12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăTechNu învață din greșeli. Capii eșecului PNL au revenit la butoane înaintea...

Nu învață din greșeli. Capii eșecului PNL au revenit la butoane înaintea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Predoiu va ocupa primul loc pe lista pentru Senat

Majoritatea liderilor PNL București, care au făcut un pas înapoi după scrutinul din 5 iunie, au revenit în prim-plan. Șefii organizațiilor de sector, demisionari după locale, au fost realeși, iar Cătălin Predoiu va ocupa primul loc pe lista pentru Senat, deși în competiția pentru Primăria Capitalei a obținut doar 11,18% din voturi.

Anca Boagiu a fost realeasă, miercuri seară, președinte al PNL Sector 2, cu 379 voturi „pentru” și 16 „împotrivă”, după o ședință tensionată. Contracandidatul său, Romeo Pop, a avut obținut 20 de voturi „pentru” și 375 „împotrivă”. Ședința a început cu o întâr­ziere de o oră și jumătate, din cauza verificărilor membrilor activi.  Unii dintre membrii PNL s-au declarat nemulțumiți că nu au putut intra, deși plătiseră cotizația la zi.

Ședința a fost marcată de dispute între susținătorii Ancăi Boagiu și ai lui Romeo Pop. Acesta a solicitat să aibă reprezentanți în comisia de numărare a voturilor. „Omenește, mi se pare mo­ral să am și eu unul în comisia aceasta de numărare, vă rog să mă susțineți”,  a spus Pop, care s-a prezentat ca fiind de profesie actor la Teatrul Bulandra și membru fondator al PD din 1992. Anca Boagiu a replicat că este în această organizație de aproape 20 de ani și nu s-a gândit niciodată să pună sub semnul întrebării comisia de numărare a votului.

Cvorum contestat

Propunerea lui Romeo Pop de a avea reprezentanți în comisia de numărare a fost respinsă prin vot. El a contestat cvorumul, susținând că în sală sunt 309 oameni, în timp ce prim-vicepreședintele PNL București, Adriana Săftoiu, care a condus ședința, a precizat că listele de prezență au fost verificate de trei persoane și ele arată că sunt peste 480 de semnături pe prezență. „Păi, așa cum ne comportăm și ce am văzut eu aici nu se numește fuziune. Ați folosit toate breșele posibile și unii, și alții ca să ajungem la acest spectacol dizgrațios. (…) Ceea ce facem noi aici este rușinos”, a comentat Săftoiu.

Romeo Pop (provenit din fostul PDL) a pus pe tapet falia din organizație între membrii din vechiul PNL și cei proveniți din PDL, acuzând-o pe Anca Boagiu (venită din același partid) că are un plan de rezervă, care accentuează neînțelegerile.  „Știți că la ora asta toată baza de date, este scoasă din sediul ­partidului și dusă ­într-un ­hangar, că, în caz că noi pierdem (foștii PDL-iști n.r.), plecăm cu toată baza de date?”, a mai spus Pop.

În urma acestei reuniuni, Anca Boagiu a revenit în postul de președinte al PNL Sector 2, pe care îl părăsise ca urmare a rezultatelor slabe la alegerile locale.

Schimbare fără modificare

Boagiu a demisionat în vară, după gesturi similare făcute de Cătălin Predoiu, șeful PNL București, și de ceilalți cinci șefi de organizații de sector.  Realegerea ei a închis cercul, după ce și în alte sectoare demi­sionarii au revenit la butoane. Astfel, deputatul Mihai Voicu a redevenit președinte al PNL Sector 1, după ce demisionase în urma eșecului la locale. Voicu a fost singurul candidat pentru post, iar realegerea sa a provocat demisia din partid a deputatului Diana Tușa, nemulțumită de decizia luată. „Mi se pare impropriu să vorbim astăzi despre schimbare, dar să ne în­toarcem la Caragiale: «Dar să nu se modifice nimic»”, a comentat Tușa. Deși în sectorul 3 liberalii au avut cel mai mic scor din Capitală (9,41%), Florin Alexe a revenit fără probleme în fruntea filialei, având un contracandidat de fațadă, care a obținut doar nouă voturi, față de cele 296 ale lui Alexe. La rândul său, Cristian Olteanu a fost a reales în funcţia de preşedinte al fi­lialei PNL Sector 5, cu un singur vot împotrivă, fiind singurul liberal înscris în cursa pentru şefia filialei. Liberalii din sectorul 6 l-au preferat pe Răzvan Mironescu, clasat pe locul 4 în competiția pentru primăria de sector. Aici, schimbarea față de trecut este doar teoretică: șefia filialei a fost deținută, începând din 2001, de Rareș Mănescu, care, între timp, s-a retras din politică. Mironescu este cunoscut în partid ca un apropiat al lui Mănescu.

Singura schimbare s-a produs la Filiala Sectorului 4, condusă, acum, de Radu Carp. Nici aici nu au lipsit tensiunile, fostul șef al organizației, Marius Rogin, fiind acuzat că și-a pus oamenii să îi împiedice pe liberali să intre în sală, pentru a provoca lipsa de cvorum, operațiune care a provocat îmbrânceli între cele două tabere.

Pe locul 3 la locale

Între timp, conducerea PNL a început discuțiile pentru fina­lizarea listelor pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Și la acest capitol, rezultatele de la locale par să fie trecute cu vederea. Potrivit unor surse din PNL, în draftul de listă, Cătălin Predoiu ocupă locul 1 la Senat, în București. Și aceasta în ciuda faptului că s-a clasat doar pe locul trei în competiția pentru Primăria Capitalei, obținând 11,18% din voturi. La rândul său, Anca Boagiu ocupă locul doi la Senat.

La vârful partidului, sub influența copreședintelui Vasile Blaga, par să aibă câștig de cauză foștii PDL-iști. În cazul lui Predoiu, a prevalat ideea că el nu este vinovat pentru eșecul la locale, intrând în competiție pe ultima sută de metri, după ce PNL avusese alți trei candidați (Cristian Bușoi, Ludovic Orban și Marian Munteanu. Realitatea este însă mai nuanțată. Predoiu a preluat șefia PNL București în decembrie 2015 și principala sa misiune a fost să găsească un candidat competitiv pentru alegerile locale. El a eșuat în acest demers, ajungând să candideze deși nu dorea acest lucru, ci ar fi preferat să rămână candidatul PNL pentru postul de prim-ministru.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă