16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăTechLiviu Dragnea, unic candidat la șefia PSD?

Liviu Dragnea, unic candidat la șefia PSD?

 

În alegerile interne pentru președinția partidului, Liviu Dragnea are toate șansele să fie singurul nume înscris pe buletinul de vot, deși și-au manifestat dorința de a intra în cursă și senatorii Șerban Nicolae și Daniel Savu. Dosarele de candidatură ale celor doi au fost, marți, respinse de Comisia Electorală Centrală a PSD, pe motiv că nu întruneau condiția susținerii a cinci filiale (cea proprie, plus alte patru).

Un ultim cuvânt îl va avea, totuși, Comitetul Executiv, care poate, miercuri după-amiază, fie să valideze concluziile Comisiei, fie să stabilească unele derogări de la Regulamentul de organizare a alegerilor, astfel încât să fie lăsați să candideze și cei respinși în faza inițială.

În cazul în care conducerea extinsă a PSD (din Comitetul Executiv fac parte membrii BPN, dar și liderii de filiale, miniștri și parlamentari – n.r.) decide să mențină hotărârea de respingere a candidaturilor lui Nicolae și Savu, Dragnea se va afla, la fel ca Ponta în 2013, în situația de a fi ales președinte din postura de unic candidat. Evident, un astfel de scenariu va alimenta criticile potrivit cărora în PSD nu mai este democrație, iar regulile alegerilor au fost aranjate pentru a fi avantajat fostul ministru al Dezvoltării.

Dacă, din contră, Comitetul Executiv invalidează decizia Comisiei Electorale Centrale și le permite lui Nicolae și Savu să candideze, ar rămâne fără subiect puținii critici din partid ai lui Dragnea, șansele acestuia de reușită păstrându-se, totodată, intacte (să nu uităm că actualul lider interimar este susținut de aproape toate filialele).

O posibilă derogare pe care ar putea-o acorda CEx astăzi se referă la condiția ca o organizație județeană să susțină un singur candidat, astfel că filialele aliniate în spatele lui Dragnea s-ar putea decide brusc să-l susțină și pe Nicolae. Acesta din urmă l-a acuzat deja pe liderul interimar că ar fi sunat șefi de filială pentru a le spune să-și declare susținerea și pentru alți candidați. „E bine să vorbească despre ce face dumnealui, nu despre ce crede că aș face eu“, a fost replica lui Dragnea.   

Președintele PSD va fi ales pe 11 octombrie, iar restul conducerii, în Congresul din 18 octombrie.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă