19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăTechMonica Macovei: Desemnarea lui Oprea la Guvern, ÎNȚELEGERE între Iohannis și Ponta

Monica Macovei: Desemnarea lui Oprea la Guvern, ÎNȚELEGERE între Iohannis și Ponta

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, duminică, că desemnarea vicepremierului Gabriel Oprea la conducerea interimară a Guvernului de către preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum îi cere Ponta, presupune o înțelegere ocultă între cei doi, informează Mediafax.

Citește și: Băsescu, despre nominalizarea lui Oprea: Suntem în fața unui aranjament între premier și Iohannis

“Operația de genunchi a lui Ponta este o urgență juridică, mai degrabă decât una medicală. Atragem atenția că autosuspendarea lui Ponta din funcția de prim-ministru este o stratagemă lașă și vicleană, prin care încearcă să supraviețuiască politic. Victor Ponta, fugar în Turcia și anchetat penal, nu mai are căderea să propună nimic, cu atât mai puțin înlocuitorul lui la șefia Guvernului. Conform Constituției României, art. 107, alin. 3, „dacă primul-ministru […] este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar…”. Prin urmare, Președintele îl poate desemna ca premier interimar pe oricare membru al Guvernului. Dacă Iohannis îl desemnează pe Oprea, cum îi cere Ponta, înseamnă că au o înțelegere ocultă, ceea ce ar fi extrem de grav”, a declarat președinta M10, într-un comunicat.

Mai mult, Monica Macovei a mai precizat că speră că președintele nu are un “blat” cu Victor Ponta și Gabriel Oprea, prin care să favorizeze fuga lui Victor Ponta de justiție și diverse stratageme de supraviețuire politică și de menținere la putere a unui grup de interese legat prin cumetrii vizibile sau subterane.

Și fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică, că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au un aranjament stabilit încă dinaintea plecării lui Ponta în Turcia, prin care şeful Guvernului îşi ia “un moment de respiro”, un colac de salvare pentru a nu demisiona după acuzaţiile DNA.

El a apreciat că această înţelegere între preşedinte şi premier rezultă din faptul că vicepremierul Gabriel Oprea a fost propus pentru conducerea interimară a Guvernului de către Ponta, în condiţiile în care Constituţia prevede că preşedintele este cel care desemnează care dintre membrii Guvernului poate prelua interimar postul de prim-ministru.

 

Cele mai citite

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă