22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăTechPonta: Vom propune limitarea, pentru aleșii locali și parlamentari, la două mandate...

Ponta: Vom propune limitarea, pentru aleșii locali și parlamentari, la două mandate consecutive

Victor Ponta, preşedintele PSD, a declarat, după ședința coaliției de guvernare, că în discuțiile privind Codul electoral va susține introducerea unei limite de două mandate consecutive, la nivel local și parlamentar, pe modelul președintelui României. ”În aceste discuții va fi nevoie de găsirea unui dialog și a unei soluții consensuale cu reprezentanții opoziției, în așa fel încât aceste reforme să fie stabile și predictibile pe termen lung”, informează Mediafax.

Ponta a mai spus că prioritățile coaliției pe 2015 se referă la revizuirea Constituției, în acest sens fiind importantă reluarea activității comisiilor de cod electoral, în baza proiectului prezentat de USL. El a prezentat principalele priorități ale actualei coaliții, la nivel parlamentar.

”Vom susține în aceste discuții o limită de mandate pentru toți cei care ocupă funcții publice, la nivel central și local. Așa cum președintele României poate ocupa doar de două ori funcția de președinte, putem să gândim în viitor ca și la nivel local și parlamentar, această limită de două mandate consecutive să fie regula”, a afirmat Victor Ponta.

El a mai precizat că va susține proiectul depus inițial de USL, pe marginea Codului Electoral, care doar din motive procedurale a fost respins de Curtea Constituțională și care se referă la alegerea Camerei Deputaților, cu cel mult 300 de parlamentari și a Senatului, cu un număr egal de aleși, pentru fiecare județ.

Președintele PSD a vorbit și despre ”un sistem de vot mixt, mai bine cunoscut ca sistemul de vot german, în care jumătate din parlamentari să fie aleși în colegii și jumătate pe lista națională.

”Ne dorim ca în cursul anului 2015 să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara țării, fie că e vorba de votul electronic sau vot prin corespondență, o nouă lege de finanțare a partidelor politice, și un nou sistem de alegeri pentru alegerile locale.

Cele mai citite

CFR anunță că s-a reluat circulaţia feroviară între Voila şi Făgăraş

Traficul feroviar între stațiile Voila și Făgăraș, pe linia simplă, a fost reluat sâmbătă la ora 11:08, conform anunțului făcut de către CFR SA. Informația...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă