13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăTechDeputați UDMR, condamnați pentru că și-au angajat rudele

Deputați UDMR, condamnați pentru că și-au angajat rudele

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ieri, definitiv, condamnarea la închisoare, cu suspendare, a deputaților UDMR Mate Andras Levente și Kerekes Karoly.

Primul, lider al grupului UDMR din Camera Deputaților, a primit o pedeapsă de șase luni, pentru că și-a angajat soția la biroul parlamentar, plasându-se astfel în conflict de interese. Potrivit deciziei ICCJ, lui Levente i-au fost interzise mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Dosarul liderului UDMR a fost deschis la sesizarea Agenției Naționale de Integritate, iar trimiterea în judecată s-a produs în septembrie 2013. Mai trebuie menționat că Levente face parte din Comisia juridică a Camerei Deputaților și că, de-a lungul timpului, a depus mai multe amendamente prin care se urmărea limitarea atribuțiilor ANI sau dezincriminarea infracțiunii de conflict de interese.

La rândul său, Kerekes Karoly a primit un an și șase luni de închisoare cu suspendare, tot pentru conflict de interese, după ce și-a angajat soția și fiul la biroul parlamentar (folosul material al acestora depășind, în total, ­suma de 56.000 lei). Și acestuia îi sunt ­interzise unele drepturi pe perioada ­executării pedepsei, iar dosarul i-a fost deschis tot ca urmare a unei ­sesizări a ANI.

În ultimul an au mai fost condamnați pentru că și-au angajat rudele, definitiv sau în prima instanță, patru deputați: Longher Ghervazen (trei luni de închisoare cu suspendare, în prima instanță), Adrian Merka (un an și șase luni de închisoare cu suspendare), Niculae Mircovici (șase luni de închisoare cu suspendare) și Oana Niculescu-Mizil (trei ani de închisoare cu ­suspendare). Alți aleși au încă dosarele pe rolul ICCJ. 

„Dacă dosarul meu nu este politic, înseamnă că ar trebui cercetaţi absolut toţi acei colegi senatori şi deputaţi care au angajat rude sau soţi, dar şi cei care se află la al doilea mandat şi şi-au reangajat foştii colaboratori.“

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă