14.8 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăTechPSD amână, dar nu renunță la modificarea Codurilor penale

PSD amână, dar nu renunță la modificarea Codurilor penale

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ dezincriminarea conflictului de interese, dar și alte zeci de modificări propuse la Codurile penale de către parlamentarii puterii. Proiectele trebuiau discutate astăzi de deputații-juriști, dar PSD a decis amânarea lor.

Reprezentanții ma-gis-traților au discutat, ieri, zecile de propuneri de modificare a Codului Penal, Codului de Procedură Penală și Statutului judecătorilor și procurorilor cuprinse în cele peste 20 de proiecte legislative aflate la un pas de adoptare în Parlament (au trecut de prima Cameră și se află pe agenda deputaților-juriști, mai având de bifat doar etapa plenului). Cu o excepție, CSM a avizat negativ toate propunerile, inclusiv pe cea referitoare la dezincriminarea conflictului de interese, măsură de care ar beneficia atât premierul Victor Ponta, cât și zeci de parlamentari și politicieni locali. Excepția se referă la reintroducerea în Codul Penal a incriminării ofensei aduse unor însemne naționale.

Puse la păstrare

Potrivit surselor parlamentare, decizia de a discuta într-o altă zi cele 22 de proiecte legislative de modificare a legilor penale, multe dintre ele extrem de controversate, s-ar fi întemeiat pe faptul că astăzi a fost programată, la aceeași oră, o ședință comună a Senatului și Camerei Deputa-ților. Or, în aceste condiții, nu este exclus ca în zilele sau săptămânile următoare, până la încheierea sesiunii parlamentare, să ne trezim că unele modificări primesc undă verde în Comisia juridică și intră în plen, mai ales că avizul CSM este unul consultativ. De altfel, și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a vorbit, ieri, despre o amânare a discuțiilor în comisia de specialitate, și nu de faptul că puterea ar renunța la intențiile sale de modificare a Codurilor penale.

Temporizarea vine în contextul declarațiilor liderului UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, potrivit cărora formațiunea sa va ieși din coaliția de guvernare dacă se vor modifica „pe furiș“ legile penale. Avertismentul este însă interpretabil în condițiile în care unii ar putea spune că o dezbatere și un vot în Parlament nu se încadrează la „pe furiș“, iar unele dintre proiectele controversate sunt inițiate sau semnate și de membri ai UNPR.

Opoziția s-a pronunțat și ea, ferm, împotriva modificărilor pe care PSD le-ar dori aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. „Sunt în contradicţie şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie, reprezintă un mesaj de descurajare a magistraţilor şi de sfidare a opiniei publice. De aceea, considerăm că e un pericol atât pentru puterea judecătorească, cât şi pentru democratizarea societăţii româneşti modificarea pe furiş a legilor penale împotriva avizului CSM“, a declarat, ieri, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu. Potrivit acestuia, scopul PSD ar fi „să compromită anchete aflate în curs“ și că beneficiari ai acestei protecții ar fi „liderii PSD, în special Victor Ponta și Dan Șova“.

Tăriceanu nu renunță la „evaluarea democrației“

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut Biroului Permanent al Camerei Superioare înființarea comisiei speciale care să se ocupe de evaluarea democrației și statului de drept în România. Potrivit memorandumului semnat de liderul PLR, comisia ar urma să aibă nouă membri și un termen de nouă luni pentru a întocmi „un tablou analitic și obiectiv“ atât al calității practicilor și instituțiilor democratice, cât și al modului în care sunt organizate puterile în stat.

Surse parlamentare spun că PNL ia în calcul boicotarea unei astfel de comisii, pentru a nu lăsa impresia publică că ar gira demersul lui Tăriceanu. În aceste condiții, este cu atât mai ușor de intuit cât de „obiectiv“ va fi tabloul zugrăvit de putere.

Reamintim că ideea comisiei speciale a fost prezentată prima dată de Tăriceanu la ședința din 8 iunie a Comitetului Executiv al PSD, ședință în care s-a discutat situația premierului urmărit penal pentru fapte de corupție.  

Cele mai citite

Armata rusă lansează o contraofensivă majoră în regiunea Kursk, recucerind teritorii strategice

Forțele armate ruse au inițiat o contraofensivă de amploare în mai multe zone din regiunea Kursk, ocupată de Ucraina la începutul lunii august. Conform unor...

ANM anunță o răcire bruscă a vremii în toată țara, cu ploi și vânt puternic în sud și sud-est

Vremea se răcește semnificativ în întreaga țară, cu ploi și intensificări ale vântului, mai ales în sud și sud-est. A fost emis un Cod...

Agenția S&P reconfirmă ratingul de credit al României și menține perspectiva stabilă

Agenția de rating Standard & Poor's (S&P) a reconfirmat ratingul de credit al României pentru datoria guvernamentală pe termen lung și scurt în valută...
Ultima oră
Pe aceeași temă