14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechMarian Munteanu renunţă la candidatura pentru Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu, noul candidat...

Marian Munteanu renunţă la candidatura pentru Primăria Capitalei. Cătălin Predoiu, noul candidat al PNL

UPDATE: Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu a anunţat că îşi asumă candidatura la Primăria Capitalei. El a precizat că a luat această decizie după consultări cu liderii PNL. "Gândurile mele sunt extrem de limpezi şi voinţa mea, extrem de hotărâtă", a spus Predoiu. Liberalul a pledat pentru un Bucureşti care să aibă o administraţie "europeană" şi "cinstită". "Vă chem alături de mine ca să ne schimbăm cu toţii viaţa în bine", a adăugat Cătălin Predoiu. 

El este al patrulea candidat lansat de liberali la alegerile locale din Bucureşti. Decizia va fi validată într-o nouă şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL care va avea loc joi, la ora 16.00. Liberalii vor trebui să strângă semnături pentru candidatura lui Cătălin Predoiu până la începutul săptămânii viitoare, în condiţiile în care termenul limită pentru înscrierea în cursă expiră marţi, la 26 aprilie.

Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL a declarat că: "Un partid politic, mai ales, şi un om politic, în special, n-are voie să fie surprins, să spună nu m-am gândit că se poate întâmpla aşa ceva. Noi, împreună cu mine, trebuia să ne asigurăm câteva rezerve, nu de candidaţi, de situaţii. Gereşeala de a ne adresa unui nemembru al partidului, ceea ce a nemulţumit pe foarte mulţi, aceasta era problema".

Quintus a vorbit despre campania dusă împotriva lui Marian Munteanu după anunţul privind intrarea acestuia în cursa electorală, precizând că liberalii nu au avut un motiv pentru a-l retrage din competiţie. "I-am spus că noi, conducerea, nu avem niciun temei să retragem candidatura: 'Numai un gest de înaltă ţinută omenească şi boierească este să faceţi dumneavoastră acest gest'", a completat preşedintele de onoare al PNL. Quintus a mai spus că gestul lui Munteanu îl onorează şi pe el ca membru şi preşedinte de onoare al PNL, adăugând că vor veni împrejurări prielnice unei colaborări. 

=====

Conducerea PNL a decis retragerea candidaturii lui Marian Munteanu în cursa pentru Primăria Capitalei. După şedinţa partidului, Marian Munteanu a anunţat că lipsa unităţii din partid l-a determinat să se retragă. El a spus că, în urma discuţiilor cu liderii PNL şi ca urmare a tensiunilor interne, a decis să se retragă din cursa electorală, pentru a nu afecta "unitatea echipei" PNL pe Bucureşti.

"Cred că a fost o săptămână deosebită faţă de multe altele. Mi-aş fi dorit să pot să vă prezint ideile care stau la baza proggramului meu de bună guvernare a Bucureştiului. Cele mai multe acuzaţii au fost lipsite de substanţă. Această campanie care a fost desfăşurată într-un spirit de agresivitate nemainîntâlnită m-au forţat să dau răspunsuri de la colmniile venite din aproape toate direcţiile. Nimic din ceea ce s-a spus nu este de natură a mă incrimina în mod real", au fost primele declaraţii ale lui Marian Munteanu după şedinţa PNL. 

Acesta a recunoscut totodată că în partid "au fost unii care s-au demobilizat, alţii au dat credit unor anumite alegaţii, unor anumite acuzaţii. S-a ajuns până acolo încât unii candidaţi s-au desolidarizat de candidatura mea. Am avut discuţii în ultimele două zile cu liderii partidului, cu reprezentanţi din sectoare, în încercarea de a găsi o formulă eficientă. Din păcate, a fost dificil să identificăm o formulă de unitate. Nu se pot câştiga lupte fără unitate, solidaritate şi loialitate reciprocă. (…) În consecinţă, am consimţit în urma acestor discuţii să-mi retrag candidatura, am acceptat această chestiune şi sunt convins că PNL va găsi o soluţie pentru a păstra unitatea acestei echipe, a organizaţiei la Bucureşti şi pentru a oferi bucureştenilor un proiect bun, util şi câştigător", a spus Munteanu.

Marian Munteanu a declarat miercuri că nu a colaborat cu Securitatea şi că, spre deosebire de cei care "vociferează" la adresa sa – "marii lideri pentru democraţie" -, el a luptat contra acestei structuri din perioada comunistă. 

"Nu. Ce să vă mai spun, cu cine nu am mai colaborat? (…) De câte ori să vă spun, spun asta de o viaţă întreagă. Dimpotrivă, spre deosebire de cei care vociferează şi fac pe marii lideri pentru democraţie, eu am luptat contra Securităţii şi în momente în care era greu să lupţi. Vorbitorii ăştia care spun că sunt mari luptători pe net să mă lase în pace", a afirmat Marian Munteanu, întrebat dacă a colaborat cu Securitatea. 

Despre demersul PNL de a cere CNSAS verificări în privinţa sa, Munteanu a spus: "O să aveţi surprize mari de tot. Şi foarte neplăcute pentru toţi cei care au făcut vânzoleala asta. Acum nu este cazul. Eu vreau să lăsăm lucrurile pentru alt moment care va fi foarte plăcut când o să vedeţi ce s-a întâmplat cu CNSAS-ul ăsta, cine a lucrat, cum a lucrat. Ne vom ocupa de ei la momentul potrivit. Nu vreau să amestec lucrurile", a precizat acesta, la sediul PNL. 

În acelaşi context, copreşedintele liberalilor Vasile Blaga a arătat că "PNL a cerut CNSAS să rezolve problema ivită în spaţiul public". "Au fost întrebări despre ce, dacă a fost sau nu a fost vreo relaţie cu Securitatea sau ce s-a întâmplat cu domnul Marian Munteanu în decursul anilor. Şi vreau să vă spun că dânsul, încă din 2005, a făcut o adresă către CNSAS şi nu a primit niciun răspuns. Drept urmare, am discutat cu domnia sa şi încă de luni, nu de ieri, cum a apărut în presă, în speranţa că va fi pe ordinea de zi marţi a CNSAS, au şedinţă marţea şi joia, am înregistrat noi această adresă ca să lămurească foarte clar, în condiţiile legii, despre ce este vorba. (…) Am făcut noi o adresă de comun acord cu domnia sa", a explicat Blaga.

Marian Munteanu este al treilea candidat lansat de PNL în competiţia pentru Primăria Capitalei, după Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. El a fost desemnat candidat al PNL la PMB marţi, 12 aprilie, la doar o zi distanţă după ce Ludovic Orban a anunţat că se retrage din cursa electorală şi din funcţiile deţinute în partid din cauza anchetei DNA.

Decizia PNL a fost luată cu majoritate largă de voturi, singurul care s-a abţinut fiind preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus. Seniorul liberal a criticat conducerea partidului pentru că nu a avut un plan de rezervă în cazul retragerii lui Orban şi nu a nominalizat pe cineva din interiorul partidului, cu atât mai mult cu cât prim-vicepreşedintele PNL Adriana Săftoiu şi-a arătat disponibilitatea de a-şi asuma candidatura.

Mediafax aminteşte că această candidatură a stârnit un val de critici din partea societăţii civile, mai multe ONG-uri solicitând retragerea acestuia, pe motiv că este incompatibil cu valorile europene şi democratice şi a dat dovadă de simpatii faţă de mişcarea legionară, de care nu s-a dezis niciodată. Contestaţiile s-au intensificat ulterior, chiar candidaţi ai PNL la sectoarele din Capitală delimitându-se de Marian Munteanu.

 

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă