15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechPSD nu vrea o nouă alianță cu UNPR

PSD nu vrea o nouă alianță cu UNPR

Majoritatea liderilor Partidului Social Democrat nu vor o candidatură alături de partidul lui Gabriel Oprea în alegerile locale şi parlamentare, un motiv fiind imaginea proastă a acestei din urmă formațiuni, dar şi rezultatele unor sondaje care arată că PSD poate obţine mai multe voturi candidând singur.

Ideea unei alianțe cu PSD a fost pusă pe tapet la reuniunea Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD desfășurat în acest weekend la Piatra Neamț. Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut şefilor de organizaţii să prezinte, până la finalul lunii ianuarie, când se va stabili politica de alianţe a partidului, o analiză cu privire la cooperarea cu UNPR.

Potrivit unor surse social-democrate, Liviu Dragnea nu ar dori liste comune cu PSD, iar opinia este împărătășită de marea majoritate a şefilor de organizaţii. Potrivit surselor citate, liderul UNPR, Gabriel Oprea, insistă cu formarea unei alianţe, existând deja o serie de discuţii directe cu Liviu Dragnea.

Cum se explică reticiența PSD? Scandalurile în care a fost implicat liderul Uniunii, Gabriel Oprea, în această toamnă au contribuit la scăderea UNPR în sondaje, iar o alianţa nu ar fi avantajoasă din punct de vedere electoral. Astfel, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP, PSD are 36,3%, iar UNPR 2,6% – sub pragul electoral de 5%. Partidul lui Oprea avea 5,1% în septembrie. Mai mult, PSD a comandat şi realizat şi sondaje potrivit cărora scorul partidului la alegerile locale ar fi mai bun în situaţia unei candidaturi independente, faţă de situaţia unei alianţe cu UNPR.

Nemulțumiri față de fostul ­vicepremier

În aceste condiții, pretențiile lui Gabriel Oprea de a primi 50 de locuri eligibile de parlamentari, din cele 180-200 pe care mizează PSD sun considerate exagerate. Chiar dacă s-ar ajunge la o înțelegere, Dragnea nu este dispus să ofere UNPR mai mult de 20 de locuri eligibile.

Un alt motiv pentru ca liderii PSD înclină către respingerea alianțe, este scandalul din toamnă, când Oprea a refuzat să demsioneze din Guvern. Și aceasta deși scandalurile legate de moartea polițisitului Bogdan Gigină și de incendiul din Clubul Colectiv, erau provocate de UNPR prin Oprea și primarul sectorului4, Cristian Popescu Piedone. Sunt lideri PSD care îl văd pe Oprea principalul vinovat pentru pierderea guvernării de către PSD. Mai mult, UNPR este criticat din interiorul PSD pentru susţinerea necondiţionată a variantelor de formare a noului Guvern propuse de Klaus Iohannis după demisia lui Victor Ponta, care au blocat formarea unei noi majorităţi tot în jurul social-democraţilor. După acel moment, relaţiile dintre PSD şi UNPR s-au deteriorat.

Astfel, social-democraţii nu consideră că există avantaje pentru o candidatură comună în alegeri, existând însă rezerve cu privire la situaţia de după alegerile parlamentare, când PSD va avea dificultăţi în a obţine 50%+1 dintre mandate, pentru a numi un nou premier, şi va depinde tot de alianţe cu alte partide. Pe de altă parte, liderii PSD nu resping posibilitatea formării unor alianţe post-electorale  în consiliile locale şi judeţene, atât pentru numirea şefilor de CJ, cât şi pentru susţinerea unor proiecte şi formarea unor majorităţi.

Cont blocat

Relația cu UNPR nu este singura problemă pe care trebuie să o rezolve social-democrații. ­Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a confirmat blocarea unui cont al partidului, dar a precizat că situaţia se va rezolva până la finalul lunii. „Situaţia va fi remediată până la sfârşitul lunii ianuarie, pentru că s-a stabilit – şi fiecare organizaţie şi-a luat acest angajament – să fie achitate toate cotizaţiile restante. Să fie conturile deblocate, pentru că dacă ai conturile blocate nu poţi depune lista (de candidaţi la alegeri – n.r.), a spus Liviu Dragnea, la Piatra Neamţ, în finalul şedinţei CexN.

Unul dintre conturile principale ale PSD, cel de la sediul central al partidului, este blocat în urma unei popriri în valoare de peste 55.000 de euro, impusă de Primăria Capitalei, pentru datorii de la lansarea lui Victor Ponta de pe Arena Naţională, din 2014. 

Romsilva, mărul discordiei cu Cioloș

Susținerea social-democraților pentru Guvernul Cioloș, căruia i-au votat învestirea și bugetul pe 2016, este pusă sub semnul întrebării după ce premierul l-a debarcat pe omul PSD din fruntea Romsilva, Adam Crăciunescu (urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale).

„O să ne mai uităm în perioada următoare cu foarte mare atenţie la activitatea fiecărui ministru, pentru că sunt din păcate situaţii în care ne-am fi aşteptat să se întâmple lucruri pentru dezvoltarea sectorului respectiv. (…) Răspunsul corect este că nu suntem foarte mulţumiţi, dar asta nu înseamnă că în perioada următoare nu pot apărea semne bune”, a declarat Liviu Dragnea. Punctual, liderul PSD a criticat schimbări pe care partidul „nu le considera necesare”, cum a fost revocarea directorului Romsilva, Adam Crăciunescu, numit în funcţie în 2012, după preluarea guvernării de către Victor Ponta. Astfel, Liviu Dragnea spune că ministrul Mediului ar fi trebuit să se ocupe mai degrabă de problema defrişărilor ilegale, nu de schimbări din funcţii. „Principala preocupare a fost cum să-l dea jos pe domnu Crăciunescu. Nu ne-a picat bine acest lucru”, a comentat liderul PSD.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea a negat că PSD ia în calcul în acest moment depunerea de moţiuni simple sau de cenzură împotriva Guvernului sau că ar putea înceta să susţină proiectele acestuia.

 

» CEXN a adoptat o rezoluţie prin care, pe listele de consilieri locali şi judeţeni, PSD va putea propune şi candidaţi care nu sunt membri de partid. Listele vor fi finalizate în februarie.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă