19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechDe la Parlament, la primăriile de comună. Baronul PSD de Olt, Paul...

De la Parlament, la primăriile de comună. Baronul PSD de Olt, Paul Stănescu, și-a angajat toată familia în instituțiile statului | DOSAR ROMÂNIA LIBERĂ

Vicepreședintele PSD, senatorul Paul Stănescu, a împânzit instituțiile statului cu membri ai familiei sale și cu oameni de casă. Fratele îi este coleg de Parlament, soția este consilier la Ministerul Educației, cuscra inspector școlar adjunct, tatăl a fost primar de comună. 

La familia propriu-zisă se adaugă membri ai familiei extinse – apropiați promovați în posturi importante în Executiv. Stănescu și-a extins rețeaua preluând și gașca lui Darius Vâlcov, fostul său adversar.

 Paul Stănescu a condus între 2008 și 2016 județul Olt, din ipostaza de președinte al Consiliului Județean, și este unul din apropiații lui Liviu Dragnea. În 2015, Stănescu a fost singurul lider PSD care și-a dat demisia în semn de solidaritate atunci când actualul șef al social-democraților a părăsit Ministerul Dezvoltării, ca urmare a condamnării pentru fraudarea referendumului din 2012. De altfel, relația dintre Stănescu și Dragnea depășește cadrul politic, baronul de Olt participând la partidele de vânătoare organizate în fieful liderului PSD. Paul Stănescu este cercetat pentru abuz în serviciu. Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că, în perioada în care Stănescu conducea CJ Olt, instituția a finanțat ilegal o echipă de fotbal din județ, ALRO Slatina. Stănescu este implicat și într-un dosar de corupție alături de Darius Vâlcov, fost primar în Slatina și fost ministru de Finanțe. Ei sunt cercetați pentru concesionarea serviciului de întreţinere a spaţiilor verzi din Slatina pe 30 de ani de Primăria Slatina către o firmă, sau contractarea mai multor lucrări supraevaluate de către SC Compania de Apă SA Slatina. El deține 31 de hectare de teren în județul Olt.

În 2016, Paul Stănescu s-a hotărât să candideze pentru Parlament, pentru a beneficia de imunitate. Mutarea lui Stănescu a fost sprijinită și de Liviu Dragnea, cu toate că liderul PSD le ceruse aleșilor locali să își păstreze posturile.



Fratele, coleg de Parlament

Cu patru ani înainte, Paul Stănescu, care este și președintele PSD Olt, își promovase fratele, Alexandru, în Camera Deputaților. Acesta a candidat într-un colegiu care cuprindea inclusiv comuna natală a familiei, Vișina. Alexandru Stănescu a ajuns deputat și, timp de patru ani de zile, colegiul său a primit cei mai mulți bani de la Consiliul Județean, condus de Paul Stănescu. În decembrie 2016, cei doi frați au candidat, braț la braț, pe listele PSD Olt – Paul pentru Senat și Alexandru pentru Camera Deputaților. Amândoi au fost aleși, dar Alexandru a fost mai puțin vizibil comparativ cu fratele său, prezent la toate deciziile importante ale PSD.

Alexandru are 65.000 de metri pătrați de teren agricol în județul Olt și deține o poziție-cheie în Camera Deputaților – cea de vicepreședinte al Comisiei de agricultură. De asemenea, el este asociat în trei societăți din domeniul agriculturii, în care sunt implicați și alți membri ai familiei.

La inițiativa lui Paul Stănescu, Camera Deputaților a decis ca pe 10 octombrie să se marcheze Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul ţării din materii prime provenite 100% din fermele din România. În plus, acesta trebuie să aibă imprimat pe etichetă drapelul României. „Primăriile pot aloca fonduri pentru organizarea acestei zile, unde fermierii să poată veni să își promoveze produsele”, a explicat Stănescu cheia actului normativ, în care familia sa este direct interesată.

Junior selectat la Agricultură

Familia a pus umărul și la bunăstarea juniorului lui Alexandru Stănescu, Alex–Florin, de meserie fotbalist. Alex-Florin Stănescu nu a performat în fotbal, dar a ajuns campionul numirilor bizare. În 2013, el a fost numit consilier personal la Ministerul Agriculturii, deși avea doar 23 de ani și era acționar la o firmă de porci.

Anterior, acesta a fost în lotul ALRO Slatina, echipa finanțată de consiliul județen, mai-marii clubului declarând presei locale că l-au păstrat în lot, deși nu prea a jucat, dar acest lucru nu are legătură cu implicarea unchiului său în finanțarea echipei. El a evoluat și la echipa locală din Vișina, de unde provine familia Stănescu.

Oameni de casă

Pe lângă rude, Paul Stănescu își promovează și apropiații în funcții de conducere. La preluarea guvernării de către PSD, numele lui Paul Stănescu a fost vehiculat pentru Ministerul Agriculturii, dar acesta s-a mulțumit să îl plaseze pe Daniel Botănoiu, unul din oamenii săi de încredere, ca secretar de stat. Acesta fusese numit secretar de stat la Agricultură de Victor Ponta, și păstrat de Guvernul Cioloș până în octombrie 2016, când relațiile dintre fostul premier și PSD au început să se deterioreze. Controlul din umbră pare cea mai eficientă strategie având în vedere afacerile familiei în domeniu.

A ajuns deputat PSD de Olt și Florin Iordache, promovat și ministru al Justiției. Iordache nu a mai apucat să rezolve problemele cu legea ale lui Stănescu, fiind nevoit să demisioneze, după scandalul privind aprobarea ordonanței 13. -Totuși,- la Ministerul Justiției a supraviețuit, ca secretar de stat, Mariana Moț, fost judecător la Curtea de Apel -Craiova „extrem de apropiată” de Paul Stănescu, după cum susțin surse parlamentare. Despre Mariana Moț presa a scris că a fost moașa (nașa de botez) a unuia dintre cei opt copii ai interlopului Bercea Mondial – botezat „Judecător”. Fiul judecătoarei Marian Moț este fostul deputat PSD Emil Moț, între timp ales primar de Slatina, fiind sprijinit, de fiecare dată de Paul Stănescu.

Dan Ciocan, un afacerist apropiat de familia Stănescu, reprezintă și el PSD Olt în Parlament. Pe vremea când Paul Stănescu era președinte al CJ, firma lui Ciocan a obținut peste două milioane de lei pentru contracte de asflatare de la CJ.

Emil Albotă a fost numit șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). Fost secretar de stat în Ministerul Educației, Albotă a venit la PSD de la UNPR, intrând sub protecția lui Paul Stănescu.

Un alt om de casă al lui Stănescu, Florin Cotoșman, figurează și astăzi pe site-ul Gărzii de Mediu, drept comisar general adjunct. Și aceasta cu toate că în mai anul acesta el a primit un an şi jumătate de închisoare, cu suspedare, fiindu-i suspendat şi dreptul de a conduce autovehicule pe perioada de încercare. Cotoșman a fost trimis în judecată în noiembrie anul trecut, după ce a fost prins beat la volan.

Tot pe filiera Stănescu a intrat în MAI și Alina Popescu. ”Comisarul-șef de la Slatina, Popescu Alina a fost adusă la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au ținut-o fix șase luni, cât zice legea, au pensionat-o la 44 de ani și au reîncadrat-o pe aceeași funcție, deci pensie zece mii de lei și, acum, cu salariul, trece de douăzeci de mii lei”, explica Dumitru Coarnă, șeful Sindicatului Polițiștilor .

Femeile din clan, avansate în Educație

După ce PSD a preluat guvernarea, soția lui Paul Stănescu, Marieta, a fost angajată la Ministerul Educației pe postul de consilier. Informația apare în ultima declarație de avere a liderului PSD, din luna mai a acestui an. Potrivit documentului, Marieta Stănescu a încasat de la acest minister 8.668 de lei. În declarația anterioară de avere, depusă în ianuarie, statutul Marietei Stănescu era unul diferit. Ea apare ca profesoară la clasele I-VIII, în comuna Vișina din județul Olt, unde este domiciliul celor doi. În această calitate ea a obținut venituri de 28.855 de lei, în

cursul anului 2016. Potrivit aceluiași document, soția baronului PSD a încasat și 12.088 de lei, sub formă de pensie.

Interesant este că în luna februarie, ministrul Educației, Pavel Năstase, a semnat un ordin prin care cuscra familiei Stănescu, Florica Grecu, a fost numită inspector general adjunct în cadrul ISJ Olt. Însă, potrivit presei locale, Grecu fusese respinsă la concursul organizat anul trecut pentru ocuparea funcțiilor de director, obținând un punctaj de 30,62 față de minimum 35 de puncte, cât avea nevoie. Soția lui Alexandru Stănescu, Camelia este directoare la școala din comuna Vișina.

Achiziție. Cumnatul de la Corabia

Unul dintre cumnații familiei, Vlad Sorin Gigi, este viceprimar în Corabia și este poreclit „Magraonul”. În 2014, fostul deputat PP-DD, Lumința Adam, i-a acuzat pe Alexandru Stănescu și pe Dan Ciocan că au aranjat lucrurile pentru a cumpăra un teren în Corabia, în Lunca Dunării, de 19 hectare cu 53.987 de lei. Viceprimarul a explicat, însă, că în raportul de evaluare s-a strecut o greșeală și cineva a uitat să pună un zero. Patru din terenurile lui Alexandru Stănescu sunt în Corabia, dar deputatul nu a trecut valoarea acestora.

 

origine

 

Majestatea Sa, baronul

Fieful familiei este comuna Vişina, unde tatăl baronului, Constantin Stănescu a fost primar între 2004 și 2016. Acesta a preluat fosta fermă de stat Agromec Vişina, dar și ferma similară de la Bucinişu. Tatăl baronului, în vârstă de 75 de ani, deține 200 de hectare de teren în proprietate, dar și o mașină ARO, ca orice agricultor de seamă.După ce Paul Stănescu a anunțat opoziția consiliului de familie față de o nouă candidatură, Constantin Stănescu s-a arătat, inițial, recalcitrant. „Cine e șeful? Capul familiei este șeful de când este lumea, indiferent ce funcții ar avea membrii familiei. Eu sunt capul familiei și eu decid! Și în cazul Regelui, Consiliul Regal adoptă, în final, strict, hotărârea Majestății Sale, care are drept de veto!”,a comentat seniorul. Totuși, în cele din urmă, el a renunțat la candidatură.

Gașca lui Vâlcov, recuperată

Printre oamenii de încredere ai lui Paul Stănescu se numără și unul dintre foștii săi adversari, Darius Vâlcov, în prezent partener de dosar penal. Fostul primar PDL din Slatina a sărit, în 2012, în barca PSD, devenind senator și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta. De menționat că, după înscrierea în PSD, Vâlcov a oferit un contract de 100 de milioane de lei, firmei TELDRUM, controlată de Liviu Dragnea. De atunci, Stănescu și-a extins protecția nu doar asupra lui Vâlcov, ci și asupra apropiaților acestuia. În prezent, Vâlcov, deși nu mai este oficial membru PSD, a devenit un fel de eminență cenușie a partidului. El a redactat evaluarea Guvernului Grindeanu și lucrat la programul de guvernare al PSD. „Nu putem spune despre un om că este vinovat, să-l «omorâm» de la început, dacă n-a fost condamnat definitiv. Orice om trebuie să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie, până la capăt”, a afirmat Paul Stănescu. De altfel, influența lui Stănescu și a lui Vâlcov se face simițită și prin promovarea de către cei doi a unor oameni proveniți din Primăria Slatina, în perioada mandatelor lui Vâlcov și Emil Moț, omul de casă al lui Stănescu. Printre aceștia se numără Florin Barbu, fost director economic în Primăria Slatina, care conduce Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) din 2014. Pe aceeași filieră a venit și Leonid-Augustin Moisiu, fost director de management în Primăria Slatina, atât în mandatul lui Vâlcov, cât și în cel al lui Moț. Moisiu a fost numit, recent, șef al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP).

Promovări. Dacă ești cuminte, ești promovat

Larisa Maria Popa, martoră într-un dosar al lui Darius Vâlcov, a fost numită în funcția de administrator provizoriu al companiei Telecomunicații CFR SA, din subordinea Ministerului Transporturilor. Tânăra de 30 de ani mai are un job la Ministerul Agriculturii, unde este consilier personal al secretarului de stat Alexandru-Dănuț Potor.

În schimb, un alt personaj implicat în dosar, a fost promovat și ulterior sancționat. Cătălin Rotea a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, însă la nici trei luni de la numire a fost demis fără nici o explicaţie. Cu aproximativ două săptămâni înainte de a fi eliberat din funcţie, acesta a fost audiat ca martor în procesul în care Darius Vâlcov este judecat de Tribunalul Olt pentru luare de mită, în instanţă Rotea relatând cum intermedia şpaga pentru fostul ministru al Finanţelor.

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Dacă nu la fotbal, la tenis de masă! Elizabeta Samara câștigă Liga Campionilor

Jucătoarea română de tenis de masă Elizabeta Samara a reușit să obțină pentru a cincea oară în carieră titlul în Liga Campionilor europeni și...

Mașină făcută scrum pe Autostrada București – Pitești

Potrivit informațiilor furnizate de ISU Giurgiu, un autoturism a fost cuprins de flăcări sâmbătă pe autostrada A1 București-Pitești, la kilometrul 34, pe sensul de...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă