25 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeTechMazăre, atac la Ioan Rus

Mazăre, atac la Ioan Rus

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, este prieten cu preşedintele Traian Băsescu şi de aceea este normal ca amândoi să aibă aceeaşi poziţie în privinţa transferului acţiunilor de la Portul Constanţa, susține primarul Constanţei, Radu Mazăre. El s-a prezentat marţi, la sediul IPJ Constanţa, cu jumătate de oră mai devreme decât ora fixată în cadrul procedurii de control judiciar, spunând că se grăbeşte să ajungă la Craiova, unde va avea loc şedinţa Consiliului Naţional lărgit în care premierul Victor Ponta va face anunţul privind candidatura sa la alegerile prezidenţiale.

Întrebat de jurnalişti dacă va profita de acest prilej şi va discuta şi cu ministrul Transporturilor pe tema Portului Constanţa, având în vedere că Ioan Rus a declarat recent că statul trebuie să păstreze pachetul majoritar de acţiuni la port, Mazăre a răspuns: „Eu nu am vorbit cu Rus, am vorbit cu Ponta. Rus ştiu că e prieten cu Băsescu şi era normal să aibă aceeaşi poziţie ca şi Băsescu”.

În 24 iulie, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a afirmat că, în opinia sa, statul ar trebui să păstreze minimum 50% plus o acţiune la compania care administrează Portul Constanţa, cu importanţă strategică pentru România, dar a admis că decizia legată de modificările de acţionariat aparţine Guvernului.

"Eu cred că acolo putem privatiza până la 50% plus o acţiune, 50% plus o acţiune minim trebuie să rămână în proprietatea statului. Diferenţa – că se cedează comunităţii locale, că se vinde pe bursă şi vor fi unii care vor cumpăra şi se va modifica, să spunem, puţin, structura acţionariatului, am aduce şi alţi acţionari care să aibă viziune, din cei care au experienţă legată de această activitate – nu este o decizie care îmi va aparţine. V-am spus ce gândesc eu, este o decizie care va aparţine Guvernului României şi nu a ministrului Transporturilor. Astăzi, când noi vorbim, eu aşa gândesc. Nu exclud posibilitatea să dăm comunităţii locale, nu exlud varianta în care să dau acţiuni pe bursă", a spus Rus.

În prezent, Ministerul Transporturilor este acţionar majoritar la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu 60%, iar Fondul Proprietatea şi Primăria Constanţa deţin fiecare 20% din capital.

Guvernul şi Primăria Constanţa vor ca Ministerul Transporturilor să cedeze 13% din acţiuni Consiliului Local şi să listeze pe bursă un pachet de 14% din titluri. Posibilitatea creşterii participaţiei Primăriei Constanţa a stârnit numeroase critici din partea operatorilor portuari şi a sindicatelor din port, dar şi în mediul politic de la nivel central.

Cele mai citite

Angajații CFR protestează și amenință cu greva

Angajații CFR participă la un protest în București, în dimineața zilei de 29 mai 2023. Protestatarii se află în fața sediului Ministerului Transporturilor. Potrivit unui...

Elena Udrea: Costul lunar pentru un deținut e 7.000 de lei, cât 3 salarii medii de profesor

Elena Udrea dezvăluie că pentru întreținerea unui deținut se cheltuie aceeași sumă lunară ca și pentru trei salarii de profesori sau patru pensii medii,...
00:00:27

VIDEO: Kiev – Momentul în care oamenii se grăbesc să se adăpostească

Explozii au răsunat în centrul Kievului luni dimineață (29 mai), iar locuitorii s-au grăbit să se adăpostească, la câteva ore după un atac intens...
Ultima oră
Pe aceeași temă