cală. La începutul lunii martie, Atanasiu a primit ca misiune coordonarea PNL Buzău, după retragerea lui Cezar Preda. Atanasiu i-a șocat pe liderii locali ai PNL venind la ședința conducerii organizației județene flancat de fostul lider al PSD Buzău, Vasile Ion (cunoscut opiniei publice pentru prietenia cu Omar Hayssam), dar și de doi parlamentari, Adrian Mocanu (PSD) și Constantin Popa (UNPR). Vasile Ion urma să preia șefia PNL Buzău, iar colegii săi să fie vicepreședinți, dar opoziția organizației locale i-a blocat planurile.     

Carieră

Vechile războaie cu PDL

Teodor Atanasiu (53 de ani) a fost, inițial, un politician influent pe plan local, obținând șefia PNL Alba în 1993 și ajungând președinte al CJ Alba în 2004. A intrat  în politica de la centru fiind numit, în 2004, ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu. S-a făcut cunoscut prin propunerea ca România să retragă trupele din Irak, respinsă de CSAT. Și-a pierdut funcția după ce președintele Traian Băsescu l-a suspendat, bazându-se pe o plângere depusă de Adriana Săftoiu, la ac ea vreme consilier prezidențial. Anul trecut, au apărut stenogramele unei şedinţe în care Atanasiu le spunea vechilor liberali că nu mai au nevoie de fostul PDL, folosit pentru câștigarea prezidențialelor,  iar promisiunea privind desemnarea lui Cătălin Predoiu în fotoliul de premier este doar o „iluzie”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Amenințarea teroristă cuprinde Europa. Italia a ridicat nivelul de securitate la maxim

Italia a anunţat că „vigilenţa şi controalele vor fi sporite” înainte de sărbătoarea religioasă de Paşte, ca urmare a atacului terorist petrecut la Moscova...

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Cum își schimbă Nicușor Dan aspectul fizic, în timpul campaniilor electorale. FOTO

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pare să fie extrem de preocupat de aspectul său fizic, în perioada campaniilor electorale, când dorește să pară...
Ultima oră
Pe aceeași temă