24.9 C
București
marți, 5 iulie 2022
AcasăTechRomânia livrează elicoptere pentru Ministerul de Interne al Ucrainei

România livrează elicoptere pentru Ministerul de Interne al Ucrainei

România livrează elicoptere pentru Ministerul de Interne al Ucrainei, pe baza unui contract care include 15 asemenea aeronave. Lucrările se execută de compania Airbus Helicopters Romania la uzina din Ghimbav (județul Brașov).

Este vorba de „elicoptere H225 reconfigurate”, precizează un comunicat de presă transmis de Airbus.

În 2018, Airbus Helicopters și Ministerul de Interne al Ucrainei au semnat un contract privind modificarea a 21 de elicoptere de tip H225 din configurația offshore în configurație SAR (căutare și salvare), transport tactic și aplicarea legii. Airbus Helicopters Romania execută lucrările pentru un total de 15 din acest număr de aeronave din 2019 încoace, la sediul său din Ghimbav. Lucrările proiectului H225 includ inspecții majore pentru repunerea în stare și încorporarea de echipamente speciale precum EOS, faruri de căutare, dispozitiv Bambi de aruncare a apei și echipamente EMS.

Fabrica din Ghimbav anunțase recent că livreaza elicoptere și pentru Finlanda. Această țară nordică a primit recent al doilea elicopter H215 modernizat în România. Compania Airbus Helicopters are sediul central în Franța iar una dintre fabricile sale este la Ghimbav.

România livrează elicoptere pentru forțele de ordine și pentru transport tactic

Elicopterele destinate Ucrainei vor fi folosite pentru misiuni de căutare și salvare în condiții dificile și intervenții aeriene pentru cazuri medicale critice, stingerea incendiilor, forțele de ordine și transport tactic.

„Proiectul H225 a fost unul dintre cele mai complexe pe care le-am avut în ceea ce privește lucrările efectuate, dar și numărul de elicoptere alocate. Am avut o echipă dedicată, colegi români și francezi făcând tot posibilul pentru a asigura servicii de înaltă calitate și suntem foarte mândri că am livrat aeronavele la timp”, a declarat Georges Durdilly, Director General Airbus Helicopters Romania.

H225 este cea mai recentă versiune din familia de elicoptere Super Puma. H225 are și o versiune militară, denumită H225M. Este de remarcat că elicopterele modernizate în România, destinate Ucrainei, nu sunt o versiune militară.

În actuala criză dintre Ucraina și Rusia, unele țări NATO au anunțat că oferă Ucrainei sprijin defensiv. Un asemenea sprijin pentru Ucraina vine din Statele Unite.

Citiți România Liberă și pe Google News

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă