18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăTechFără CUMUL DE FUNCȚII la PSD. Ce opțiuni au liderii din teritoriu

Fără CUMUL DE FUNCȚII la PSD. Ce opțiuni au liderii din teritoriu

PSD a decis, luni, la Comitetul Executiv Naţional, să interzică cumulul de funcţii în partid, liderii fiind nevoiţi să aleagă între o poziţie aleasă la nivel local şi una la nivel naţional, măsura afectându-i pe mulţi lideri judeţeni, însă foarte puţin s-au opus deciziei, anunță Mediafax.

Astfel, liderii PSD vor trebui să aleagă între o funcţie de conducere la nivel local şi una la nivel naţional, nemaiputând să cumuleze astfel de poziţii, cum se întâmplă în prezent. Un lider de organizaţie judeţeană sau municipală, de exemplu, nu va mai putea ocupa funcţii alese la nivel naţional, precum cea de vicepreşedinte sau preşedinte executiv. Dacă un lider local va dori să candideze la Congres şi va câştiga, va trebui să aleagă între cele două funcţii.

Preşedintele PSD a precizat că acest sistem va ajuta partidul în alegerile locale şi parlamentare, când liderii locali vor putea să se concentreze doar pe problemele organizatorice şi nu vor mai fi implicaţi direct în deciziile politice de la vârful partidului.

Viitorul Birou Permanent Naţional al PSD va fi mai “suplu”, urmând să fie alcătuit din preşedinte, preşedinte executiv şi 14 funcţii de vicepreşedinţi, dintre care patru pentru organizaţia de femei, iar premierul va avea drept de vot, a precizat Liviu Dragnea.

Din Comitetul executiv vor face parte membrii BPN, liderii de organizaţii judeţene, liderul organizaţiei de tineret şi al organizaţiei de femei, la care se adaugă opt noi posturi de secretari regionali, în timp ce funcţiile de secretari executiv au fost eliminate.

La Congres va fi schimbată şi structura Consiliului Naţional al partidului, condus în acest moment de către Rovana Plumb, în sensul că acest for nu va mai fi unul de decizie, ci de deliberare. Astfel, va fi format din parlamentari, miniştri sau secretari de stat, preşedinţii de CJ sau vicepreşedinţii, toţi primarii de municipii şi oraşe şi reprezentanţi ai comunelor, câte trei din fiecare judeţ. Consiliul Naţional va ajuta PSD la elaborarea programelor politice.

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă