12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechRestructurarea guvernului tulbură apele în coaliție

Restructurarea guvernului tulbură apele în coaliție

PLR va intra în Guvernul Ponta, dar solicitările oamenilor lui Tăriceanu au trezit nemulțumirile echipei lui Gabriel Oprea. Premierul pierde teren în Parlament și este nevoit să satisfacă pretențiile tuturor formațiunilor.

PLR, PC și UNPR vor avea câte două portofolii în Guvernul restructurat, restul ministerelor urmând să fie ocupate de PSD, a anunțat premierul Victor Ponta. Votul pentru noua structură a Executivului este programat pe 19 decembrie, o dată cu adoptarea bugetului pe anul 2015.

Șeful Guvernului și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au discutat, ieri, despre restructurarea Executivului, în contextul anunțului UDMR privind retragerea de la putere. Potrivit unor surse parlamentare, PLR ar fi încercat să obțină 4 portofolii. La finalul întâlnirii, însă, Tăriceanu a susținut că nu ar fi discutat despre posturi, ci despre calendarul adoptării bugetului. Totuși, liderul PLR  a recunoscut că printre ministerele vizate se numără Finanțele și Economia, dar a evitat să spună dacă vrea sau nu și alte portofolii. În acest scenariu, portofoliul Finanțelor ar putea ajunge la Daniel Chițoiu, care l-a însoțit, ieri, pe Tăriceanu la negocieri, iar cel al Economiei la Sebastian Vlădescu, un apropiat al liderului PLR. Chițoiu este acuzat de către procurori de abuz în serviciu în dosarul “ASF-Carpatica”, dar Camera Deputaților a respins cererea DNA de urmărire penală.

Cine mai pleacă din Guvern

La rândul său, Ponta a susținut că discuția cu Tăriceanu ar fi vizat bugetul de stat.  “UNPR, PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur. Întâi vrem să discutăm ce facem cu Guvernul în perioada următoare, bugetul şi după aceea o să discutăm de restructurarea Guvernului”, a spus premierul. Ulterior, Ponta a discutat subiectul schimbărilor din Executiv și cu parlamentarii PSD și cei ai minorităților. Parlamentarii PSD au decis, cu doar o abţinere, cea a lui Miron Mitrea, ca formaţiunea să rămână în continuare la guvernare. Ponta a promis parlamentarilor PSD că le va supune aprobării lista viitorilor demnitari. În afară de posturile care vor fi oferite partidelor-satelit, restul portofoliilor urmează să fie deținute de PSD, dar și aici sunt posibile schimbări. Ioan Petrescu (Finanțe),  Constantin Niţă (Economie) sau Remus Pricopie (Educaţie) se numără printre miniştrii care ar putea fi remaniaţi de premierul Victor Ponta, în funcție și de rezultatul negocierilor cu PLR. În afară de miniștrii “plini”, Ponta ar putea să-i remanieze şi pe Mihnea Costoiu (ministru delegat pentru Cercetare), Bogdan Stanoevici (ministru delegat pentru Românii de pretutindeni), dar şi pe alţi miniştri delegaţi, cu scopul de a comasa ministerele.

Intenția liderului PSD de a reduce numărul fotoliilor guvernamentale nu pare însă ușor de pus în practică. Tăriceanu a recunoscut, ieri, că într-un guvern de coaliție, cu multe partide, este greu să restrângi numărul de ministere.

Divergențe Oprea-Tăriceanu

Potrivit unor surse parlamentare, schema prefigurată de Victor Ponta are darul de a nemulțumi UNPR. Formațiunea condusă de Gabriel Oprea este egală ca forță parlamentară cu grupul comun format de PC și PLR. Însă împărțirea anunțată de premier oferă grupului PLR-PC un număr dublu de ministere, 4, față de cel primit de UNPR, 2. De altfel, liderii UNPR par hotărâți să pună presiune pe premierul Ponta, aflat în dificultate în Parlament și în propriul partid. Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anunțat, ieri, că formaţiunea sa îşi propune să reintroducă în dezbaterea parlamentară proiectele legislative privind taxarea marilor averi şi reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani. Oprea a spus că UNPR are un protocol semnat în 2012 cu PSD, protocol în care se vorbea şi despre aceste două legi, el arătând că acest protocol există în continuare. Ponta nu a părut dispus să sprijine inițiativa, afirmând că în 2015 nu se vor mări taxe şi impozite. La rândul său, Tăriceanu a susținut că nu este adeptul unei astfel de măsuri. Totuși, Oprea a precizat că păstrarea colaborării dintre UNPR şi PSD nu depinde de adoptarea proiectului privind taxa pe marile averi.

PP-DD nu mai votează cu Ponta

Schimbările din Executiv vin în contextul în care premierul trebuie să mulțumească interesele divergente, pentru că pierde teren în Legislativ. Parlamentarii PP-DD au decis, ieri,  să denunţe protocolul cu PSD și să nu mai sprijine inițiativele Guvernului. Atitudinea PP-DD este paradoxală, în condițiile în care partidul are doi demnitari în Executiv, în eșalonul doi: Simona Man, șefa Autorității pentru Turism, cu rang de secretar de stat, și Liviu Neagu, secretar general adjunct al Guvernului. PP-DD  mai are doar 12 deputați și trei senatori, dar pentru PSD este încă un semnal negativ după anunțul ieșirii UDMR de la guvernare.

După plecarea UDMR și PP-DD coaliția mai are 334 de parlamentari, față de 287 necesari pentru a avea majoritate. Disperarea lui Ponta este vădită și de anunțul premierului că PSD va negocia cu cei cinci parlamentari PP-DD care au votat pentru continuarea colaborării.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă