23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeTechScapă Dan Voiculescu și Marian Iancu de confiscarea extinsă?

Scapă Dan Voiculescu și Marian Iancu de confiscarea extinsă?

Fondatorul PC și al trustului Intact, Dan Voiculescu, omul de afaceri Marian Iancu, dar și alți condamnați definitiv în cazul cărora instanța a decis aplicarea confiscării extinse au șanse sporite să scape cu averile neatinse, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale, adoptate spre finalul săptămânii trecute.

La sesizarea Avocatului Poporului (Victor Ciorbea deține această funcție), judecătorii CCR au analizat articolul din noul Cod Penal referitor la măsura confiscării extinse. „Cu majoritate de voturi“, plenul Curții a decis că prevederile sunt constituționale doar în măsura în care „nu se aplică asupra bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012“.

Cu alte cuvinte, când va fi vorba de recuperarea prejudiciilor, degeaba vor avea magistrații „convingerea că bunurile provin din activități infracționale“ și degeaba va fi evident că averea persoanei condamnate este cu mult mai mare decât veniturile obținute în mod licit, căci nu vor putea fi confiscate decât bunurile dobândite în ultimii trei ani (din 2012 încoace). Adică, mai nimic.

Să nu uităm, în altă ordine de idei, că multe procese de corupție trenează de mulți ani prin instanță (până la 8 ani și jumătate, dacă ne uităm la dosarul președintelui CJ Vrancea, Marian Oprișan), iar bunurile eventual obținute de pe urma activităților ilegale au fost dobândite cu mult timp în urmă, nu în ultimii trei ani.

Beneficiari imediați ai deciziei CCR ar putea fi, de pildă, Dan Voiculescu și Marian Iancu. Primului, condamnat la 10 ani de închisoare, i s-au confiscat terenuri, dar și imobilul în care se află postul Antena 3 și sediul Grivco. Celui de-al doilea, condamnat la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO, instanța i-a confiscat sume totalizând peste 800 milioane lei, trei terenuri și o clădire.

Rămâne de văzut argumentația judecătorilor CCR când va apărea motivarea deciziei în Monitorul Oficial.   

Cele mai citite

„Foarte multe proiecte de infrastructură sunt blocate de Sorin Grindeanu”

"Sub Sorin Grindeanu, foarte multe proiecte de infrastructură sunt întârziate. Începând cu cele două proiecte esenţiale pentru Târgu Jiu, prin care să fie...

Doi morți și mai mulți răniți într-un incident cu arme de foc la 160 km de Stockholm

Incidentul s-a produs joi noaptea, iar victimele sunt doi bărbaţi cu vârste de 20 şi 70 de ani. Niciun suspect nu a fost...

Mandat de ARESTARE pentru farmacistul furnizor de fentanyl și oxicodonă

Angajatul unei farmacii din București a fost prins în flagrant în timp ce vindea mai multe cutii de Fentanil și Oxicodonă - medicamente...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies