21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechNume-bombă în scandalul EADS: Udrea, Rus și Schröder

Nume-bombă în scandalul EADS: Udrea, Rus și Schröder

Un articol apărut în ediţia în limba germană a Huffington Post aruncă o nouă lumină asupra dosarului penal EADS şi lansează acuzaţii de corupţie asupra mai multor persoane publice din România printre care şi Elena Udrea.

Într-un material din ediția de limbă germană a Huffington Post, jurnalistul român Vlad Georgescu scrie despre cazul EADS și investigațiile procurorilor anticorupție cu privire la acest scandal. Articolul spune că mita a fost în valoare de aproximativ 60 de milioane euro şi a fost dată pentru încheierea contractului de 743 de milioane de euro dintre EADS și Guvernul României pentru realizarea „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”.

În articol apar nume grele din Germania și România, precum Gerhard Schröder, Bodo Hombach, și Klaus Mangold, dar și Ion Țiriac, Elena Udrea sau Ioan Rus. De asemenea, în această afacere au fost implicate firmele EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers şi Microsoft.

Autorul articolului spune că acest scandal, subestimat o vreme de media germană, este privit acum ca cel mai complex caz de investigație penală, cu ramificații în Statele Unite, Austria și România, din punctul de vedere al numărului și nivelului deținut de cei implicați din întreaga istorie a domeniului IT și de tehnologie de securitate.

Este vorba despre un contract semnat și revizuit în 2004-2005 pentru asigurarea securității la granițele României. Contractul a fost semnat în prezența cancelarului german de atunci, Gerhard Schröder, și negociat cu implicarea oamenilor de afaceri Ion Țiriac și Klaus Mangold. Partea română în contract a fost agenția COMEX SA, iar prețul contractului, diminuat inițial de la 650 la 543 de milioane de euro, a fost majorat până la 743 milioane în 2009.

Potrivit unor surse de la București, citate de jurnalistul Huffington Post, ar urma ca DNA să ceară ridicarea imunității pentru câțiva foști miniștri și premieri, pentru a fi urmăriți penal. Una dintre figurile centrale în această afacere, scrie Vlad Georgescu, este Ioan Rus, fost director general al DaimlerChrysler Transylvania (până în 2000), apoi ministru al Internelor (MAI) și creierul afacerii MAI-EADS. (n.r.- în prezent, Ioan Rus deţine portofoliul Transporturilor în Guvernul Ponta).

Fujitsu Siemens, puntea dintre cele două dosare penale

Jurnalistul afirmă, pe baza unui raport trimis de DNA Parlamentului, că firma Fujitsu Siemens ar fi fost folosită pentru spălare de bani atât în scandalul Microsoft, cât și în EADS. Este vorba despre un cont offshore deschis în Cipru care ar fi fost folosit pentru plăți la nivel ministerial sub formă de contracte de consultanță sau direct în numerar. Fujitsu Siemens, alături de Gessa și Profinet au fost firmele folosite și pe post de canal alternativ pentru transferul de bani reprezentând comisioanele care ar fi ajuns la nivelul de 15% din prețul total al contractelor. Potrivit articolului, a existat o înțelegere secretă între EADS și ministerul de Interne potrivit căreia Fujitsu Siemens devenea subcontractor exclusiv pentru anumite părți ale contractului, în valoare totală de 60 de milioane euro. Acești bani ar fi ajuns, prin intermediul unor companii din Cipru, la oficiali guvernamentali de rang înalt din Romania.

Udrea, acuzată că ar fi primit mită

Unul dintre cele mai importante personaje care apar în această afacere este Elena Udrea, potrivit articolului din Huffington Post, candidat la președinție la alegerile de pe 2 noiembrie. Potrivit lui Vlad Georgescu, Elena Udrea ar fi trecut în declaraţia de avere, prezentată fiscului, drept „credit” mita de 9 milioane de euro pe care a primit-o fostul ei soţ, Dorin Cocoş. Declararea drept credit a unei sume de bani provenită din mită ar fi avut ca scop „spălarea” acestora sub ochii autorităţilor.

Articolul relatează și un alt caz legat de numele Elenei Udrea şi anume „muşamalizarea” rezultatelor studiilor de impact asupra mediului în cadrul unui proiect de milioane de euro derulat de firma Impact Developer Contractor.

Articolul mai spune – citând surse din DNA – că o primă mită în valoare de 4 milioane de euro ar fi fost plătită în 2004. Autorul mai precizează că doi subcontractori ai Fujitsu Siemens, UTI și Felix Telecom, au devenit subcontractori și pentru EADS Germania. Investigațiile DNA și FBI, mai spune autorul, fac și mai importantă găsirea răspunsului la întrebările privind rolul lui Gerhard Schröder, Klaus Mangold și Ion Țiriac, care ar fi făcut posibilă semnarea contractului prin întâlnirile pe care le-au avut la București în perioada respectivă.

Vlad Georgescu punctează rolul lui Klaus Mangold, fost director executiv la DaimlerChrysler și șef al Rothschild GmbH Germany, în relația cu Ioan Rus, care a trecut de la șefia Daimler Chrysler Transylvania la postura de ministru de Interne. Articolul amintește și de Ion Țiriac, cunoscut în Germania ca manager al tenismanului Boris Becker, acționar al UniCredit Țiriac Bank, bancă ce apare în contractul EADS. De asemenea, autorul consideră că ar trebui investigat și rolul fostului cancelar Gerhard Schröder în această afacere, unul dintre suporterii învederați ai semnării acordului dintre ministerul român de Interne și EADS Germania. Articolul arată că, după doi ani de la semnarea contractului, Schröder a devenit consultant la Rothschild, companie condusă de Mangold.

Autorul scrie și despre felul în care compania BEARINGPOINT, beneficiara unui contract de consultanță de 430.000 de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, a recomandat o singură firmă pentru realizarea SISF: EADS Germany GmbH. Materialul amintește și de situația din Statele Unite, unde EADS ar fi plătit o amendă de 185 de milioane de dolari într-un caz similar. Autorul articolului scrie în articol că a depus o plângere penală contra EADS la procuratura din München.

În finalul materialului, autorul se întreabă de ce actualul cancelar, Angela Merkel, nu a fost informată cu privire la această situație, având în vedere că a ajuns să-l decoreze pe Mangold pentru contribuția sa la dezvoltarea economiei Germaniei. Georgescu sugerează și că ar trebui văzut dacă dizolvarea EADS în 2013 nu a avut exact rolul de a șterge urmele unui imens scandal de corupție.

În cursul zilei de ieri am încercat să luăm legătura cu Ion Ţiriac, dar nu am obţinut un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

„Filiera Voiculescu“

Candidata PMP la prezidențiale, Elena Udrea, a declarat, miercuri seară, că legarea numelui său de scandalul EADS face parte dintr-o strategie a candidaților Victor Ponta și Klaus Iohannis de a câștiga electoratul său. Udrea a acuzat că apariția materialelor în presa germană s-a petrecut pe „filiera Voiculescu” și că ar fi implicate și persoane din serviciile secrete.

Udrea a explicat că nu a fost ministru și nici nu a deținut vreo funcție guvernamentală în perioada în care a fost negociat și încheiat contractul cu EADS. Ea a respins și orice implicare în dosarul Microsoft, în care fostul său soț, Dorin Cocoș, a fost arestat preventiv, afirmând că a susținut întotdeauna independența justiției.

Cele mai citite

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Căpitanul din filmul Titanic, Bernard Hill, s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani

Vestea tristă a trecerii în neființă a actorului britanic Bernard Hill a îndoliat comunitatea artistică și fanii din întreaga lume. Bernard Hill, cunoscut pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă